Március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt, tette közzé a gyorsjelentést kedden a Pénzügyminisztérium.

Ez elképesztően magas deficit, meghaladja például a tavalyi első negyedévest, ami 2089,66 milliárd forint volt. De ami fontosabb, hogy ezzel mindössze három hónap alatt összejött csaknem az egész évre tervezett eredeti hiánycél. A költségvetési törvény szerint idén 2514,79 milliárd forint lett volna az államháztartási deficit, aminek áprilisban már a 92,3 százalékánál járunk. – írja a 444.hu

Dübörög a gazdaság – A teljes évre való hiányt már március végére hozta a kormány

Pénzügyminisztérium, Fotó: Wikipedia.

Igaz, azóta már eldőlt, hogy a hiánycélt jócskán meg kell emelni. Most nagyjából 4000 milliárdos deficitet jósolnak előre – ugyanakkor egy negyedév alatt már annak is közel 60 százalékánál járunk.

A PM jelentése szerint az államháztartási deficit úgy jött össze, hogy a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt értek el.

A minisztérium megjegyzi: tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is. A kamatkiadásokra fordított kifizetések összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt. Ez 604 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszak teljesítésénél, vagyis annak csaknem a duplája.

Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. Nyugellátásokra 1 895,7 milliárd forintot, míg a gyógyító-megelőző ellátásra 588,9 milliárd forintot fordított az állam március végéig. Előbbi 10,8 százalékos, utóbbi 5,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi első negyedévhez képest.

A rezsivédelemmel és közüzemi szolgáltatások támogatásával kapcsolatos kiadások március végéig 461,3 milliárd forintot tettek ki. A részletes adatsort április 22-én közlik majd.

A minisztérium gyorsjelentésük címe: A kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot. Majd ezt a szövegben is megismétlik: „A kormány elkötelezett a hiány és az adósság csökkentése mellett”, így a hiány mértéke a mostani ígéretük szerint idén a GDP 4,5 százaléka, jövőre 3,7 százalék, 2026-ban pedig 2,9 százalék lehet. Az idei hiánycél eredetileg erre az évre volt 2,9 százalék.

Forrás: 444.hu

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
@Faszfej_Peti: Hát ha még azt a 3 ezer milliárdot visszaadná a maffiakormányod a népnek, amit ellopott tőlük. Nem kérem, hogy próbáljál meg értelmeset írni, mert ha te olyan magas lennél, mint amilyen hülye vagy, a hónod alatt dörögne az ég.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
viccesvigságok
hát csak szólás de igaz sok lud disznót győz.madárka szép a tollad tán sok az irigyed ne törödj vele.
viccesvigságok
és hogy lesz ebből a 2321,4milliárd hiányból Röpülőtér ja hogy repülnek? a Taszár-ért kapott hová landolt?
szegfue
@Feller_Peti: 11:30 Először is én nem ócsároltalak, semmilyen jelző nem akasztottam Rád, igy kérlek Te se tedd!
Másodszor nem válaszoltál a kérdésemre: akkor most ki hazudik?
Jelen esetben rohadtul nem érdekel más országok inflációs rátája, csak a miénk! Hiszen itt élünk!
Továbbá, ha a 90 értéknaposat tetted volna be, az a Te véleményedre kedvezőtlenül hatott volna, vagyis szerintem "elkented" a dolgot, nem volt érved, és ilyenkor jön a "háboruskodó és migrációpárti balliberális" + "hazaáruló kommunista csürhe"... Pedig ezek az általánosságban hangoztatott jelzők azt mutatják: talán nincs is önálló gondolatod a témáról... kár.
Pusztai
@viccesvigságok: és a 62 ezer mrd adósság se semmi!!
Az évi több mint 4 ezer mrd kamatszolgálat az mi??

És ez a ratyi ellenzék ezt sem tudja hatékonyan bemutatni!!
Beszél róla, mintha szikkadt zsemlyét vettek volna és annyi.
viccesvigságok
a kommunistázáshoz elöszőr itt egyetlen kommunista nem volt tessék már tudomásul venni max egy sereg pártkönyves a zsiros állásért.Nekik kötelező volt pártbélyeg vásárlása. ezt kiterjesztették a szakszervezeti tagokra.hogy 1956 után erősitsék a kormányt létrehozták a munkásőrséget. Ezt pedig NÉMETH MIKLÓS akkori miniszterelnők 24 óra alatt csendesen felszámolta fegyvereik beszolgáltatása mellett.
viccesvigságok
nem vagyok aktiv igy gazdasági ügyekkel meg pártokkal sem foglalkozom röviden ami nem érdekel pld foci mocskolódások párttag sosem voltam már nem is leszek.Eladósitott az meg nem fog fizetni ,mert max pénzéhes a sittet meg megussza. mehet keletre nyugatra ha várják Holtában is hoztak már miniszterelnőköt haza halála után ugye Kormányzóként .

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.