Megérkezett Magyarországra a brazil Embraer repülőgépgyár első KC–390-es katonai szállító-repülőgépe – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára pénteken Kecskeméten. A politikus a kecskeméti repülőbázison tartott sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a Magyar Honvédség az átalakulások és a technikai megújulások időszakát éli. A haderőfejlesztési programnak köszönhetően a honvédség alakulatai a legmodernebb eszközökkel gyarapodnak.

Az államtitkár kiemelte, a légrendészet és a légvédelem kiemelt jelentőségű, ezért a fejlesztési időszakban az első helyen szerepel a légierő modernizálása. Elmondta, idén két Embraer KC–390 típusú szállítógépet szerezhet be a honvédség, melyek a tervek szerint év végén, illetve jövőre érkeznek meg véglegesen Magyarországra. Jelenleg három hétig, a tesztelési időszak utolsó fázisában tartózkodik Kecskeméten az egyik repülőgép – írja az Index.

A békepárti Orbán-kormány brazil katonai óriásrepülőgépekkel bővíti a magyar légierőt, csúcsfizetést kapnak a pilóták

KC-390-es katonai szállító-repülőgép Fotó: MTI

Kutnyánszky Zsolt felhívta a figyelmet arra, hogy a beszerzett eszközökön felül jól képzett honvédekre is szükség van. A magyar honvédség büszke a katonáira, „a légierő pilótái a legjobbak közül valók”. Az államtitkár arról is beszámolt, hogy a magyar kormány jelentős illetményfejlesztéssel honorálja a honvédség pilótáit, valamint a repülőirányító szakemberek felelősségteljes munkáját. A legtapasztaltabb pilóták havi bruttó 2,5-3 millió forint körüli kiemelt illetményben részesülhetnek.

Az államtitkár az új szállítógépről elmondta, nyolcvan felszerelt katona, valamint az intenzív ellátásra szoruló betegek ápolására szolgáló betegágyak befogadására is alkalmas. A gép akár huszonhat tonna hasznos tömegű szállítmányt tud szállítani, annak ejtőernyővel való célba juttatására és a levegőben történő tankolásra is alkalmas. A KC–390 harmincöt méter hosszú, nyolcszáz kilométer per órás sebességgel képes repülni, utazómagassága elérheti a nyolcezer métert

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, hadtörténész, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének kutatója az Indexnek a következőket mondta el a beszerzés kapcsán:

A modern szállítógépek beszerzése régóta az egyik legégetőbb kérdés a magyar légierőnél, a szovjet An-26-osok ideje ugyanis lejárt. A KC-390-esek közepes szállítógépek, egyik különleges tulajdonságuk, hogy kevésbé felszerelt repülőterekről, akár füves területről is képesek felszállni. Logisztikai feladatok elvégzésére, ejtőernyősök szállítására is alkalmasak. A KC-390-esek rakterében akár könnyű páncélozott járművek szállítása is lehetséges.

Forrás: Index.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Pálinkás Pál: A röhej,hogy ezeknek az üzemben tartás békében felér 1 kórházéval!Akkor most milyen család barátok a nemzethy hű-bér urak?Szerintem amit ez a maffia társaság elkövethet a NEMZET ellen azt már többször megcsinálták a szapolyai félék!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Qqberci
Nem Embraer kell ezeknek, hanem egy lóbráner a seggükbe!
viccesvigságok
de olyan is van az Ő csomagjukban,hogy bármikor riasztás és a végkifejlet is csak 1 esélyes ez nem totó.a képviselők csak szájkaratéznak. a vadászpilótékból kevés megy ám nyugdijba.25 vagy tőbb milliárdos a technikájuk.
volt szerencsém látni Szigethalmon amikor a migek éjszakai gyakorlaton voltak
. egymás kabinablakát majdnem kiolvasztótták ugy startoltak ,dőlt belőlük aaz utánégetős lángcsova.
simmering73
Lényeges volt, hogy füves területre is le tudjon szállni, ha fejvesztve kell menekülni.
CsipkeRózsa
Ezért volt, van a nagy barátkozás a Brazil elnökkel?
Lepényleső
...csúcsfizetés,- a hallgatás bére? Hisz a sok balga fizette,bár számlát eléje senki le nem tette,
arra itt nincsen lehetősége,- ezért is van kisemmizve?
jáger laszló
MO mindent +tesz a Béke érdekében!
Légyen az akár a haderő fejlesztése is!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.