A 2020-as Nemzeti Alaptanterv (NAT) alapján várt változások nem teljesen következtek be a 2024-es matekérettségin. Új témakörök, mint a kamatos kamat, várható érték, geometria valószínűség nem jelentek meg, míg a statisztika igen.

Elég könnyű matek érettségi volt – Így vélekedik a szaktanár

Illusztráció: freepik.com

Lehetett előre tudni, hogy idén változik a matekérettségi… ami meglepetés volt, hogy nem úgy változott, ahogy a 2020-as Nemzeti alaptanterv (NAT) alapján vártuk – közölte a uniside.hu.

Mosóczi András, a Mateking.hu alapító-vezetője szerint összességében a 2024-es matekérettségi könnyűnek mondható volt.

Meglepetést okoztak ugyan a másodfokú egyenletrendszerek, melyek deklaráltan kikerültek a középszintű követelmények közül, mégis szerepeltek az érettségin, de megoldható volt.

Azonban nem minden feladat bizonyult középszintűnek. A 16. feladat c) része, 8 pontért, koordinátageometriai feladat volt, mely deklaráltan nem szerepel a középszintű követelmények között és túl is mutat a középszintű anyagon.

Szintén könnyűnek ítélhetőek a 13. és 14. feladatok, melyek 8. osztályos gimnáziumi felvételin is szerepelhettek volna. A 15. és 16. feladatok korrekt és könnyen megoldhatóak voltak, leszámítva a 16. feladat egyik részfeladatát.

A 17. feladat c) része ismét meglepetést okozott, egy binomiális eloszlással kapcsolatos valószínűséget kérdezve, mely szintén kikerült a középszintű követelmények közül.

Forrás: uniside.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.