Az elmúlt évhez képest növekedett a fiatal pályakezdő mérnökök bérigénye. A Magyarországon elhelyezkedni kívánók többsége minimum nettó 650-850 ezer forintos kezdőbért szeretne.

A felmérés, amelyben több mint 400 hazai műszaki felsőoktatási intézményben tanuló hallgató vett részt, részletes betekintést nyújt a mérnökhallgatók pályaorientációs preferenciáiba, bérelvárásaikba és elhelyezkedési terveikbe.

Hatalmas a bérigényük a frissdiplomás mérnököknek – Ekkora minimumot szeretnének650-850 ezer forint bérminimumot szeretnének a frissdiplomás mérnökök/Fotó: Illusztráció: 123rf.com

A kutatásból kiderült, hogy a műszaki képzésben részt vevő diákok 62,5 százaléka fontolgatja a külföldi munkavállalást is, ami alig marad el a korábbi év 64 százalékos arányától. Még ennél is nagyobb mobilitást mutatnak az ország határain belül: 70 százalék bárhová hajlandó lenne költözni Magyarországon, ha megfelelő állásajánlatot kap.

Azok közül, akik Magyarországon szeretnének elhelyezkedni, 57 százalék tart igényt nettó 650 ezer forintos kezdő fizetésre. Ezenfelül 22 százalékuk már kezdő pozícióban is minimum nettó 850 ezer forintos fizetést várna el – számolt be a portfolio.hu.

A külföldön szerencsét próbáló mérnökök 16,87 százaléka nettó 5500 eurós (mintegy 2,1 millió forint) bért vár el legalább, további közel 31 százalék pedig legalább 3500 eurót (mintegy 1,3 millió forint).

A távmunka iránti érdeklődés is jelentős: bár majdnem negyven százalékuk preferálja a helyszíni munkavégzést, közel ötven százalékuk szeretne hetente legalább két napot otthonról dolgozni. Azonban csak egy kisebb részük – kevesebb mint nyolc százaléka – választaná az állandó otthoni munkavégzést mint ideális opciót.

Forrás: portfolio.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
jáger laszló
1 millió bruttó már kvázi 7köznapifizetés!
Nincs ott semmi csodálkozni való!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Qqberci
@CsipkeRózsa: Kolostormalacnak kell menni, vagy legalább főistrángnak!...
kereső
Ez hatalmas? Hülye magyar sajtómunkások. A 650 ezres bttó bér éppen megfelel a francia minimálbér összegének 2024. január 1 időpontjában.www.welcometofrance.com/en/increase-of-the-minimum-wage-smic-on-january-1-2024
A francia bérszabályozás szerint, amint az infláció év közben meghaladja a 2 %-ot, úgy a kormányzat ismét lép...igazitja a minimálbér összegét .
Ja, ez a bér a kötelező 35 órás munkahétre számitott...a magyar 40 órással szemben.
nejlontacskó
@kereső: nem bruttó, hanem nettó 650-850 ezret ír a cikk!
kereső
@nejlontacskó: A lényegen nem sokat változtat...hogy ez a bér közelebb van a nyigati minimálbérhez, mint egy nyugati mérnöki fizetéshhez. Erről szólna az Eu "Tisztességes bér/minimálbér szabályozás koncepciója.
sokanvagyunk
Kezdő mérnök kollégáim pár évig sokat tanultak szakmunkásainktól.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.