A Magyar Nemzeti Bank (MNB) súlyos jogsértések miatt visszavonta a budapesti székhelyű Centrál Workout Pénzügyi Zrt. faktoring végzésére jogosító tevékenységi engedélyét, és elrendelte a cég végelszámolását. A döntés hátterében a vállalat ismételt adatszolgáltatási mulasztásai, késedelmei, a beszámolók hiánya, valamint a felügyeleti ellenőrzések során feltárt súlyos hiányosságok állnak.

Nagyot bukhatnak, akik ebbe a cégbe fektettek – Az MNB visszavonta a működési engedélyét

Fotó: 123rf.com

A Centrál Workout 2021 júliusa óta többször is elmulasztotta, vagy késedelmesen teljesítette az MNB által előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit. Ezenkívül nem küldte meg a 2022-es évre vonatkozó auditált beszámolóját, a 2024. I. negyedévi jelentését, és a 2023-as évre vonatkozó auditált jelentését sem. A beszámolók hiánya miatt kétséges a társaság által benyújtott negyedéves állományi és mérlegadatok valóságtartalma is.

A Pénzcentrum tájékoztatása szerint a felügyeleti ellenőrzések során további súlyos hiányosságok merültek fel. A cég nem rendelkezett megfelelő nyilvántartásokkal, leltárral, így nem volt megállapítható a benyújtott adatszolgáltatásokban szereplő eszközök, források és fedezetek valódisága. A követelések és kötelezettségek nyilvántartása nem volt alátámasztva, és a társaság nem tudta dokumentálni, hogy vezető testületei eleget tettek volna a beszámolási és jelentéstételi kötelezettségeiknek. Ezenkívül több alapvető szabályzat is hiányos volt, nyilvántartások hiányoztak, és a belső szabályok sem lettek betartva.

Az MNB a fentiek alapján megállapította, hogy a Centrál Workout nem felel meg a prudens működésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, nem jogkövető és nem együttműködő, továbbá súlyosan megsértette a számvitelre, a független és megbízható irányításra, valamint az ellenőrzésre vonatkozó szabályokat is.

A cég engedélyének visszavonása a csekély piaci súlya miatt nem befolyásolja a pénzügyi piacokat. Az érintett ügyfeleknek a Centrál Workouttal szemben fennálló esetleges fizetési kötelezettségeiket változatlanul teljesíteniük kell.

Forrás: penzcentrum.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
A tóni már kivette belőle a részét!Mehet a levesbe!
Toller Béla
Amikor megkapta a működési engedélyt, akkor minden rendben volt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.