Bill Gates, a világ hatodik leggazdagabb embere hajlandó milliárdokat fektetni az atomenergiába. Orbán Viktor ugyanezt gondolja. A miniszterelnök szerint a zöldátállásra egyedül az atomenergiából előállított villamos energia az igazi válasz.

Bill Gates bejelentette: kész dollármilliárdokat fektetni egy új generációs atomerőmű-projektbe Wyomingban – írja az index.hu. A világ hatodik leggazdagabb embere így akarja kielégíteni az egyre növekvő amerikai villamosenergia-szükségletet.

Ilyen is ritkán van – Orbán Viktor kivételesen egyetért Bill Gates-szel: ez a közös pont

Orbán Viktor miniszterelnök ugyanazt mondja, mint Bill Gates/Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A TerraPower, a Gates által alapított startup az elmúlt héten tette le az első kereskedelmi reaktor építésének alapkövét az amerikai Wyomingban. A városban ezzel egyidőben egy szénerőművet állítanak le – jelentette ki a Microsoft milliárdos társalapítója a Bloomberg összegzése alapján.

A cég már 2008 óta kutat egyszerűbb, olcsóbb reaktorok után. Arra számítanak, hogy az új reaktor 2030-ra el is készülhet.

Bill Gates állítása szerint:

„több, mint egymilliárdot tettem bele… még több milliárdot fogok”

- jelentette ki.

Az energiaügyi minisztérium támogatását élvező erőmű eredetileg 2028-ra készült volna el, viszont ez azt jelentette, hogy Oroszországból származó üzemanyagra kellett volna támaszkodni, ami „most már elfogadhatatlan” – szögezte le Gates a CNN műsorában.

A reaktor tervezése víz helyett folyékony nátriumot használ hűtőközegként, ezen kívül olvadt sót tartalmaz, amely képes hőt tárolni a teljesítmény növelése érdekében. Úgy tervezik, hogy a reaktor működéséhez szükséges üzemanyagot az USA-ból és szövetségeseitől szerzik majd be.

„A szenet a földgáz már kiszorította a versenyből”

– mondta Bill Gates, aki szerint ezért most azt kell tennünk, hogy hatékonyan versenyeznek a földgázzal, így csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást.

Ebbe a témába vág az, hogy korábban Orbán Viktor kormányfő az Európai Nukleáris Szövetség megrendezett tanácskozásán Brüsszelben márciusban azt mondta:

„a közelmúltban tapasztalt kihívások tovább növelték az energiabiztonság megteremtésének és az energia értékesítésének jelentőségét. A kérdés teljesen nyilvánvalóvá vált, hogyan tudunk nagy mennyiségű villamos energiát előállítani olcsó, biztonságos, fenntartható és környezetbarát módon? A válasz egyértelmű, egyedül az atomenergiából előállított villamosenergia az, amely egyszerre képes kielégíteni mindezeket a követelményeket.”

- szögezte le a miniszterelnök.

A magyar kormány úgy véli, a fenntartható atomenergia nélkül nem képzelhető el sikeres zöldátállás, ahogy nem érhető el az energiafüggetlenség sem.

Forrás: index.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
Helyes, Paks után, felcsútra is egy atomreaktort!
De legalább egy atomhulladéktárolót, akkumulátorgyárral együtt!
KisTehen
@nejlontacskó: bp-en már van 2 is ... oda nem kell
Pusztai
Hna ja!
HA jön a szarási inger akkor irány a budi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.