A zöldborsótermelés Magyarországon drasztikus visszaesést szenvedett el idén. A termőterületek megfeleződése és az enyhe, száraz tavasz miatti alacsony termésátlag példátlan helyzetbe hozza a termelőket.

Magyarország Európa harmadik legnagyobb zöldborsótermelője volt eddig, ám most történelmi mélypontja jutottunk. Idén megfeleződött a borsó termőterülete a korábbi évekhez képest, ráadásul az enyhe és száraz tavasz miatt messze elmarad a termésátlag a várakozásoktól.

Az EU élbolyába tartoztunk, most mégis történelmi mélyponton vagyunk – Az idei termésátlag katasztrófa

Fotó: 123rf.com

2021-ig ez volt az egyik legkiszámíthatóbb termékpálya, azóta teljes a bizonytalanság. Idén megfeleződtek a tavalyi árak, a hűtő-és konzervipar jóval kevesebb alapanyagra kötött szerződést, mint korábban. Ha ez nem lenne elég, idén kifejezetten rossz a termés mennyisége is. Vannak olyan termelők, akiknek hatvan százalékkal csökkent a borsó termőterülete a tavalyihoz képest. Az idei alacsony felvásárlási áraknak a fő oka, hogy az év elején még jelentős tavalyi készletek voltak a hűtőházakban – írja a 24.hu.

Harminc éve nem kezdődött olyan korán a betakarítás, mint idén. Jelenleg a szezon második felénél tart a borsó, a hektáronkénti kihozatala nagy mértékben alulmaradt az elvárttól. Idehaza a korai típusú borsónál másfél, két tonnás volt az átlagtermés, a későbbinél ennek a duplája, de ez most nem így történt. Az alacsony felvásárlási ár és a kevés hozam miatt a fenntartható gazdálkodás is veszélybe került – mondta el Ifj. Fülöp Gábor az Agrosprint Zrt. igazgatósági tagja.

Minimum tíz százalékos lesz a terméskiesés, ezért az idei borsószezon meg sem közelíti hozamában a tavalyi számokat.

Forrás: 24.hu, economx.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

vitriol
Talán nem kellett volna minden talpalatnyi földet akkumulátorokkal bevetni!
rücsü41
Hát nem megmondta Orbán hogy előre megyünk, csak az irányt nem ismerte fel, mert a járgányunkat "lükverceb" állította az "ártatlan".

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.