Megszűnik a kötelező bolti akciózás, ezzel együtt kivezetik az árstopos termékeket is. Valószínűleg így drágulni fog a kristálycukor, a búzaliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, a 2,8 százalékos tej, a krumpli és a tojás.

Július elsejétől véget ért a kötelező bolti akciózás Magyarországon, ezzel együtt megszűnt az árstopok utolsó maradványa is – írja a telex.hu. Ennek részeként az elmúlt egy évben beszerzési áron vagy az alatt vásárolhattunk bizonyos termékeket. Az állami szabályozás kivezetése miatt az árstopos termékek rövid időn belül megdrágulhatnak, ugyanakkor elképzelhető, hogy más termékek olcsóbbak lesznek, esetleg máshol nagyobb akciókat adnak majd a boltok.

Búcsút inthetünk a kötelező akciózásnak, ez a nyolc alapvető élelmiszer drágulhat

A kötelező akciózás megszűnése a korábbi árstopos termékek drágulását hozhatja/Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormány 2022 elején, a választások előtt jelentette be, hogy árstopot vezet be hat alapvető élelmiszerre: a kristálycukorra, a búzafinomlisztre, a napraforgó-étolajra, a sertéscombra, a csirkemellre és a 2,8 százalékos tehéntejre. Ezti később a krumplival és a tojással egészítették ki. Többnyire a beszerzési ár alatt kellett eladniuk ezeket a termékeket, a veszteséget pedig az összes többi termék drágításával igyekeztek visszahozni.

A kormány a következő időszakban többször hangsúlyozta, hogy az árstop visszafogja a drágulást. Kritikus közgazdászok és a Jegybank szerint azonban éppen ráerősített arra. Az ársapkákat végül tavaly július végével vezették ki.

Ehelyett bevezették a kötelező akciózást, ami elsősorban azt jelentette, hogy a nagyobb üzleteknek húsz termékkategóriából folyamatosan akcióztatni kellett egy-egy terméket. A gyakorlatban ez azzal járt, hogy állandóan sokféle akció volt a boltokban.

Az üzletek így minden gond nélkül beépíthették a kötelező akciózást a normál árazásukba, és föl-le mozgathatták bizonyos termékek árát. Ennek használt nem látták a vásárlók, viszont ezzel együtt maradt egy másik szabály, aminek valódi hatása lehetett a vásárlókra. Tavaly augusztus elseje és idén június vége között a valamikori árstopos termékeket beszerzési áron kellett eladniuk a kiskereskedőknek, hetente két terméket pedig a beszerzési ár alatt 15 százalékkal. Most a kötelező akciózással együtt ez is megszűnik.

Az üzletláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) üdvözölte a kötelező akciózás kivezetését, és azt írták, „a fogyasztók a kötelező akciózás kivezetéssel jól járnak, hiszen a kiskereskedők a fogyasztói szokásokhoz, elvárásokhoz még jobban igazodó akciókat tudnak indítani.

A portfolio.hu megkérdezte a változás esetleges hatásairól Vámos György közgazdászt, az OKSZ előző elnökét, aki a kötelező akciózás eltörlésének pozitív hozadéka az, hogy helyreállnak a torz árarányok.

A volt árstopos nyolc termék minden bizonnyal drágulni fog, vagy azonnal, vagy több lépésben a következő hónapokban.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
szegény fidesz, ha drágul a krumpli akkor kurva drága lesz nekik a 2026 os 2/3 ad!
- azért az nem semmi,hogy egy aljadék párt kihasználja az általuk nyomorúságba taszítottak,elbutítottak kilátástalan helyzetét !
Eladott Ország
Így lett volna pontos a cím: "Hétfőtől megszűnik a kötelező akciózás a boltokban és nem változik semmi." Ugyanis minden boltban hetente váltogatták a sok tucat, akár pár száz akciós terméket a "kötelező akció" előtt is. Ez csak a szokásos gombaetetés a bírkáknak. "A lépést azzal indokolták, hogy a kormány leszorította az inflációt." Meg kell nyugodni, van aki ezt el is hiszi. Pí-ár megvót’, az egybiteseknek be lett égetve a 2026-os választásokra az agyába hogy a kolostorgeci segített, miközben Gyurcsány-Soros-Brüsszel állandóan b*sztatja ezt az országot, ahol dogtorminiszterelnökúr’ áll az első őrtoronyban és testével védi meg a családokat.
szaboria1
Mai tapasztalatom CBA 10db tojás 450.-ft-ról 550.-ft lett, Tartós tej 293.-ft-ról 439.-ft lett. többit nem nézte még meg de tuti, hogy azok is drasztikusan megfogják emelni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.