Helyi iparűzésiadó-reformra készül az építési és közlekedési miniszter. Lázár János szerint az önkormányzatok elszórják a pénzt – szakértők szerint azonban egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené.

Lázár János a helyi iparűzési adó megreformálását fontolgatja – ezt javasolná a kormánynak.

Az építési és közlekedési miniszter úgy fogalmazott: véget kell vetni annak a káros gyakorlatnak, hogy egyes településvezetők városuk fejlesztése helyett mulatságokra, fesztiválozásra, szavazatszerzésre tapsolják el a helyi vállalkozók által befizetett adót – ezt követően pedig sorban állnak a kormánynál, hogy nyújtson mentőövet, mert a pénz elfogyott – tudatta a 24.hu.

A miniszter azt mondta, azt javasolja majd a kormánynak, reformálják meg országosan a helyi iparűzési adót (HIPA), ugyanis a településeknek és az országnak is érdeke, hogy iskolákra, óvodákra, bölcsődékre, kórházakra, munkahelyteremtésre, ipari parkok fejlesztésére, járdák és utak építésére fordítsák a helyi adóbevételeket.

„A lakosok innák meg a levét” – Lázár János gyomrost adna az önkormányzatoknak a helyi iparűzési adó reformjával?

Lázár János a helyi iparűzési adó megreformálását fontolgatja – Fotó: Facebook.com/lazarjanosfidesz

Arról egyelőre nem beszélt, hogy a reform pontosan miről szólna – ahogyan az sem teljesen érthető, hogy ez Lázár magánvéleménye, vagy az a cél, hogy kiderüljön, mit szól a közvélemény a kormány tervéhez – írta a 24.hu.

A terv azonban máris komoly megrökönyödést váltott ki.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének alelnöke azt mondta: komoly a veszély, hogy elveszik az önkormányzatoktól a helyi adókat, míg a TÖOSZ elnöke, Schmidt Jenő közölte, hogy egy ilyen lépés az önkormányzatiság végét jelentené.

Gémesi György gödöllői polgármester kifejtette: már annak is a lakosok innák meg a levét, ha a helyi iparűzési adót csupán megkurtítanák – írta meg a 24.hu.

Gémesi szerint, mivel kifejezetten önkormányzati adóról van szó, azt az állam nem szedheti be, legfeljebb eltörölheti. Bár példa már arra is van, hogy a helyi önkormányzattól a megyei önkormányzathoz tették át az adóbeszedést.

Ez a bejelentés arról szólhat, hogy mennyit lehetne még elvenni az önkormányzatoktól.

A gödöllői polgármester hozzátette: hatalmas összegről van szó, hiszen évente mintegy ezermilliárd forint az iparűzési adóból jön be, s ennek 90 százalékát működésre fordítják, azaz a közétkeztetést, az óvoda és a bölcsőde üzemeltetését, a közbiztonság, a helyi közlekedés fenntartását, a mindennapi feladatok ellátását és a problémák megoldását fedezik a pénzből – írta a 24.hu.

Gémesi szerint reális esélye annak nincs, hogy az állam finanszírozni tudná az – egyébként kötelező – állami feladatokat, melyeket az önkormányzatok jelenleg a helyi adóból fizetnek ki.

Ettől persze még meg lehet „reformálni” a HIPA-t – mondta Gémesi György –, de aki ezt mondja, az nem ismeri a pontos számokat, vagy legalábbis nincs tisztában azzal, hogy milyen hatalmas feladattengert fed le a helyi iparűzési adó.

Úgy véli, hatalmas állami bevétel nem lenne a megreformálásból, viszont arra van módja az államnak, hogy meggyengítse az önkormányzatokat – azt a párat sarokba szorítsa, amelyik még jól működik – írta meg a 24.hu.

A gödöllői polgármester megjegyezte: ha a kormány valóban tervez valamit a HIPA-val, akkor erről egyeztessen az önkormányzatokkal, az erre szolgáló fórumon – írta a 24.hu.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) fideszes elnöke úgy véli, az államháztartás állapota alapján elképzelhető, hogy a teljes iparűzési adót elvonják, majd központilag osztják szét.

Ám úgy gondolja, ezt a kormány nem lépi meg, mert „nagy haragot” vonna magára.

Schmidt utalt arra, hogy felmerülhetne a kettős adóztatás is – ami az EU tagjaként nem elfogadható. A helyi adók esetleges beszántása egyébként ezermilliárd forintos lyukat ütne a büdzsén, tehát ekkora összeget kellene előteremteni a központi költségvetésből és odaadni azt az önkormányzatoknak – tette hozzá.

Ruszin Zsolt, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének (MKOE) alelnöke ugyanakkor azt gondolja, „a helyi adók kivégzése” nagyon is logikus lenne a kormány részéről, ugyanis ezzel több legyet üthetne egy csapásra – azt érhetné el, hogy az önkormányzatok teljesen a kabinetre legyenek utalva anyagilag – írta a 24.hu.

A könyvelőegyesület és az alelnök szerint több jel is van, mely utal a helyi adók megszüntetésére – szakmai egyeztetéseken, háttér-beszélgetéseken ugyanis elhangzottak dolgok, amelyekből erre lehet következtetni. Ruszin olyannak látja a helyzetet, mint amikor 2019-ben a KATA kiiktatását megjósolta – adta hírül a 24.hu.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vacsi
Lázár szerint "mindenki annyit ér, amennyije van". Ezt ő maga mondta. Akkor ő most mennyit is ér? Például, mennyi van a fejében?...
Géza
Ezt a beképzelt, arrogáns, dilettáns idióták mikor zavarják már el végleg!
namihami
Magyarra fordítva: Kong a kassza, nincs pénz a haverokra! Nélkülük pedig remeg a föld!
Nyírfa
Akkor most ne képzeljük el Lázárt Orbán utódjaként, mert az ő jellemnélküliségét még betegség sem menti. Ami bűnbe torkolló rossz tulajdonság létezik a földön, azt a fideszesek mind produkálják. Azért ez más teljesítmény, lehetne őket ketrecben mutogatni.
Nyírfa
@Nyírfa: 11.08

Elnézést, javítok: Azért ez nem más, hanem már teljesítmény.

@Pusztai: 09.38

Szerintem lenne rá igény. És, ha egyszer a kínaiak komolyabban beteszik ide a lábukat - a mostainál is mélyrehatóbban - , akkor a fideszeseknek lenne mitől tartaniuk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok