Őszig még pozícióban maradnak a régi polgármesterek a júniusban megtartott önkormányzati választás miatt – vajon aggódhatnak az újak, mennyire üríti ki a kasszát az elődjük?

Sosem kellett még ennyire hosszú ideig várniuk hivataluk átvételére az újonnan megválasztott polgármestereknek. Idén egy 2 évvel ezelőtti alaptörvény-módosítás miatt nem az eddig megszokott időben tartották meg az önkormányzati választást – októberi időpontban – , hanem júniusban, az EP-választással egy időben. A hivatalban lévő, öt évre megválasztott településvezetők azonban őszig pozícióban lesznek – írta meg a 24.hu.

Mi van, ha kiürül a kassza? Az új polgármesterek túl hosszú ideig várnak hivatalukra

Túl sokat kell várniuk a hivatalba lépésre az új polgármestereknek – Fotó: pixabay

Ezen átmeneti időszakban ugyanolyan jogosítványokkal és hatáskörrel rendelkeznek a távozó polgármesterek, mint a választást megelőzően – felvetődik azonban a kérdés, aggódhatnak-e a megválasztott, de hivatalba csak hónapokkal később lépő polgármesterek amiatt, milyen állapotban adják át nekik a települést, például mennyire üríti ki a kasszát – írta a 24.hu.

Mint azt Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége elnöke – és egyben Tab fideszes polgármestere – elmondta, a helyi költségvetési rendelet köti a polgármestert.

„Attól jelentős mértékben eltérni nem lehet, így az önkormányzati kasszát sem lehet kiüríteni, mert akár büntetőjogi felelősségvonással is számolhat a településvezető”

– hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy a jogszabályok egyébként nem korlátozzák ebben a pár hónapban a polgármestereket, ugyanúgy működtetniük kell a településüket és készülniük kell az átadás-átvételre.

„A szabályozás viszont gondol azokra az esetekre is, ha egy polgármester esetleg megsértődik a veresége miatt, vagy más okból nem akar vagy nem tud bemenni dolgozni a hátralevő hónapokra a hivatalába”

– jegyezte meg Schmidt Jenő.

Ilyen esetben az alpolgármester, ha pedig ő is kiesik, a szervezeti és működési szabályzatban kijelölt képviselő vagy a kormányhivatal vezetője gyakorolhatja a polgármester feladat- és hatásköreit – az önkormányzatokról szóló törvény idei módosításának megfelelően.

A polgármester munkáltatója a képviselő-testület. Tehát, amennyiben a polgármester sorozatosan mulasztana, a jogszabály alapján léphet a testület, bírósági pert vagy fegyelmi eljárást is indíthat a renitens politikus ellen – írta meg a 24.hu.

Forrás: 24.hu
Fotó: pixabay

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lusta
Bizony, bizony. elindíthat olyan fejlesztéseket, beruházásokat, amely a települést szolgálják, de eddig nem valósulhattak meg, mert mindig voltak pénzügyi akadályok. A szerződéses kifizetéseket például novembertől kell megtenni. Főjjön a feje az új vezetésnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.