Az árhullámot követő fokozott szúnyogártalom miatt az országos tisztifőorvos több településen is engedélyezte a légi kémiai szúnyoggyérítést.

Zöld utat kapott a kémiai szúnyoggyérítés – Térképen mutatjuk, hol várható az írtás

Fotó: 123rf.com

A tiszti főorvos zöld utat adott a légi és szárazföldi szúnyoggyérítésnek Budapesten és további 322 településen, válaszul a szokatlanul magas szúnyogpopulációra, amely az időjárási viszonyok miatt alakult ki az országban. A katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ egyidejűleg arra hívja fel a figyelmet, hogy a lakosság is tegyen megelőző lépéseket otthonaikban, például kerüljék a víz kint hagyását, amely szúnyoglárvák szaporodásához vezethet.

Az Árukereső közleménye szerint a szúnyogok elszaporodása miatt az elmúlt 30 napban jelentősen megnőtt a rovarriasztók és elektromos rovarcsapdák iránti kereslet. A katasztrófavédelem és a népegészségügyi központ emellett arra is ösztönzi a lakosságot, hogy természetes módszerekkel is próbálják megfékezni a szúnyogok terjedését.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) nyilvánosságra hozta a gyérítési ütemtervet, amely szerint a Szigetköz 55 településén légi, míg Budapesten és további 267 településen földi permetezést végeznek. A gyérítés július 7-ig tart, és az alábbi területeket érinti:

• Budapesten: III., IV., XIII., XXI., XXII., és XXIII. kerületek

• Duna mentén: Szigetköz, Komárom, Dunakanyar települései, Csepel-sziget, Dunaújváros, Szekszárd, Baja, és Mohács térsége

A gyérítési művelet közel 88 ezer hektáron zajlik, és célja, hogy csökkentse a szúnyogok által okozott kellemetlenségeket és egészségügyi kockázatokat. Az OKF tájékoztatása szerint a lakosság részletes információkat találhat a gyérítés pontos időpontjairól és helyszíneiről az OKF hivatalos oldalán.

Zöld utat kapott a kémiai szúnyoggyérítés – Térképen mutatjuk, hol várható az írtás

Fotó: OKF

Zöld utat kapott a kémiai szúnyoggyérítés – Térképen mutatjuk, hol várható az írtás

Fotó: OKF

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.