Még soha annyi hitelt nem adtak a pénzintézetek használt lakásvásárlásra, mint májusban. A Magyar Nemzeti Bank szerint a lakosság jelentős része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig.

Múlt hónapban rekordot döntött a használt lakás vásárlására adott hitelek mértéke – írja a telex.hu. A lap szerint a bankok 129,5 milliárd forint lakáscélú hitelt hagytak jóvá, ebből 102 milliárd forintot adtak használt lakás vásárlására, 11,4 milliárdot új lakás vásárlásra, 8,2 milliárdot építésre és bővítésre, 4 milliárdot felújításra, a maradékot egyéb célra.

Egekben a hitelezés, sorban állnak a bankoknál az ügyfelek – Ez az oka

Sorban állnak a bankoknál az ügyfele, pörög a használt lakások piaca és a felújítás/Fotó: 123rf.com

A Magyar Nemzeti Bank közleménye szerint pörög a használt lakások piaca, az új lakások iránti kereslet még nem tért vissza a korábbi szintre. Lakásfelújításra is rekord szintet értünk el: korábban volt, hogy egy hónapban 13 milliárd hitelt adtak a pénzintézetek lakásfelújításra, májusban 4 milliárdot.

Az MNB szerint érthető a csökkenés, mivel a lakosság jelentős része kivárt a fejlesztésekkel a hétfőn indult otthonfelújítási támogatásig.

A júliusban és augusztusban aláírt szerződésekből szeptemberig kevés jut el abba a fázisba, hogy megkezdődjön a hitelezés.

„Szeptembertől beindulhat a szerződési nagyüzem, azután néhány hónapon keresztül ebben a hitel szegmensben is megdőlhetnek a korábbi rekordok, és talpra állhatnak az építőipari kisvállalkozások”

– mondta a lapnak Juhász Attila az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-Kereskedelmi Tagozatának elnöke

Forrás: telex.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
majd ha schadl szabadul, ismét lesz melója...
magyarország a kilakoltatásokban jól teljesít!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.