Nem lehet nem észrevenni, hogy a cigánysággal összefüggő attitűdök és érzületek egyre markánsabb csapásokkal körvonalazódnak a magyar közvéleményben. És ha a többség még nem is tudja pontosan, hogy merre nézelődjön a térképen, ha Olaszliszkát, Jászladányt, Monokot vagy Tatárszentgyörgyöt szeretné megtalálni, e nevek hallatán bizonyára a nagy részük könnyűszerrel tudni fogja, hogy ezek a települések miről „híresek". A lényegében fogalommá vált helységnevek mellett mára – a politikai korrektség határain túllépve – olyan kifejezések is polgárjogot nyertek, mint az igencsak képlékeny ’cigánybűnözés’. Az Európai Parlamenti választások óta pedig az is világos, hogy a szóban forgó jelenség számottevő politikai tőkét jelent ma Magyarországon.

- „…én azt gondolom, hogy ha azt halljuk, hogy késelés, uzsorázás, fatolvajlás, színesfémlopás, két család tömegverekedése, akkor – ne legyünk képmutatóak – mindannyian tudjuk, hogy ezek az elkövetők cigányok lehettek. Ez nem előítélet, ez tapasztalat, ez az igazság.” - Nem csoda hát, hogy a magát lassanként a politika élvonalába beküzdő Jobbik irányából érkező ilyen és ehhez hasonló vélemények egyre inkább megértésre találnak és a „normális” közéleti vitakultúra részévé növik ki magukat.

A Publicus Intézet 2008 októberében és 2009 áprilisában egyaránt arra tett kísérletet, hogy felmérje, az ilyen és hasonló véleményeknek ténylegesen mennyire van helyük ma a magyar társadalomban, vagy tágabban, milyen a cigányságról alkotott általános kép és milyen attitűdök fogalmazódnak meg velük kapcsolatban.

A felmérés eredményei pedig egyszersmind figyelmet érdemelnek és lehangolóak: a lakosság többsége erősen negatívan viszonyul a cigánysághoz, az erőszakos asszimiláció pártján áll és igenis létező szociális jelenségként értelmezi a cigánybűnözést.


Egységben az erő? - Cigányellenesség, és ami mögötte van

A fenti adatokból egyrészt jól látszódik, hogy igencsak nagy a megosztottság a cigányok által elkövetett bűncselekmények megítélésében. Noha a kriminalisztikai statisztikák hivatalosan nem rögzítik az elkövetők etnikai hovatartozását, többségben vannak azok, akik szerint léteznek olyan bűncselekmények, amiket többségében cigányok követnek el. Vagyis az ilyen eseteket elsősorban nem az olyan társadalmi-kulturális tényezőkkel magyarázzák, mint szegénység, életkörülmények vagy az ebből fakadó egyéb kulturális mintázatok, hanem etnikai jellegűnek vélik őket.

Az eredményekből másrészt az is kitűnik, hogy a megkérdezettek többsége általában véve nem hisz a pozitív diszkriminációban, háromnegyedük visszautasítja az ez irányú intézményes törekvéseket, így a kvótás rendszer bevetését a felsőoktatásban sem tartják helyesnek.

Ehhez szorosan kapcsolódik az a megállapítás is, mely szerint a társadalom túlnyomó  többsége személy szerint nem érzi úgy, hogy bármit is tudna tenni a helyzet javításáért. Mindez annak fényében válik igazán szembetűnővé, ha figyelembe vesszük, hogy a többség a cigánysággal szemben táplált negatív előítéleteket igenis jelentősnek véli a helyzet kialakulásában és fenntartásában.

Az egyéni felelősség kérdésének lényegében mindennemű hárítását, elutasítását igazolja az is, hogy a megkérdezettek arra a kérdésre, hogy ki tudna javítani a cigányok és nem cigányok viszonyán, első helyen magukat a cigányokat jelölik meg, majd mindjárt ezután a kormányt. Ennél sokkal kisebb szerepet tulajdonítanak a többségi, azaz a nem cigány társadalomnak, a parlamentnek, civil szervezeteknek, de még a cigány önkormányzatoknak, érdekképviseleteknek is.

Utóbbi azért külön figyelemreméltó, mert míg a nem cigányok az egyén szintjén nem érzik felelősségüknek vagy kompetenciájuknak a rossz viszony javítását, az egyes cigány emberektől ezt elvárják.

Kutatásunkban végül  arra is kísérletet tettünk a toleranciaszint körvonalazása érdekében, hogy a cigányságot a többi, a többségi társadalomtól valamilyen formában eltérő társadalmi csoport mezőjében helyezzük el. Ehhez arra voltunk kíváncsiak, hogy ki mennyire ’engedi közel’ magához az egyes társadalmi csoportok tagjait.

Egységben az erő? - Cigányellenesség, és ami mögötte van

A kapott eredmények azt mutatják, hogy viszonylag nagy a cigányokkal szembeni elutasítás, vagyis a társadalom többsége (58%) nem fogadna el szívesen cigány származású embert a szomszédjának. Ugyanakkor világossá válik az is, hogy a szélsőjobboldali eszméket képviselőkkel szembeni távolságtartás és ellenérzés is viszonylag nagy (47%).

Mindezek figyelembe vételével, vagyis a ’mindkét oldallal’ szemben érezhető ellenérzés tekintetében (is) felmerül tehát a kérdés, hogy a helyzet kialakulásában végső soron kinek van felelőssége. Mivel cigányság helyzete változatlanul bonyolult és minden létező szállal szervesen kapcsolódik a társadalom átfogó működéséhez, a helyzet kialakulásához is sok tényező hozzájárult.

Nem megkerülhető  szerepe van ebben magának a kormányzatnak, amely mind egy egységes program hiányában, mind cselekvésképtelenségével, mind pedig hárító jellegű kommunikációjával az elmúlt szűk 8 évben nagyban hozzájárult a viszonyok elmerevítéséhez és a hallgatólagos status quo kialakításához és fenntartásához. Komoly szerepe van a helyzet kialakulásában továbbá az ellenzéknek is: A félrevezető, közvetlen politikai nyereségre utazó kommunikációjával nem határolódik el egyértelműen azoktól a többnyire szélsőjobboldali köröktől és szerveződésektől, amelyek a cigányság kárára kívánnak saját hasznot húzni, és ezzel egyszersmind hozzájárulnak a szociális feszültségek kiéleződéséhez. Sőt, nem kevés esetben együttműködik velük.

Nem utolsó sorban pedig óriási a szerepe a hazai médiának és annak ’felelős’ szereplőinek: egyrészt nem jelenik meg az a szilárd értékrend, amely egyértelműen visszautasítaná a cigányellenes megnyilvánulásokat és eszméket, és ezzel mintegy önmagától engedi át a teret az ilyen és ehhez hasonló gondolatrendszerek térhódításának és megülepedésének a társadalomban. Másrészt pedig önmagában véve sem tűnik úgy, mintha bármi érdemit tudna kezdeni a helyzettel. A többnyire komolytalan, bagatell, a valós okokon átsikló reprezentáció nem hogy nem enged teret a tényleges problémák felszínre törésének és megvitatásának, hanem ezzel egyszersmind érzékenyen bele is rúg a cigányságot a többségi társadalomhoz kötő amúgy is sérült kötelékeibe.

(A szerző a Publicus Intézet elemzője)

 

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ember
Az erőszakos asszimiláció azt jelentené, hogy be kell tartatni a cigányokkal a hatályos törvényeket? Vagy mit értenek alatta?
Vera1944
Sajnos egyre szembeötlőbb lesz az a léha gondolkodás, ami jellemző rájuk. Nagyon sok esetbenhallottam azt amikor munkára jelentkeztek, hogy ő 120 ezer forintért felsem kel. Valamikor egy szolgáltatócégnek neveztt vállalatnál dolgoztam, sokan jöttek jelentkezni de nem a munka miatt hanem a munkahelyek széttagoltsága miatt úgy gondolták, mivel nehezebben ellenőrizhetők, csak a munkahely és persze a pénz kellett meg a csal.pótlék.Megkapták az új lakásokat ingyen sok gyerek után aztán gyorsan lelakták a lakást, és visszaadták az államnak 10x-es LHD-ért. Aki dolgozni akar, az talál munkát. De amig a Janibácsi kertje tele van gyümölccsel meg zöldséggel, hát addig ott is lehet szedni. Sajnos de igy volt, van.Vera
MaxGraf
Mindennek van egy oka. Az okot kell feltárni ahhoz,hogy meg tudjuk oldani a problémát. Az ok,hogy a cigányok 600 év alatt nem voltak képesek beilleszkedni az európai emberi élet,viselkedés normáiba.Otthonról, Indiából is ezért, a viselkedésük miatt lettek kiüzve anno.Ezért van gond velük mindenütt ahová beteszik a lábukat.(pl.Csehország,Szlovákia,Olaszország Spanyolország,Anglia,Kanada,stb.) A többi kisebbség pl.Magyarországon halatt magáról? (sváb,szlovák,örmény,szerb,román,stb?)Ha igen,akkor pozitiv dolgokról hallunk!
zsuci
@Vera1944: Mind helyes amit leírtál ,egyetértek veled!
Égkékfűzöld2x2négy
A felmérésből más is kiderül: a zsidó szomszéd ellen keveseknek lenne kifogása. Ez jó hír, ezek szerint csökken (vagy mindig is alacsony volt) az antiszemitizmus.
A cigányokkal szembeni előítéletek oka az állam működésképtelensége: a roma gyerekek vagy nem járnak iskolába, vagy nem tanulnak ott semmi használhatót - az állam semmit sem tesz ez ellen; a roma szülők visszaélhetnek a szociális segélyjogosultsággal, és az állam nem sokat tesz ez ellen; a romák a többségi társadalommal dacoló életmódjukat akadálytalanul adják tovább a gyerekeiknek, és az állam meg sem kísérli a beavatkozást. Szociológusok hada él a roma szegénység vizsgálatából már vagy 50 éve, és a helyzet csak romlott azóta. A valódi problémákat tagadják, hivatalos okoskodásokkal nehezítik a tények őszinte feltárását (igyekeznek megakadályozni a más országokban gyűjtött bűnözésetnikai adatok összeszedését, amitől végre tisztán láthatnánk).
Nem csoda, ha fokozódnak a feszültségek, ha erősödik a Jobbik. Én integrált roma-nemroma kultúrantropológiai tervet, következetes rendőrségi és bírósági gyakorlatot, valamint állami konfliktuskezelést sürgetek.
Megfontolt
"Egységben az erő? - Cigányellenesség, és ami mögötte van"

Kedves Thomas, tudod mi van mögötte?

Tapasztalat, tapasztalat és tapasztalat.

bigyibogyo
az a baj,h ha azt mondjak,h csalas, sikkasztas, bankrablas, korrupcio akkor meg egyaertelmuen magyar/feher csinalta. megsem hallani sehol sem olyat,h feherbunozes..
de ami fontosabb,h van bunozo cigany, de nem minden cigany bunozo. dolgoznak ok is. es bunozo feher is.
en sokkal jobban szeretnem hallani es olvasni,h ne ciganysag ellen kuzd az orzsag hane ma szegenyseg, a munkanelkuliseg es a bunozes ellen. borszintol fuggetlenul.
van egy mukodo pelda az orrunk elott, usa megkuzdott mar ezzel a problemaval. sikeresen. lasd: barack obama
Vera1944
Az IndaPass-on van egy videó, mindenkinek ajánlom zézze meg. Erről a témáról szól Vera
Vera1944
Bogyibogyó! Mi vagyunk cca 9 millióan, ők 1 millióan. Megnézhetnénk az arányokat. Más. Ők azt akakrják, hogy én igazodjam hozzájuk. Mert ők nem akarnak mihozzánk felsorakozni mi mögénk. Más. Nekem majdnem -hálistennek csak majdnem lettek roma szomszédaim. Amikor idejöttek, az utcán olyan ricsajt csaptakvasárnap délután, hogy az elképesztő volt. Amikor megkértem őket, halkabban, mert pihenni szeretnénk, (már ledolgoztuk az életünket ennyi kijár) akkor azt mondta csukjam be az ablakot. A verdájukban orditott a mulatós zene. Itt nem arról van szó, hogy cigány meg nem cigány, hanem arról hogy LEGELEMIBB TÁRSADALMI NORMÁKAT SEM TARTJÁK BE, AMIHEZ NEM KELL PÉNZ ÉS MUNKAHELY! Hát többek között ezért nem szeretném ha szomszédságba kerülnék velük. Az 1 millióroma semból kb a 10% él úgy, hogy azt ellehet fogadni. De engem ne oktasson ki egy roma sem hogy miként pihenhetek. Vera
eberti
Egyszer egy társaságban szóba kerültek a cigányok. Különböző vélemények hangzottak el. Nekem csak egy kérdésem volt: ha egy tömött vonaton az egyik fülkében cigányok vannak és csak egy ülőhely van és a másikban nem cigányok vannak és ott is csak egy ülőhely van,akkor hová ülnétek?
Válasz: süket csend lett...
gyulabors
Dejavu érzésem van. Jó tizenöt - tizenhat éve hazánk déli határán volt egy állam Jugoszlávia. Ott a gazdasági és politikai válságról polgárháború kirobbantásával terelték el a nép figyelmét. Szerb, horvát, bosnyák, albán, macedón esett egymás torkának... Barátságok, családok bomlottak fel. A lövészárokban egymással néztek farkasszemet. és oltották ki az életet...
Most hazánkban ez lett a helyzet. A markológépekkel mélyített lövészárkok állnak. A józan emberek pedig várnak... Még. Meddig?
bigyibogyo
@Vera1944: igen van ilyen. nem is azzt mondtam,h ezzel nem kell kezdeni valamit. hanem,h nem azert mert cigany, hanem azert mert egy primitiv allat. ismerek nem egy becsuletesen dolgozo ciganyt (pedagogus, kereskedo, stb). es ismerek nem egy bunozo (strici, drog dealer, stb) feheret.
en is azt szeretnem amit te. csak en nem borszin alapjasn itelek, hanem tett alapjan

szöszmösz
Kifejezetten irritál a cigányság helyzetének a segítség rám eső részének számonkérése. /az adóforintjaimon túl ugyanis sokat tettem a változtatni akaróknak/
A kérdés számomra az, hogy a cigányság mit tett és tesz beilleszkedésük érdekében,
helyzetük javítása érdekében, "civilizációs " alkalmazkodásuk érdekében?
Talán ott kellene kezdeni és nem az Én lelki ismeretemre apellálva mentegetni és további
semmittevésre ösztönözni.
reallatas
A témával kapcsolatos kimerítő vélemény alkotására ezen a fórumon nincs lehetőség. Az elemzés hellyel közzel jó megközelítés. Egy nagyon fontos eleme teszi hiányossá, mennyi időt élt netán az elemző, testközelben közöttük? Mennyire ismeri múltjukat, hiuerarchikus belső életüket, történelmüket, s elsősorban emberi mentalitásukat. Morális trendjeikben vannak olyan elemek beépülve, amellyek az európai többségi társadalmak viszonylatában, antagonisztikus ellentéteket szülnek. A lényeg az lenne, hogy saját identitásuk megőrzése mellett, önnön maguknak kellene a megoldást keresni, és megtalálni. No a politika dolga az lenne, hogy erre predesztinálja, ha tetszik segítse őket. A túllihegett pozitív diszkrimináció nem a hellyes célravezető irány.
reallatas
@Meggyfavesszo: /július 8. szerda 22.25/ Ez a valódi tömör megközelítése a tényeknek. Tudniillik a látens tapasztalaton alapuló valóság makacs dolog, aminek megkérdőjelezése, csak ötletszerű, alkalomszerű, vagy tudatos lehet. Mert ha egyik sem akkor igaztalanul hangzik, s nem hiteles.
reallatas
Nem tudom Szente Úr belenéz e ezen kommentekbe, amennyiben igen úgy ajánlom nézzen ide be: 216762wififalu.blogspot.com a linkje: www.cov.reallato.hu és itt olvassa el az "Elnök Úr! Képviselő Asszony.." című bejegyzést, nos ezt nem a képzeletem szülte, ez a valódi. Továbbá a valodi.blog.hu linkje: Natúran az igazság mentén az ajánlott bejegyzés "Drága testvérem... " Üdv.
A STÍLUS MAGA AZ EMBER
@MaxGraf: @Vera1944: Csak annyiban vitatkoznék Veletek (látjátok már általánosítok- nem külön-külön írom), hogy ha azt a viselkedést veszik fel, amit elvártok tőlük, akkor a sajátjaikkal tolnak ki, mivel azokat, a "normálisakat" már nem veszitek( vesszük ) észre.....Így mindig az általánosítás hibájába eshetünk!
DE igaz: nagyon jó lenne, ha nem lenne "cigánykérdés"! Ilyen.....

Max: hol olvastál arról, hogy miért jöttek el Indiából, elolvasnám, érdekel a téma!
Vera1944
Nos csak annyira voltam velük közelségbe, hogy ahol én dolgoztam, oda jöttek felvételre. Tévedés ne essék, nem vagyok fajgyülölő, de a here, csak másokon élősködő embereket utálom, mindegy hogy milyen rassz. Itt az a baj, soha nem engedték kibeszélni a témát, mert hogy nincs cigánykérdés. DE VAN! régóta és igenis kikell beszélni, megtárgyalni, mert véletlenül egyszer az ebben tenniakarók elolvassák vagy meghallják a véleményeket, talán tudnak valamilyen megoldásra jutni. Nem lesz könnyü. Megjegyzem én is ismerek felsőbb iskolát, egyetemet v égzettet. Aki kiakart jutni a putriból az ki is jutott.Vera
rodeokutya
@Égkékfűzöld2x2négy: Ezt magam sem tudtam volna szebben leírni!Minden szava igaz annak amit írtál.

@eberti: ..és aki az első verziót választaná vagy cigány vagy hazudik!

@bigyibogyo: Szerintem Vera1944 az arányokra gondolt.Az elkövetők számát tekintve.
Egyébként Vera történetére visszakanyarodva.Nekem szóltak németországban, hogy vasárnap délután NE nyírjak füvet!Még nem is a mulatós zene szólt volna csak a fűnyíró.Én kértem elnézést a szomszédoktól,hogy majdnem megzavartam őket!Nekem kellett alkalmazkodnom a helyi viszonyokhoz!Én csak ezt várnám el bármely más kisebbségtől is!Alkalmazkodi és asszimilálódni.
reallatas
@rodeokutya: Az elvárás jogos, de ugye egy adekvált kisebbséggel kapcsolatban remélem nincsenek illúzióid. Soha nem fognak!
reallatas
Majdnem elfelejtém, az, hogy cigányellenesség roppant pongyola megfogalmazás, mert nem erről van szó álltalában, hanem a tetteikről. A két fogalom nagyon nem fedi egymást.
rodeokutya
@reallatas: Ez a dolog lényege ahogy írod a tetteikről van szó.Nem a cigányokat utálom,ha magyar ember üvöltözve rohangál az utcán elítélem,ha lop elítélem,a garázdaságot elítélem és szerintem nincs olyan fogalom hogy:megélhetési bűnöző!Én miért vagyok megélhetési dolgozó?Nekem elnézi valaki ha nem fizetek adót?
gesa
Ne rám kényszeritség, hogy szeressem őket, hanem tegyék magukat szerethetővé!
reallatas
@gesa: Régebben néztem ide vissza, hű de remek megállapítás a részedről. Üdv.
menasagh
A felmérés, vagy elemzés már eleve hibásan van megfogalmazva, mert az ember 99%-ban nem választhatja meg, hogy ki legyen a szomszédja.
Így kényszerítve el kell fogadni, hogy ki költözik oda, de ha választhatna biztos nem fogadná el.
gcsabi
@bigyibogyo: Csupán annyi a kifogásom a fehér/magyarbűnözés kifejezéssel, hogy erősen cigánygyűlölő, hisz azt sugalmazza a cigányok alkalmatlanok a szellemi képességeket igénylő bűnözésre! :)
usa.-t vagy ny eu.-t ne hasonlitsuk velünk. mert egészen más történeti és erkölcsi háttere van Mi nem hurcoltuk ide rabszolgaságba a cigányokat, nem nekik köszönhetjük a jólétünk jelentős részét-mint amerika vagy ny.európa jó része-nem gyarmasitottuk a hazájukat mint ny. eu. Semmi ilyen jellegü erkölcsi adosságunk sincsen feléjük.
az usa "sikersztoriját" sem árt fenntartásokkal nézni, a metropoliszaik nyomornegyedében élők azért árnyaltabban látják a sikert.
Addig amíg a témából élő "szakemberek" nem veszik tudomásul, hogy olyan mint cigányság ebből a szempontból nem létezik! Eltérő hagyományokkal, erkölcsi és életmódbeli rétegekből állnak. Ezen nem csak a törzsi eltéréseket értem. Időszerü lenne már végre azokkal a cigányemberekkel és családokkal is foglalkozniuk, akik normális életre törekednek, nagy energiát fektetnek az előrejutásba! De valahogy azt látni: a belőlük élő "szakemberek", fajvédők, romavezetők sokkal több energiát fektetnek a szociopata ,lumpen, együttélésre képtelen cigányok védelmezésére, mint annak a rétegnek a támogatásárá, akik pozitív példát jelenthetnének a cigányság számára!!!
tmartyn75
a múlt rendszer évtizedei alatt nem volt ilyen nyilvánossága a "cigánykérdésnek", nem volt ismert a "cigánybűnözés" kifejezés, egyáltalán nem igen volt beszédtéma semmilyen szinten ez a kisebbség. az jobb volt? akkor megoldódott a problémájuk? hallgassunk most is?

"mert míg a nem cigányok az egyén szintjén nem érzik felelősségüknek vagy kompetenciájuknak a rossz viszony javítását, az egyes cigány emberektől ezt elvárják" - szakértő Úr, ha nem gondolta végig, próbálja ki gyakorlatban, mondjuk a szomszédomban lakó roma családnál (most irigyeltek, ugye?), menjen be és mondja azt, hogy Ön most az "egyén szintjén" segíteni kíván rajtuk, de ezt kp-ben (HUF, USD, Euro, stb) most kifejezni nem tudja, nem lennék a helyében. igen, szükségük van segítségre és el is várják, de kizárólag olyan módon, ahogy azt ők szeretnék! nehogy má' egy fehír gázsó mongya meg, mi jó nekik!
gesa
@tmartyn75: na ja!Nem kell kártya, pénz kell! Nehogy megmondja már a magyar , milyen formában támogassa cigányságot! A cigány szereti a lovat és elvárja, hogy vegyünk neki meg még segítsük is felülni a nyeregbe, aztán úgy köszöni meg, hogy a vett lóval jót rúgat belénk.
picike
Sosem leszünk képessek megérteni a kulturát ?!
tmartyn75
az ő "kultúrájukat" nem, főleg, hogy az agresszív, vérfertőző hagyományok átörökítése a nemzedékek között talán nem is nevezhető kultúrának...
menasagh
Nem jó a kifejezés, ugyanis nem cigány-ellenesség van, hanem cigány viselkedési ellenesség, ami nem ugyanaz. Folyton magyarázzák, hogy ők más felfogásúak, mások a szokásaik, más az életvitelük, hát ez a baj, hogy az ők karaktere nincs összhangban a más emberekével ami kiváltja a feszültséget. Az is igaz, hogy mindenkinek megengedett, hogy úgy éljen és viselkedjen ahogy akar, viszont azt tegye ez ő közösségében és ne más olyan emberek közösségében akinek a nyakán él.
A sok segélyezést arra kellene fordítani, hogy találjanak egy olyan szigetet, távol más etnikumoktól,ahová ki lehetne telepíteni a nem beilleszkedő egyéneket és ott azt csináljanak amit a szívük diktál.
dr. prédikátor
A cigányok viselkedéséről már annyi mindent leirtak,hogy sok ujat nem lehet róluk irni.Egyet tudomásul kell venni :ez a népcsoport nem fog de nem is akar beilleszkedni.nekik igy jó.Addi amig munka nélkül különbözö segélyekből ,lopásból meg lehet élni nem is fognak beilleszkedni.
Az ő körükben az a menő aki már volt büntetve.
Az értékrendjük a nullával egyenlő.Nem számit büncselekménynek a lopás ,rablás,az emberőlésről nem is beszéálve.természetesnek veszik,hogy elvegyék a másét.
Itt ahol élek meg lehet nézni a portákat,minden erőlködés nélkül ki lehet választani,hogy hol laknak cigányok!
Félreértés ne essék,nem vagyok rasszista,de az erőszakos viselkedésük,életformájuk,igenis irritál.
Addig nem is fognak beilleszkedni amig erőszakosan rá nem lesznek kényszeritve!
Ismerem őket,közel 25 évig foglalkoztam velük,tudom milyenek.Nekem ne mondja senki,hogy nincs cigánybünözés.
Vannak olyan büncselekmények ami csak rájuk jellemző.
A legnagyobb baj ott van,hogy nagy lovat adtak alájuk.És addig amig a törvény teljes szigorával nem fogja őket ,nem is fognak beilleszkedni.
reallatas
@prédikátor: /ma, 16.54/ No ez egy jól közelítő valós megállapítások, halmaza. Az a vicc benne, hogy ők maguk is tisztába vannak mindezzel, és itt lép be a tudatosság a változás szikráját sem tudomásul vételében.
reallatas
Erőszakos asszimiláció, ennek a megoldásnak nincs tere. Tudniillik az identitstudatuk, szubjektív túlfűtöttsége, vehemensebb mentalitásukkal fűszerezetten ezt a lehetőséget nem fogja soha befogadni. Az asszimiláció, mint alapértelmezetten, erőszakos beolvasztás, bekeverés, jóllehet egyéb etnikumok viszonylatában sem egy könnyű feladat lenne. Az más kérdés, hogy a civilizáltság hiánya, vagy arra való törekvés erősen megkérdőjelezi ezirányú tetteiket. Tehát az asszimilációjuk netán részleges sikeréhez, egy kissé fel kellene adnik a tradicionális identitásukból valamannyit. Nos ezt legalábbis így érelmezik. Holott ha jól megnézzük, ez nem így van. Ezt senki nem kéri tőlük, tudniillik ha megnézzük a többi etnikum viszonylatát, ott látensen jó az intelligencia, alapértelmezetten alkalmazkodó készség. Nyilván nem szenved csorbát az identitásuk kérdése sem. Nos az utóbbi az Achilles sarok, amit aztán rosszul kezelend nem akarnak végképpen megérteni.
reallatas
T. Szente Úr! Nagyon remélem, hogy belenéz a kommentekben, már csak azért is mert speciel én szerénytelenség legkisebb látszata nélkül, mintegy 43 év testközeli tapasztalatait vázolom, teljes tárgyilagos naturalitással.
pelikan61
Te jó ég, Mennyi rasszista van ezen a fórúmon! :DDD
reallatas
@pelikan61: /tegnap, 22.00/ Minden irredenta tettet, azonnal lefedni a rasszizmus fogalmával, enyhén szólva nonszensz. Ez a fő gond!
menasagh
@pelikan61: Miről ismered fel őket....közülük való vagy ?
bekurd
Hmm ha felhangzik, a cigány szó egyből kattannak rá!
Nem szeretik a cigányokat, ez tény.
Fosztogatnak, lopnak, csalnak stb..
Igazuk van részben, a nyakkendős bűnözök, ugyan ezt teszik, csak hól van az arány?
Egy ellopót kerékpár értéke, vagy egy 100 milliós végkielégítés?
A magyarnak ezekkel kéne többet foglalkozni, ezek ellen kéne hangot emelni nyomatékosabban, mind két dolog bűncselekmény, az egyik lopás, a másik sikkasztás.
Szétrabolták ezt az országot a vezetők, és a körülöttük ülő éhes, kapzsi társaik!
A cigányság egy probléma a sok közül, de a mai gazdasági helyzet kialakulásáért a nyakendös felsővezető rabló urak a felelősek, és a körülöttük üllő haszonleső, és segítő társaik!
Igyál meg egy pohárral, és fogd rá a nyuszira!
E pár sort hiába írtam le, semmin nem fog változtatni, semmin!
Ördögi kőr, a rablás folytatódik, és mindenki sunyin nevet a háttérben.
tmartyn75
@bekurd: hmm. nem szeretik a cigányokat, ez tény. ahogy a "fehérgalléros" bűnözőket sem. ha elolvasod a többi hozzászólást is, láthatod, ha irritáló, visszatetsző, stb. dologról van szó, "egyből kattannak rá". mert probléma, mert beszélni kell róla és persze azért, mert ez a fórum azért van, hogy elmondjuk egy-egy hírről a véleményünket. ennyi.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.