Több pénzhez juthat Szlovákia 2014-től az Európa Uniós alapokból, mint eddig - közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

Az uniós alapokból lehívható összeg a második programidőszakban az eddiginél akár 4 milliárd euróval is több lehet és így elérheti a 14,2 milliárd eurót. Mindezt Ján Figel szlovák közlekedési, építésügyi és régiófejlesztési miniszter jelentette ki az uniós regionális politikaért felelős biztossal,  Johannes Hahnnal folytatott pozsonyi megbeszéléseit követően.

"Az uniós alapok eddigi  keretét a 2004-es árakból vezették le, és Szlovákia tekintetében ez az összeg jelenleg eléri a 11 milliárd eurót. A következő keretet már a 2011-es árakból kiindulva állítják össze” – jelentette ki a miniszter. Hogy ebből mennyi jut majd az egyes operatív programokba, és egyáltalán hány ilyen program lesz, arról Figel szerint már a következő kormány dönt majd.

Az unió következő hétéves költségvetéséből 2014-től 2020-ig  hívhat le összegeket Szlovákia. A pénzek felhasználásakor elsősorban az infrastrukturális fejlesztéseket, a foglalkoztatottság növelését, a szociális helyzet javítását és a tudásalapú társadalom építését, tehát a tudomány és kutatás fejlesztését kellene szem előtt tartani az országnak.

A jövőre véget érő első programidőszakban a rendelkezésre álló több mint  11 milliárd euróból Szlovákia eddig nem egészen 3 milliárd eurót hívott le, a teljes összeg 25,18 %-át, a projektlekötések aránya pedig jelenleg eléri a 67 %-ot.

A jelenlegi programidőszakban megadott összegeket 2015-ig lehet felhasználni. Az uniós pénzek legnagyobb mértékben való felhasználására eddig az Egészségügyi Operatív Programban került sor, itt a felhasznált összeg meghaladja az erre a célra lehívható pénz teljes összegének a 42 %-át. A leggyengébb eredményt viszont az Informatizált Társadalom nevet viselő Operatív Programban érték el, a felhasználás mértéke itt alig haladja meg a 9 %-ot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.