Szijjártó Péter után Martonyi János külügyminiszter is Vietnámba látogatott. Dél-ázsiai körútjának első állomásán gazdasági kapcsolatok erősítését célzó megbeszéléseket folytatott és ösztöndíj programot ígért vietnámiaknak.

Martonyi János hétfőn és kedden a magyar delegáció vezetőjeként részt vesz az Ázsia-Európa Együttműködés (ASEM) 9. Állam- és Kormányfői Csúcstalálkozóján Laosz fővárosában, Vientianéban.

A magyar külügyminiszter a csúcstalálkozót megelőzően látogatást tett a 10 milliós Ho Si Minh-városban, ahol találkozott a városvezetői feladatokat ellátó népi bizottság elnökével, Le Hoang Quannal. Az elnök szorgalmazta, hogy Magyarország ismét nyissa meg a 2006-ban bezárt főkonzulátusát, melyre nagy szükség lenne a napi gyakorlati kapcsolattartás érdekében.

A városban aktív a magyar baráti egyesület, a helyi tiszteletbeli konzul komoly munkát végez, és több magyar cég is képviselettel rendelkezik. A város vezetése elhatározta, hogy azzal is segíteni kívánja a két ország közötti kapcsolatokat, hogy testvérvárosi együttműködést kezdeményez egy magyar várossal. Kitért arra, hogy a jelenlegi négy európai nagyváros mellett, fontos lenne, hogy legyen közvetlen légi kapcsolat Budapesttel is.

A közlés szerint a magyar tárcavezető támogatásáról biztosította a Népi Bizottság elnökének javaslatait és egyetértett azzal, hogy mindezek pozitív hatással lesznek gazdasági kapcsolatainkra.

Martonyi János kötetlen beszélgetést folytatott a hazánkban tanult vietnámiak csoportjával, akik elmondták, hogy a mai napig szoros kötelék fűzi őket Magyarországhoz. A külügyminiszter tájékoztatta őket arról, hogy Magyarország felújítja külföldieknek szánt ösztöndíj programját, mely kölcsönös előnyöket biztosít mindkét fél számára. Hazánk értékként tekint a magyar nyelvet, kultúrát megismerő, szerető külföldiekre.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
Na, mi van? Csak nem ingyen osztogatnak ott távol keleti bölcsességeket egy marék rizsával, hogy odarohangálnak, mint kutya a villanyoszlophoz hugyozni?
darwin
Vietnamiaknak ösztöndíjprogram,a mieinknek tandíj?
Pilóta
@darwin: 17:54
A mieinket Ausztria várja tandíjmentesen, de osztrák rezsivel!
jameska
Szép ország lehet ez a Vietnam... ha már mind odautaznak...
Szerintem lehet ott más is a rizsán kívül...
De mi!?
Dr.luigilongo60
@Pilóta: Biztos vagy te benne, hogy drágább ott a rezsi?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.