Kibírhatatlan energiaárak, emelkedő élelmiszerárak, a még állami tulajdonban levő cégek teljes privatizációja és az energiaforrások kizsigerelése. Ez vár a Partiumból, Erdélyből és a Regátból álló, ma Romániának nevezett országra 2013-ban. Az IMF-nek és a velejéig korrupt román politikai elitnek köszönhetően. Terjedelmes év eleji elemzést közöl az angol nyelvű balkáni hírportál, a Balkan Insight bukaresti tudósítója, Marian Chiriac Románia idei kilátásairól. A portál kiemeli: 2009-ben 20 milliárd eurós IMF-hitelt, tavaly 5 milliárdos elővigyázatossági hitelt vett fel az ország, amit ideje lesz elkezdeni törleszteni. Ennek (is) köszönhetően idén tíz százalékos áram- és gázáremelkedés várható, jelentősen nőnek az élelmiszerárak és a helyi adók.

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az állam eladja maradék kisebbségi tulajdonrészét az energetikában és a közlekedésben, így totálisan privatizálják a ROMAGAZ gázszolgáltatót, a vasúti szállítmányozó céget, a CFR MARFA-t és az állami légitársaságot, a TAROM-ot. Ezekből egymilliárd euró bevételt várnak.

A Balkan Insight kiemeli: Victor Ponta kormányának kényelmes a többsége, a kabinet kommunikációjában fontos szerepet kap a hangsúlyozása az adórendszer egyszerűsítésének, az ÁFA csökkentésének és a munkahelyteremtésnek. A portál rámutat, hogy a balközép Ponta és a jobbközép államfő Traian Basescu rivalizálása idén minden eddiginél komolyabb lehet és Ponta célja végleg elmozdítani a székből Basescut."
Pilóta
"Két fontos tervet is említenek: az erdélyi, verespataki aranylelőhelyet, a Rosia Montana cég projektjét és egy kelet-romániai agyagpalagáz-lelőhely feltárását, amelyben közreműködik az amerikai Chevrom Corporation. A portál szerint a környezetvédők mindkét beruházás ellen hevesen tiltakoznak.

A lap rámutat: a legfrissebb felmérések szerint a romániai lakosságnak mintegy a fele már nemhogy a politikában és az igazságszolgáltatásban, de a saját szomszédaiban sem bízik."
lbs
Na ettől menekültünk meg amikor az IMF-et kissé leblokkolták nálunk!
Ők a "készenléti hitel" fejében beleszólási jogosultságokat követeltek a gazdaságba és a belpolitikába olyan pénzért amit fel sem vettünk volna.
Kontrázott hozzá az EU.

Ha az idén sikerül stabilizálni a gazdaságot, akkor az IMF óriási pofára esése is lesz egyben.
Ki fog derülni, hogy nélküle is lehet kezelni a válságot.
Amit mellékesen maga a pénzvilág idézett elő és tart azóta is állandóan gerjesztett állapotban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.