Bár megszületett a költségvetési szakadék elkerüléséről szóló megállapodás az USA-ban, szakértők szerint ezzel csak elhalasztották a brutális megszorító intézkedések bevezetését. Ha ez utóbbira sor kerülne, az komoly hatással lenne a világgazdaságra is. Barack Obama amerikai elnök aláírta helyi idő szerint szerdán az úgynevezett "költségvetési szakadék" elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást - közölte a Fehér Ház. A szenátus és a képviselőház egy nappal korábban megszavazta a vonatkozó törvényt, amely révén elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítás. A Fehér Ház azt közölte, hogy Barack Obama aláírta a törvényt, amelynek értelmében tartóssá váltak az ideiglenesnek szánt személyes és családi adótételek azoknak, akiknek jövedelme nem haladja meg az évi 400, illetve 450 ezer dollárt.

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Nincs végleges megoldás

A kétpárti egyezséggel létrejött megállapodás híján az automatikusan életbe lépő gazdasági szigorítások újabb recesszióval fenyegették volna a világ legnagyobb gazdaságát, ami kedvezőtlen hatással lett volna az egész világra. Ugyanakkor szakértők szerint ez még nem lejátszott: sokak szerint az USA csak időt nyert, és bár a költségvetési szakadékot egyelőre elkerülte az Egyesült Államok, a fiskális gondokat nem oldották meg a politikusok. A megállapodás ugyanis csak kis mértékben csökkenti a veszélyeket: nincs végleges megoldás az elszabaduló amerikai adósságra és a brutálisan magas munkanélküliségre nézve a The Washington Post cikke szerint.

Bár a "fiscal cliff” legsúlyosabb hatásait hatástalanították azzal az egyeszséggel, hogy az óriási mértékű megszorító intézkedések bevezetését elhalasztották, a gazdaság továbbra is sebezhető marad mind a közeli, mind a távoli fenyegetéseket nézve. Szakértők szerint az országot még mindig veszélyezteti a fizetésképtelenség, amely akár két hónapon belül is bekövetkezhet. Nem emelték fel az államadósság törvényben rögzített plafonját, így a Pénzügyminisztérium továbbra is bevezethet rendkívüli intézkedéseket, hogy állni tudja a kormányzati számlákat."
Pilóta
"Sok millió ember munka nélkül

A megállapodásban nem szerepel semmi, ami gyógyírt jelentene a magas munkanélküliségre (az USA-ban jelenleg 12 millió embernek nincs munkája). Sőt, ehelyett még súlyosbítják is a problémát. Azáltal, hogy a munkáltatói adócsökkentést visszavonták, sok amerikai zsebéből vesznek ki pénzt, ami miatt lassulhat a gazdaság.

Sokan úgy vélik, a megállapodás túl „szerény”, hogy alapvetően visszafogja a kormány elszaladt adósságát. A nemzet hosszú távú finanszírozása továbbra is veszélyben van, a szövetségi kiadások várhatóan továbbra is drasztikusan emelkednek, mivel a nyugdíjba vonuló baby boomerek a kormányhoz fordulnak segítségért, hogy állja az egyre költségesebb egészségügyi ellátásukat."
Pilóta
"Megoldatlan gazdasági kihívások

Michael Feroli, az amerikai JP Morgan Chase vezető közgazdásza figyelmeztetett, hogy a megállapodás leginkább egy hiánypótló intézkedés. Még mindig csökkenő bővüléssel kell számolnunk az adóemelések miatt” – fogalmazott Feroli, aki szerint egy százalékpontot eshet vissza a már így is szerény növekedés. „Emellett a hiány még mindig jelentős lesz és hosszú távon sem látszik javulás” – tette hozzá.

Vincent Reinhart, a Morgan Stanley vezető közgazdásza szerint a megállapodás még csak nem is mérsékli a vállalkozók és a fogyasztók szorongását, mivel nagyon sok gazdasági kihívás megoldatlan maradt. Bár van egy azonnali költségvetési visszafogás, azt nem ellentételezik semmivel, mivel a fiskális bizonytalanság továbbra is jelentős – tudatta a szakember."
Pilóta
"Megbénulhat a kormány

Londoni pénzügyi elemzők szintén úgy vélik, kétséges, hogy az amerikai politika jelenlegi állapotában egyáltalán képes-e fenntartható pályára állítani a közfinanszírozási rendszert. Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics szakelemzői szerint bár az egyezség "a semminél jobb", nem tartalmaz azonban intézkedéseket az államadósság-limit újból esedékessé váló emelésére, és a megállapodás a költségvetési kiadások tervezett radikális csökkentésének mindössze kéthavi halasztását jelenti. A ház szerint tekintettel az elmúlt napok tárgyalásainak "dühödt" jellegére, nagyon is lehetséges ismét egy olyan patthelyzet kialakulása a kiadáscsökkentések és az államadósság-plafon ügyében, amely február végére vagy március elejére a szövetségi kormány megbénulását eredményezi. A Capital Economics jelenleg mindössze 1,5 százalékos éves szintű növekedésre számít az idei első negyedévben az amerikai gazdaságban. ... "
Pilóta
"Nem kerülték el a brutális adóemeléseket és megszorításokat

Az amerikai költségvetési deficit csökkentése érdekében a tehetősebbek - azaz az amerikai lakosság két százalékának - adóterhei növekednek. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán is lesznek változások, például el kell kerülni, hogy a betegbiztosítás kiadásai nagyon "elszaladjanak" – mondta korábban Obama amerikai elnök. A megállapodás értelmében 35-ről 40 százalékra emelkedne az ötmillió dollárnál értékesebb ingatlanok utáni tulajdonszerzési adó (illeték). Késleltetik továbbá a republikánusok által sürgetett szociálpolitikai kiadások kurtítását. ... "

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.