A nyugati világban eddig senki nem merte vitatni azt az aránytalanságot, amit az amerikai bíróságok extraterritoriális (területen túlnyúló) ítéletei hordoznak magukban. Dióhéjban: hogyan merészel egy amerikai bíróság döntést hozni egy másik ország joghatóságára tartozó ügyben? Hogyan merészel Amerika arról dönteni, hogy a magyar kormány majd dollár milliárdokat fizessen ki „holokauszt túlélőknek”, miután az Egyesült Államokban perelték a mai MÁV-ot második világháborús transzportjai miatt? Vajon hogyan nevetne ki az Egyesült Államok egy hódmezővásárhelyi bíróság döntését, ha az például egy kaliforniai üzletembert kötelezne arra, hogy fizessen ezer dollárt egy általa megkárosított hódmezővásárhelyi ügyfelének?

Forrás: barikad.hu
Feltöltő: Pilóta
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pilóta
"Az egyoldalúságot a nyugati világ lenyeli és engedelmeskedik az amerikai bírósági döntéseknek, még akkor is, ha például régi festmények lefoglalásáról dönt, korábbi tulajdonosok javára.

Most azonban egy példátlan dologra került sor. Tegnap ugyanis az orosz kormány arra figyelmeztetett, hogy erősen és fájdalmasan csap vissza, ha Washington végrehajtóként lép fel egy washingtoni szövetségi bíróság döntése kikényszerítésére.

A bíróság Oroszországot arra kötelezte, hogy napi 50 ezer dollárt bírságot fizessen, amiért egy zsidó könyv- és levéltári gyűjteményt nem ad vissza a csabad-lubavicsi hasszidi zsidó csoportnak. A szerdán született ítélet kimondja, Moszkva semmit nem tett azért, hogy engedelmeskedjen egy olyan korábbi amerikai bírósági döntésnek, amely elrendelte a több mint 12 ezer könyv és félszáz ezer vallási dokumentumoknak az átadását a zsidó közösségnek."
Pilóta
"A színfalak mögött már folytak a viták az ügyben. Az orosz kormány 2011 februárjában megtiltotta az orosz állami múzeumoknak, hogy amerikai múzeumoknak kölcsönözzenek, nyilván tartva attól, hogy egy sebtében meghozott ottani bírósági döntés nyomán azokat az amerikai hatóságok lefoglalhatják.

A napi ötvenezer – és így évi 18 millió – dolláros bírságot az orosz kormány nem fogja megfizetni. És ez most – írják az ügyet ma ismertető amerikai lapok – valószínűleg még jobban meg fogja terhelni a két ország közötti amúgy is feszült viszonyt.

Moszkva tegnap kijelentette, az ítélet abszurd, az extraterritoriális, ellene mond a nemzetközi jognak és jogilag semmis."
Pilóta
"Tudjuk, hogy reménytelen várni rá, de ideje lenne a magyar kormánynak is hasonló hangokat hallatnia a MÁV utódja ellen folyó szégyenletes amerikai per ügyében is."
sokanvagyunk
@Pilóta: :)) - látom, megragadod a témát! - Csak Neked: "Okos pilóta az alagútban nem katapultál." :)
Nakimaga
Moszkvába akkor verhetik a fejüket a falba a zsidók!
Nem csodálkoznék már azon sem,ha Moszkva,Holokausztot és kártérítésben ,milliárdokat követelne a zsidóktól,mert Lenint a hatalomra ültették és segítették,hogy minél nagyobb legyen a káosz ott is ,meg a világban is !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.