Hogyan és miért nem lett transzszexuális alelnöke a lengyel parlamentnek? - erről közöl írást Domány András a komment.hu-n.

A lengyel törvényhozás nem írt történelmet február 8-án: nem választotta alelnökévé a világ állítólag egyetlen transzszexuális parlamenti képviselőjét. De az ügy megmutatta nem csak az ottani közélet mély megosztottságát, hanem azt is, hogy magán a kormánypárton belül igazából több párt létezik.

A lengyel törvényhozás nem írt történelmet február 8-án: nem választotta alelnökévé a világ állítólag egyetlen transzszexuális parlamenti képviselőjét. De az ügy megmutatta nem csak az ottani közélet mély megosztottságát, hanem azt is, hogy magán a kormánypárton belül igazából több párt létezik.

A közvetlen előzmény az, hogy a képviselőház elnöke magának és helyetteseinek jelentős jutalmakat utalt ki. Ezen felháborodott az ellenzéki liberális - sokak szerint populista - Palikot Mozgalom névadó vezetője, Janusz Palikot, és elérte, hogy frakciója vonja meg a bizalmat az általuk delegált alelnöknőtől. Az ismert feminista jogvédő, Wanda Nowicka ugyanis nem tájékoztatta kollégáit a felvett 40 ezer zlotyról (2,8 millió forintról). A képviselőcsoport Anna Grodzkát javasolta utódjának: azt az 59 éves képviselőnőt, aki néhány éve még férfi volt, sőt férj és apa. Egyébként klinikai pszichológus és tv-producer, művelt és ügyesen vitatkozó politikus. Termete, arca, hangja elárulja, hogy nem lánynak született, de ma már mind testileg, mind jogilag nő. Azt mondja: egy ember nemét nem az ivarszervek határozzák meg, hanem az agya és a lelke, ő pedig mindig is nőnek érezte magát, csak soká tartott, amíg le tudta vonni ebből a végleges következtetést.

Jelölése óriási vihart váltott ki. A jobboldali ellenzék, Jaroslaw Kaczynski pártja felháborodott. Azok, akik köszönni sem hajlandók Grodzkának, és "véletlenül" rendszeresen hímnemű szóalakokat használnak vele kapcsolatban, nem tudták elképzelni, hogy "elnök asszonynak" nevezzék. Egyikük, egy jogászprofesszor nő közölte: őt nem érdekli, mi van képviselőtársa személyi igazolványában: attól még nem lesz nő valaki, hogy "összezabál egy csomó hormont és megoperáltatja magát". Ő igenis "egy pasast lát maga előtt", ha Grodzkára néz. A baloldali ellenzék és a Parasztpárt azt mondta: nem szavaznak az alelnökjelöltre, mert nem hajlandók a botrányra vágyó Palikot happeningjében fellépni. Donald Tusk miniszterelnök pártja, a mérsékelt Polgári Platform úgy döntött: nem támogatja Nowicka leváltását, mert nem tartja indokoltnak. Ám ha ő magától lemond, akkor a frakció elfogadja az új jelöltet, mert az alelnöki hely jár a Palikot Mozgalomnak. Nowicka ennek tudatában döntött úgy, hogy nem mond le. Ezért szavazni kellett a leváltásáról, és azt a többség nem fogadta el, vagyis Grodzka megválasztása napirendre sem került.

A teljes írás a komment.hu-n olvasható.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.