A Vatikán már nem ellenzi a meleg párok kapcsolatának intézményesítését - legalábbis így vélekedett egy neves teológus a pápa lemondása előtt néhány nappal. Ezzel szemben a meleg szervezetek szerint semmi sem változott. Pedig talán mégis.

„Ez az első eset, hogy a Vatikán egyik minisztere kifejezetten és nyilvánosan elismeri, hogy a homoszexuális párok a jog alanyai lehetnek" - írja Vito Mancuso teológus a római LaRepubblicában.

Február 4-én tartotta első sajtótájékoztatóját a Vatikánban Vincenzo Paglia érsek, a Család Pápai Tanácsának alig féléve kinevezett új elnöke, és mindjárt olyan kijelentést tett, amely eltérő értelmezéseknek lett kiindulópontja. A homoszexuális párokról így nyilatkozott: „A mai polgári törvénykönyvben meg lehet találni azokat a megoldásokat, amelyeket szem előtt kell tartanunk a vagyonjog szempontjából, valamint az élethelyzetek megkönnyítése és a leggyengébbek elleni igazságtalanságok megakadályozása céljából." Ezt idézte tőle a Vatikán hírügynöksége. Vito Mancuso azt írja erről a La Repubblicában, hogy az érsek szerint „megoldást kell találni a polgári jogban", ami úgy hangzik, mintha az érsek új jogintézményt tartana kívánatosnak.

Mancuso szerint ez nagy fordulat, hiszen néhány éve (erről a Metazinban is volt szó), amikor az akkori baloldali kormány ki akarta terjeszteni a bejegyzett párkapcsolatok intézményét az azonos neműek kapcsolatára, az egyház hevesen ellenezte a tervet. Végül nem is lett belőle semmi.

Részletek a metazin.hu-n >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.