Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében.

A robbanások oka egyelőre ismeretlen. A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

A CNN úgy tudja, hogy a Mandarin Hotelben egy bombának gyanított tárgyat találtak. A The Boston Globe szerint a Lenox Hotelt kiürítették.

Az első két robbanásnak a hírek szerint 3 halottja van. A The Boston Globe című lap és a NPR közszolgálati rádió szerint a sebesültek száma meghaladja százat, közülük legkevesebb 6 ember állapota válságos. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli metróvonalon leállították a közlekedést.



New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.



Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban is - jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke. Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint ez utóbbi detonációnak nincs sérültje.

A Fox News úgy értesült, hogy az egyik bostoni kórházban a rendőrök egy súlyos égési sérüléseket szenvedett személyt őriznek, akinek feltehetően köze lehet a könyvtári robbantáshoz.

Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

"Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" - mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.

"Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" - hangsúlyozta az elnök.

Kettős robbanás a bostoni futóverseny finisében: sok sebesült

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a "terrortámadás" kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, "nyilvánvaló", hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében - közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN.

A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött. 

A New York Post bulvárlap úgy tudja, hogy egy repeszektől megsérült szaúdi állampolgárságú férfit tartóztatott le a bostoni rendőrség.

A magyar twitterezők véleménye a robbantásról >>>

Képek a robbantásról >>>

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Felipe
Valószínű hogy muzulmán terroristák voltak és abban is biztos vagyok hogy elkapják őket. Guantanamon még a szart is kiverik belőlük az biztos.
joopapa
@genyó kapitány: Melyik halott sportoló bombázott ártatlanokat?
Dr.luigilongo60
@genyó kapitány: Gondolom ha a te családodat robbantották volna fel ezek a barmok, neked is más lenne a véleményed.

Ez itten a bumeráng, vágod?
bagira
Ártatlanok elleni merényletre nincs mentség. Egyik részről sem. Sem háborúban, sem békében. Mint ahogy szerintem arra sem volt mentség mikor az USA ledobta az atombombát Japánra, sem szeptember 11-re, sem a NATO által lebombázott közelkeleti polgári lakosokra. A háborúkat nem az ártatlan sportolók gyerekek és nők ellen kéne vívni. Mielőtt valaki megkérdi, mi lenne, ha az én szeretteimet robbantanák fel...nem kívánnám ártatlanok halálát cserébe, csak a bűnösök bűnhődését.
lemma
@bagira: nincs mentség ... ezek elvek ... jól besokkolta a japánokat, hogy elejét vegye a további népirtásnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.