Két robbanás történt hétfő délután a bostoni maraton helyszínén, a cél közelében.

A robbanások oka egyelőre ismeretlen. A két detonáció között mintegy 10 másodperc telt el. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli zöld metróvonalon és a Charles folyó hídjain leállították a közlekedést.

A CNN úgy tudja, hogy a Mandarin Hotelben egy bombának gyanított tárgyat találtak. A The Boston Globe szerint a Lenox Hotelt kiürítették.

Az első két robbanásnak a hírek szerint 3 halottja van. A The Boston Globe című lap és a NPR közszolgálati rádió szerint a sebesültek száma meghaladja százat, közülük legkevesebb 6 ember állapota válságos. A Fox News úgy értesült, hogy tíz esetben amputációt kellet végrehajtani.

A versenyzők egy része az incidens miatt nem fejezhette be a távot. A rendőrség lezárta a környéket. A közeli metróvonalon leállították a közlekedést.



New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket.

Egyre valószínűbbnek látszik, hogy szándékos robbantás történt, mert a tűzszerészek további két robbanószerkezetet találtak és hatástalanítottak Bostonban. A belváros több épületét kiürítették.

A washingtoni Fehér Ház környékét lezárták, és New Yorkban elővigyázatosságból megszigorították a biztonsági óvintézkedéseket. Barack Obama elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok minden segítséget adjanak meg a bostoni és massachusettsi rendőrségnek az ügy felderítésében.

Az elnök telefonon beszélt Boston polgármesterével, Tom Meninóval és Massachusetts kormányzójával, Deval Patrickkal, és kifejezte nekik együttérzését.



Robbanás történt a bostoni JFK Könyvtárban is - jelentette ki hétfőn Ed Davis, a város rendőrfőnöke. Davis rendőrfőnök arról sem nyilatkozott, hogy terrortámadás történt-e, ugyanakkor felszólította a bostoniakat, hogy maradjanak otthon és őrizzék meg nyugalmukat. Az első hírek szerint ez utóbbi detonációnak nincs sérültje.

A Fox News úgy értesült, hogy az egyik bostoni kórházban a rendőrök egy súlyos égési sérüléseket szenvedett személyt őriznek, akinek feltehetően köze lehet a könyvtári robbantáshoz.

Az Egyesült Államok ki fogja deríteni, hogy ki is miért hajtotta végre a bostoni robbantásokat, és felelősségre fogja vonni a tetteseket - jelentette ki hétfőn Barack Obama amerikai elnök.

"Még mindig nem tudjuk, hogy ki tette ezt és azt sem, hogy miért" - mondta Barack Obama, s hozzátette, hogy a hatóságok még mindig nincsenek az összes válasz birtokában.

"Tévedés ne essék: a végére járunk ennek, és kiderítjük, hogy ki és miért tette ezt. Bármely vétkes személy, bármely vétkes csoport magán fogja érezni az igazságszolgáltatás teljes súlyát" - hangsúlyozta az elnök.

Kettős robbanás a bostoni futóverseny finisében: sok sebesült

Az elnök az országos amerikai televíziós hálózatok által élőben közvetített, háromperces beszéde folyamán mindvégig kerülte a "terrortámadás" kifejezés használatát és azt hangoztatta, hogy a tények maradéktalan ismerete nélkül nem kell elkapkodni a következtetések levonását.

A nyilatkozatot követően azonban a Fehér Ház egy névtelenül nyilatkozó illetékese kijelentette, hogy mivel Bostonban a tettesek több robbanószerkezetet is működésbe hoztak, "nyilvánvaló", hogy terrorcselekmény történt és az ügyet ennek megfelelően fogják kezelni. Azt majd a nyomozásnak kell majd kiderítenie, hogy a támadást külföldi vagy belföldi terrorcsoport tervelte-e ki és hajtotta végre. 

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szerint terrortámadás történt Bostonban, ahol két robbanás történt a maraton célja közelében - közölte helyi idő szerint hétfőn a CNN.

A hírtelevízió szerint az FBI még nem tudja, hogy bel- vagy külföldi elkövetők állnak-e a támadás mögött. 

A New York Post bulvárlap úgy tudja, hogy egy repeszektől megsérült szaúdi állampolgárságú férfit tartóztatott le a bostoni rendőrség.

A magyar twitterezők véleménye a robbantásról >>>

Képek a robbantásról >>>

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Silver
@Silver: Kíváncsi vagyok kire fogják majd, melyik országot nézte ki magának amerika.
rézfánfütyülős
Amerika az amerikaiaké!
Ez volt a szlogenjük.
Amerika a rettegésé, ez az új!
dömdödöm
Fontos a multikulturális nemzet . Persze !
Gránit
Nah,csak nem az észak Koreaiak,? nagyon nem lepődnék meg.Mindenesetre,megfogni őket,bevinni egy elhagyatott házba, a töküket beszorítani egy satuba és rájuk gyujtani a házat. nincs az a lakatos,ki segítene nekik
Dr plágium
Az ilyeneket, akik ártatlan embereket gyilkolnak, mindegy mi a jelszavuk, elevenen elégetném, vagy lenyeletnék velük egy bombát.
SLAakku
@Dr plágium: Amerika nagyon sok embert gyilkolt már.
genyó kapitány
@Dr plágium: Gondolom ha a te családodat bombázná le egy amerikai repülő mint 'járulékos kár'-t akkor is ezt mondanád.
lemma
majd elmondja, aki tette - most még gyönyörködik egy kicsit -
de ez be volt igérve rég - úgyhogy...
lópicigáspár
A sport, mindig is az emberi közeledést, a barátságot szimbolizálta számomra. Aki sportolót bánt, nem ember!
Dr. Felipe
Valószínű hogy muzulmán terroristák voltak és abban is biztos vagyok hogy elkapják őket. Guantanamon még a szart is kiverik belőlük az biztos.
joopapa
@genyó kapitány: Melyik halott sportoló bombázott ártatlanokat?
Dr.luigilongo60
@genyó kapitány: Gondolom ha a te családodat robbantották volna fel ezek a barmok, neked is más lenne a véleményed.

Ez itten a bumeráng, vágod?
bagira
Ártatlanok elleni merényletre nincs mentség. Egyik részről sem. Sem háborúban, sem békében. Mint ahogy szerintem arra sem volt mentség mikor az USA ledobta az atombombát Japánra, sem szeptember 11-re, sem a NATO által lebombázott közelkeleti polgári lakosokra. A háborúkat nem az ártatlan sportolók gyerekek és nők ellen kéne vívni. Mielőtt valaki megkérdi, mi lenne, ha az én szeretteimet robbantanák fel...nem kívánnám ártatlanok halálát cserébe, csak a bűnösök bűnhődését.
lemma
@bagira: nincs mentség ... ezek elvek ... jól besokkolta a japánokat, hogy elejét vegye a további népirtásnak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.