Az Ukrajna területén végrehajtott orosz katonai akció sérti a nemzetközi jogot – állapítják meg vasárnap este kiadott közös közleményükben a NATO-szövetségesek. A NATO elítéli az orosz katonai eszkalációt a Krímben, és súlyos aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy az orosz parlament felhatalmazást adott erő alkalmazására Ukrajna területén.

"Az orosz fegyveres erők által Ukrajna ellen végrehajtott katonai akció sérti a nemzetközi jogot és ellentétes a NATO-Oroszország Tanács, valamint a Partnerség a békéért elveivel" – jelentette ki a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár.

A közös nyilatkozat felszólítja Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben vállalt nemzetközi kötelezettségeit, az ENSZ alapokmányában lefektetett szabályokat, az 1994-ben Budapesten aláírt, biztonsági garanciákat tartalmazó orosz-amerikai-brit memorandumot és az 1997-es orosz-ukrán barátsági szerződést.

A nyilatkozat emellett arra is felszólítja Moszkvát, hogy vonja vissza csapatait bázisaikra, tartsa tiszteletben a fekete-tengeri flotta működését szabályozó jogi keretet, és tartózkodjon a további beavatkozástól Ukrajnában. A dokumentum felszólítja Oroszországot a feszültség mérséklésére, valamint mindkét féltől azonnali hatállyal azt követeli, hogy nemzetközi közvetítéssel, az ENSZ Biztonsági Tanácsa vagy az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közvetítésével kezdjenek kétoldalú tárgyalásokat a kialakult helyzet békés rendezése érdekében.

A dokumentum olyan, minden érintett bevonásával történő politikai folyamatot sürget a demokratikus értékek, a jogállamiság, az emberi jogok és a kisebbségek tiszteletben tartásával, amely eleget tesz az egész ukrán nép demokratikus vágyainak.

A tanácskozás után Anders Fogh Rasmussen szervezési és praktikus okokra hivatkozva gyakorlatilag kizárta, hogy külügyminiszteri szintű tanácskozást tartsanak hétfőn Brüsszelben a NATO-szövetségesek. Kitért viszont arra, hogy Oroszországgal szeretnének egyeztetni a tagállamok, a NATO-Oroszország Tanács keretében.

Egy név nélkül nyilatkozó NATO-forrás a tanácskozást követően úgy nyilatkozott, hogy ha Oroszország pozitív választ ad, akkor a NATO-Oroszország Tanács ülését már hétfőn meg lehet tartani. Úgy értékelte ugyanakkor, nem túl valószínű, hogy az oroszok intézményesített keretek közé óhajtják helyezni a témát a NATO-val, ahol 28 szövetségessel konfrontálódhatnának.

A forrás arra is rámutatott: a tanácskozáson Rasmussen világossá tette, hogy a vasárnapi tanácskozást nem a washingtoni szerződés 4. cikke alapján, a saját biztonságát fenyegetve érző valamelyik tagállam kérésére, hanem saját kezdeményezésként hívta össze a kialakult helyzetre való tekintettel. A név nélkül nyilatkozó tisztviselők szerint ugyanis annak sokkal súlyosabb diplomáciai-politikai üzenete lett volna, ha az Észak-Atlanti Tanács azért ül össze, mert az egyik szövetséges saját biztonságát érzi fenyegetve.

A hét óra hosszúra nyúlt ülésezést követően kiadott kommünikében a NATO-szövetségesek mindemellett megerősítik, hogy továbbra is támogatják Ukrajna szuverenitását, területi egységét és függetlenségét, és az egész ukrán nép jogát, hogy külső beavatkozás nélkül dönthessen országa jövőjéről.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
szerintem a nyugat azért nem lép, mert nincs szüksége a ruszki békemenetre.
Ukrajna két részre szakad, a keleti felét megkapják a ruszkik, ott úgyis orbanisták, bocsánat, putyinisták laknak, a lenin szobraikat védik, erre nincsen szüksége szerintem ukrajnának sem.
A nyugati rész pedig az EU befolyása alá kerül, velük errefelé nincsen gond.
Ezáltal putyin pajtás nyer is, meg veszít is. Területet nyer, viszont az eddig befolyása alá tartozó nyugati zónát elveszíti, viszont meg tudja nyomorgatni, ha nem ad nekik földgázt.
Az ukránoknak ez mindenféleképpen nagy törés lesz, de szerintem csak így lehet fenntartani a békét.
A probléma viszont még továbbra is fennáll, az EU energiafüggősége.
Szóval az aduász még mindig az oligarchák kezében van.
A "NEM LESZÜNK GYARMAT" faszságot a miniputyin (zsírdisznó, vityavezér, ki hogy ismeri) pedig továbbra is alkalmazni fogja, hogy végre átadhassa a vezetést a ruszkiknak, és kaphasson érte pár milliárd forintot a kerti tó megépítésére.
Szerintem.
Én így ismerem a fideszt, aki akarja, cáfolja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
F_Viktor
@pbalage: Írod:
"A probléma viszont még továbbra is fennáll, az EU energiafüggősége."

Fordítva, az orosz gazdaságnak van nagy szüksége az EU tagországok piacára.
bárzongora
@F_Viktor: UFF! Te beszéltél!
Baromságot, mint mindig.
kukac50
Putyinnak kevés ami van többre fáj a foga.
F_Viktor
@bárzongora: Neked újra sikerült egy nagy semmit mondani. Ez áll jól hozzád, semmi ember semmi mondandóval...
Felénk a hozzád hasonlókat nevezik hulladékoknak.
Desischado
orbán és putyin ugyanolyanok, csak putyin atyuska nagyban játszik, de az ukránok most kissé beleköptek a levesébe. Hála az égnek!
szablyafűrész
na wazze...lehet, hogy Paks II.-ből nem reaktor, hanem naperőmű lesz ? Vagy közmunkások tekerik a generátorokat ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.