Eltörölte a gyógyíthatatlan, de ítélőképességük birtokában lévő betegek orvosi segédlettel végrehajtott öngyilkosságára vonatkozó tilalmat pénteken a kanadai legfelsőbb bíróság.

A bírói testület döntése 12 hónap múlva lép hatályba, így egyhangúlag meghozott ítélet nyomán a kanadai szövetségi parlamentnek egy év áll rendelkezésére ahhoz, hogy olyan törvényt alkosson, amely elismeri az ebbe beleegyező és elviselhetetlenül szenvedő felnőtteknek azt a jogát, hogy orvosi segítséget kérjenek az életük bevégzéséhez.

A bíróság állásfoglalása szerint az eutanáziát tiltó törvény ellentétben áll a Jogok és Szabadságjogok Kanadai Chartájával. A kanadai törvényhozás elvileg felülírhatná a verdiktet, de ezt megfigyelők nem tartják valószínűnek.

Az orvosi segédlettel megvalósított elhalálozás egyébként a legtöbb nyugati országban bűncselekménynek számít. A Kanadával szomszédos Egyesült Államokban csak Oregon, Vermont és Washington államban engedélyezi törvény a segédlettel elkövetett öngyilkosságot. Maine-ben a helyi legfelsőbb bíróság 2009-ben meghozott határozata szögezte le, hogy az állam törvényei védik a menthetetlen betegeknek meghalni segítő orvosokat, ám a verdikt magáról a gyakorlatról nem rendelkezett.

Idén több államban, köztük New Yorkban és Kaliforniában is terjesztettek be olyan törvénytervezetet, amely engedélyezné a segítséggel végrehajtott öngyilkosságot.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pensionar
Hat igen.Gondolom a bajuszos nemet bacsi rohog , a bajusza alat, hisz ha igy nez ki a vilag, ez a megoldas.RO- ba 18.300 tenplom letezik!!!4.700iskola!!!(nem fontos a penz vilagaban)425 KORHAZ!!!HAT AKI BETEG ELNI IS SZERETNE A DEMOKRACIABAN???JARJON TENPLOMBA, ADOMANYOZON, IMADKOZON, LEHET MEGHAL, FAJDALOM NELKUL.AMIN.
Csizmás Kond
@pensionar: Te, ez elég románosan hangzik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.