Csehország elismeréssel szólt arról, amit Magyarország tett a bevándorlási válság kezelése érdekében – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel.

A tárca közleményében emlékeztettek: Milan Chovanec cseh belügyminiszter egy az Aktuálne.cz hírportál által péntek délelőtt közölt interjúban úgy nyilatkozott, ha a schengeni övezet összes tagállama betartaná az érvényes európai jogrendszert, akkor egyetlen illegális bevándorló sem juthatna el Csehországba. A politikus Magyarországot is ezek közé az országok közé sorolta.

A KKM közölte: az interjú megjelenését követően Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter arra utasította a prágai magyar nagykövetet, hogy vegye fel a kapcsolatot a cseh belügyminisztériummal a nyilatkozat miatt.

Katerina Flaigová, a cseh belügyminisztérium nemzetközi együttműködési és EU főosztályának vezetője ezt követően arról tájékoztatta a magyar nagykövetséget, sajnálják, hogy az interjú ilyen formában jelent meg, és elismeréssel szóltak arról, amit Magyarország tett a bevándorlási válság kezelése érdekében. Egyúttal nagyrabecsülését fejezte ki az ebben a kérdésben tanúsított visegrádi együttműködéssel kapcsolatban, amelynek bizonyítéka, hogy Csehország 50 rendőrt küldött Magyarország déli határainak megvédésére – áll a tárca közleményében.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.