Franciaország semmilyen arra vonatkozó információt nem kapott egyetlen európai országból sem, hogy a saint-denis-i rendőri akcióban megölt Abdelhamid Abaaoud, a múlt pénteki 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezője Európában lehet – mondta csütörtökön Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter.

"Semmilyen információ nem érkezett hozzánk európai országokból, ahol megfordulhatott, mielőtt Franciaországba érkezett, hogy végigment Európán és elért Franciaországba" – mondta a belügyminiszter.

A 28 éves – Marokkóban született, de belga állampolgárságú – Abdelhamid Abaaoud az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A férfi 2014-től Szíriában volt, de 2015 februárban azzal dicsekedett egy iszlamista magazinnak, hogy problémamentesen utazgat Szíria és Belgium között.

November 16-án, három nappal a merényletsorozat után jelezte Párizsnak egy Európán kívüli ország titkosszolgálata, hogy Abaaoud Görögországban van.

A belga-marokkói dzsihadista ellen Belgium által kiadott nemzetközi elfogatóparancs volt érvényben, miután húsz év börtönbüntetésre ítélték távollétében.

"Lényeges az együttműködés a terrorizmus elleni harcban. Sürgős, hogy Európai megszervezze magát a terrorfenyegetettséggel szemben" – hangsúlyozta a francia belügyminiszter, aki kezdeményezte az uniós bel- és igazságügyi miniszterek rendkívüli összehívását pénteken Brüsszelben annak érdekében, hogy "minden kérdést ismét megvitassanak európai keretben".

A belügyminiszter megerősítette, hogy Abdelhamid Abaaoud-nak "meghatározó szerepe" volt a párizsi merényletekben, de a nyomozás fogja pontosan kideríteni, hogy milyen szinten volt érintett.

"A francia hatóságok állapították meg a felelősségét több, Franciaország ellen tervezett merénylettervben, valamint az Iszlám Államban játszott szerepét is" – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A 2015 tavasza óta Franciaországban meghiúsított hat terrortámadás közül négy az ő nevéhez fűződik a belügyminiszter szerint. Mindegyik esetben ugyanaz volt a módszer: külföldön terveztek még a merényleteket, amelyeket európai dzsihadisták hajtottak végre, miután állítólag képzést kaptak Szíriában, ahonnan visszaküldték őket a merényletek végrehajtására.

Bernard Cazeneuve Európa "külső határai ellenőrzésének jelentős megerősítését" sürgette, valamint "a fegyverkereskedelem elleni megerősített együttműködést".

"Ezeket az intézkedéseket Franciaország másfél éve kéri hangosan és kitartóan" – emlékeztetett a francia belügyminiszter. "Kollektív eszmélésre szólítok fel minden európai minisztert. Gyorsan és határozottan kell fellépni. Európának ezt a terrorizmus áldozataira és a hozzátartozóikra gondolva meg kell tennie" – tette hozzá.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
36
Nem először hangzik el. Franciaország segítséget kér. De, kitől és hogyan? Van erős hadserege, rendőrsége, csendőrsége, idegen légiója, mindene. Hozzánk küldtek segítséget, a határ őrizetére?!
Ja, kérem. Amíg nem kavarodott fel a mocsok és nem tört fel a budiból, addig kényelmesen lehetett élvezni a jóléti állam előnyeit. A gettók, külvárosok eddig nem voltak problémák. Igaz, időnként felszámoltak cigánytábort, de akkor aztán úgy, hogy a rendőrök péppé vertek akit értek. Az demokratikus volt. Szabadság, egyenlőség, testvériség. Ezt a jakobinus szabadkőműves ideológiát, tűzte ki célul a köztársaságuk. Meg a semlegesség a kockára vágott egyén. Közben a Charlie Hebdo és társai, a cinizmussal, buzulással és a szabadelvűséggel, gyalázhat bárkit. Hát, ez nem jött be. Most hisztiznek. Hol van már de Gaulle tábornok?!
Szókrakész
Megy ám a maszatolás!
Már egyre bizonyítottabb, hogy mindent tudtak, mindenről tájékoztatva voltak, és most játsszák a színházi naivát!
A végén még az is kiderül, hogy Pearl Harbour, London, 9/11, Hebdo féle "ártatlanság" jellemzi őket.
Szókrakész
""Semmilyen információ nem érkezett hozzánk európai országokból, ahol megfordulhatott, mielőtt Franciaországba érkezett, hogy végigment Európán és elért Franciaországba" – mondta a belügyminiszter."

Ezt a hárítást.
Belga állampolgár.
Hónapokkal ezelőtt egy újság vagy tv-nek azzal dicsekedett, hogy úgy és akkor utazik a Közel-Keletre és vissza, amikor és ahogy akar.
Szeptember 9-én az osztrák rendőrség megállította az autójukat Oberösterreichben, ők azt mondták, hogy Bécsbe mennek szabadságra.
Erre elengedték.
Mindazok felett, hogy nemzetközi elfogató volt kiadva ellene és hogy pont terrorcselekmény elkövetéséért...
Szóval nagyon kispályás lehet a francia titkosszolgálat, rendőrség, interpol... ha mindez megtörténhet, ha a "semmiről nem tudtunk, senki nem tájékoztatott" igaz.
De akkor miről tárgyaltak egy hónapja az oroszokkal, irakiakkal, szírekkel, mit mondhattak a törökök és az iraki titokszolgák, amit nem kellett komolyan venni?

Csak bombázni tudnak, felderíteni, elhárítani nem?
Szókrakész
Csak egy apróság.
Egy másik kijelentés, bejelentés, össze-vissza jelentés.

"Azonosították Abdelhamid Abaaoud-t, a múlt heti 129 áldozatot követelő párizsi merényletek feltételezett fő szervezőjét a Saint-Denisben megölt terroristák között – közölte Francois Molins párizsi ügyész csütörtökön.


A közlemény szerint "az épületben talált, egyik szétlőtt holttestről van szó". A belga állampolgárságú dzsihadistát DNS-minták alapján azonosították, amelyek szerepeltek az európai titkosszolgálatok nyilvántartásában."

Tehát konkrétan tudtak róla mindent.
Akkor most ki hazudik?
A franciák, vagy a franciák?
Szókrakész
Ennek már nagyon önmerényelés szaga van.
Peller Anikó
Hol vagy mergel? Miért nem szóltál nekik? Mondhattad volna, hogy itt van egymillió terrorista de még engedek rátok úgy 20-30 milliót. Jövőre meg 200-at.
sokanvagyunk
Visszautasították a törvényes szíriai kormány titkosszolgálatának segítségét.
36
@Szókrakész: És pont mint a Charlie Hebdonál, útlevél az mindíg van a szétlőtt és önmagát felrobbantott terrorista mellett. Sőt. Kukáznak is a törvényszékiek és teljesen épp mobiltelefont is találnak, sms-el, hogy indulunk.

Jönnek a választások, a francia gazdaság hiánya 3% fölötti, ergo euroja sem nagyon lehetne. Van ott a háttérben csúfság, épp elég. És persze az is, közrejátszhat, hogy ne már, az oroszok még a végén, legyőzik egyedül az Iszlám Államot. Emelkedik az olaj ára és az jó Oroszországnak. De nem jó a nyugatnak.
Szókrakész
@36:
Azt se felejtsd el, hogy Hollande 12%-n állt a balhé(önmerénylet) előtt.
Most hogy "kemény" csávó lett, azonnal szárnyal a választási biznisz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.