A nemzeti szuverenitást csorbítva az adott ország kérése és beleegyezése nélkül is átvehetne határőrizeti feladatokat bármely uniós tagországtól az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) az Európai Bizottság formálódó javaslata szerint, amelyet a brüsszeli testület már a következő uniós csúcs előtt, december 15-én bemutat – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A hetilap szerint az unió javaslattevő-végrehajtó intézménye a közös határvédelem megerősítésével kíván úrrá lenni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet külső határának bizonyos szakaszain az európai menekültválság révén kialakult kaotikus helyzeten. Német és francia támogatással készülő terve szerint a Frontex fejlesztésével kialakítanak egy teljes körűen működőképes közösségi határőrizeti szervezetet, így bővítik az ügynökség pénzügyi forrásait és szélesítik munkatársai – a tagállamok által delegált határőrizeti szakemberek – jogosítványait.

A FAS szerint a brüsszeli bizottság terve alapján a Frontexet kivételes esetekben akkor is be lehetne vetni, ha az érintett tagország egyáltalán nem igényli a segítséget.

Ez jelentős mértékű beavatkozás lenne a nemzeti szuverenitásba – mutatott rá a konzervatív német lap.

Jean-Claude Juncker bizottsági elnök azonban el akarja kerülni, hogy megismétlődjék a görög eset; Athén sokáig nem volt hajlandó elfogadni a határőrizethez felajánlott segítséget, és csak annak révén kért támogatást, hogy uniós partnerek kilátásba helyezték az ország kizárását a schengeni övezetből.

Németország és Franciaország támogatja Brüsszel törekvését. Thomas de Maiziere német és Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter egy csütörtöki közös feljegyzésben azt írta a bizottságnak, hogy "sürgősen tovább kell fejleszteni közös uniós külső határaink védelmét és az európai menekültügyi rendszert", mert meg kell őrizni a schengeni rendszert.

Ezért a belső határellenőrzés nélküli övezet működését szabályozó schengeni határellenőrzési kódexet ki kell egészíteni, hogy a külső határok védelmében mutatkozó "súlyos hiányosságok" esetén, a Frontex által készített "kockázatelemzés" alapján gyorsan mozgósítható legyen az ügynökség, és "kivételes estekben" önállóan is kezdeményezhessen műveleteket.

A Frontexet a mostani szabályok szerint csak akkor lehet mozgósítani, ha ezt valamely tagállam igényli, és az összes többi támogatja a kezdeményezést.

Az Európai Bizottság több modellt fontolgat a kérés nélküli Frontex-műveletek megindításának szabályozására. Az egyik lehetőség, hogy az ügynökség akkor léphet, ha meghatározott időn belül nem tesz ellenvetést egyetlen ország sem, vagy a tagországok többsége nem szavazza le az adott műveleti tervet. Egy másik lehetőség, hogy a tagállamok többségi szavazata alapján mozgósítják az ügynökséget – írta a FAS.

A Frontex bevetése külön kérés nélkül egészen a legutóbbi időkig elképzelhetetlen volt. Már az ügynökség megalapítása idején, 2003-ban készültek tervek arról, hogy a nagyrészt a nemzeti határvédelmi szervek koordinálását végző intézmény alapjaira felépítenek egy állandó uniós part- és határvédelemi testületet, de ezek a brüsszeli törekvések a tagállamok – kiváltképp Németország – ellenállása miatt elbuktak.

Most viszont már szinte valamennyi tagállam a külső határok hatékonyabb védelmét követeli, és világossá vált, hogy egyes tagállamok, mint például Görögország és Olaszország nem tudnak, vagy politikai okokból nem akarnak megfeleli ezeknek a követeléseknek – írta a FAS.

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Orbán ezt nem fogja támogatni, mert szerinte most már inkább kerítésmegtekintő kisvasutat kéne építeni, mészáros lőrinc valószínűleg már jelentkezett is a kifejlesztésére.
Állomások, csodás sóderkupacok, integető óvodások. Ilyesmi.
Mibe fogadunk, hogy inkább erre van szüksége Magyarországnak,
nem pedig erre a normális dologra?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Egyszerűbb és logikusabb lett volna a görögöket kizárni a schengeni határokból. Semmi értelme ott, amikor közötte jó ideig semmi.
(És még kisvasutat is építhettünk volna a határ mentén.) :)
Szókrakész
"Most elég lett belőlük, így-úgy megpróbálják átalakítani a helyzetet."

És hogyan?
Hogy akiket a meghívott vendégek, a tenoristák árnyékában hívatlanul beengedtek, azokat most visszatoloncolják?
Nekik az egész migránsválság csak arra volt jó, hogy destabilizálják Európát.
És sikerült.
Ebben az egyben tényleg jól teljesít az EU és köztük Merkel.
Szókrakész
@dömdödöm: Addig örülj!
Ez nem arra lett létrehozva, hogy a kintről bejövőket ellenőrizze, hanem majd a bentről kimenekülőket tartaná vissza.
Csak előtte be kell dobni a köztudatba egy-két jótettel, aztán élesben mehet a tenor.
Bercifiu
@Eriksson: A jóléti társadalomba, nem gyereket csinálnak, hanem tv- néznek, vagy a barátnőkkel lógnak, s dugnak egy nagyot. Merkel ezt nagyon elbaszta, mert mire az arab megtanulja a német szakkifejezéseket, addigra már 100 éves lesz. semmi haszna. Na most 1 millió WC pucoló meg nem kell.
Eriksson
@Bercifiu: A jólét társadalma nem akar semmiért felelősséget vállalni, még magáért se,-
Az arab nem fogja Merkel WC-jét pucolni, annál büszkébb.
Ezért lesz Európa iszlám. Aztán majd felébrednek mind, akik azt képzelték, hogy az arabok fogják biztosítani a jövőjüket, jólétüket.
kepfeltoltes.hu/150920/oktoberfest-2025_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.