A Reuters brit hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató egyik közös közvélemény-kutatása szerint csaknem minden ötödik regisztált republikánus azt szeretné, ha Donald Trump republikánus elnökjelölt kiszállna az elnökjelöltségért folyó küzdelemből.

Szerda reggel a Reuters két felmérést is nyilvánosságra hozott: az egyiket 396 regisztrált republikánus szavazó véleménye alapján közölték, a másik felmérésben szélesebb közönséget, 1162 regisztrált szavazót (azaz demokratákat, republikánusokat egyaránt) kérdeztek meg. A kisebb körben készített közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett – és a választásra már regisztrált – republikánusok 19 százaléka úgy gondolja, Trumpnak ki kellene szállnia a Fehér Házért folyó küzdelemből, 10 százalékuk "nem tudja", 70 százalékuk azonban változatlanul híve Trumpnak. Az 1162 regisztrált szavazó körében végzett közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 44 százaléka lenne híve annak, hogy Trump visszalépjen.

A közvélemény-kutatás nem terjedt ki arra, hogy a párthívek milyen alternatívát látnának a jelenlegi elnökjelölt helyett.

A New York Daily News című lap egyébként szerda reggeli számában fel is szólítja Donald Trumpot, hogy fejezze be az elnökségért folytatott kampányát. "Ez már nem tréfa többé" című állásfoglalásában a lap azt írja, hogy Trump túlment minden határon a keddi, Észak-Karolinában tett kijelentésével. A republikánus elnökjelölt ugyanis egy választási gyűlésen azt mondta: az amerikai alkotmány fegyvertartást garantáló második kiegészítése híveinek meg kellene akadályozniuk Hillary Clinton demokrata párti elnökjelöltet abban, hogy – Trump szerint – eltörölje ezt az alkotmánykiegészítést.

Trump ugyan világossá tette, hogy a fegyvertartás hívei táborának aktivitására apellált, voksolásra buzdította őket, ám megfogalmazása félreérthetősége miatt sokan úgy értelmezték, hogy erőszakra szólítja Clinton ellen a fegyvertartás híveit. A New York Daily News – amely nagy példányszámú bulvárlap és tulajdonosa az ingatlanfejlesztő és más újságokat is birtokló Mortimer Zuckerman – egyenesen arra utal, hogy Trump Clinton meggyilkolására hívott fel.

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Mese a tojórécéről...ők szavazták oda azért van ott...a többi amolyan demokratikus banyamese.
Csodálkozó
Gondolom, nálunk is a fityiszesek jó része - velem együtt - a pokolba kívánja orbáncot.
Tódor
@Csodálkozó: A pokol neki üdülőparadicsom lenne, ahhoz képest, ahová én küldeném.
nemfideszes
@Csizmás Kond: Tudod okostojás (ha már tojórécéről beszélsz) attól még, hogy a 19 százalék ellenzi, a 81 százalék simán megszavazhatja, tudod a demokráciák már csak így működnek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.