A lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete hétfőn interneten közzétette az egykori náci német auschwitzi haláltábor mintegy nyolc és fél ezer őrének szinte teljes listáját, amely az első ilyen adatbázis a világon.

Az adatbázisban az egykori lágerőrök, SS-tagok személyes adatai, szolgálati azonosítói, egyes esetben fényképei szerepelnek. Azon személyek esetében, akik ellen a második világháború után per indult, az erre vonatkozó iratok másolatait is elérhetővé tették. A listán szereplők közül többtucatnyian élnek még.

Az adatbázis az IPN krakkói részlegében 2011 óta folytatott kutatás eredménye. Alapjául a nyugat-lengyelországi Bydgoszcz székhelyű Nagy Kázmér Egyetem (Uniwersytet Kazimierza Wielkiego) történészprofesszora, Aleksander Lasik által összeállított lista szolgált, amelyen az 1939 és 1945 között a több náci német haláltáborban tevékeny, mintegy 25 ezer SS-tag szerepel.

Az IPN igazgatója, Jaroslaw Szarek, a hétfői krakkói sajtóértekezleten kilátásba helyezte: e névsorból kiindulva, más lágerek személyzetének listáit is nyilvánossá teszik. Szarek aláhúzta: a közzétett névsor tájékoztató jellegű. Adatai arról tanúskodnak, kit és milyen időszakban alkalmaztak az auschwitzi személyzet soraiban. A listán szereplők többsége a Harmadik Birodalom területéről kivezényelt németek, de más, a hitleri Németország által megszállt, illetve csatlós államokból származó, magukat német nemzetiségűeknek mondó személyek is találhatók.

Az auschwitzi koncentrációs tábort a náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára építtette Lengyelországnak a Harmadik Birodalomhoz csatolt részén. A szomszédos birkenaui láger két évvel később jött létre. A megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye.

Az auschwitzi múzeum 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok volt a lengyel, a roma és a szovjet hadifogoly is. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret. Az auschwitzi lágerkomplexumban a náci németek legkevesebb 1,1 millió embert, köztük mintegy egymillió zsidót gyilkoltak meg.

86 hozzászólásarrow_drop_down_circle

krumpli
ÉÉss ?! PARANCSOT Teljesítettek ahogy Minden Katona ! A Felettesük utasítását Hajtották végre !!! Wan Kérdés !!!???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
@teuton: Előbb gondolkozz el mert én megtanultam számolni. 1940-ben egy őr kb. már 20 éves volt vagy több. Viszont látom nem tudsz olvasni. Csak egy kis matek lecke 2017-ból levonva 1940 sz ugye 77 év hozzáadva kb 30 évet. Akkor mennyi is az annyi.
teuton
@szaboria1: Ne magyarazkodj! Szo sem volt arrol, hogy csak az örök eletkora szamitodik ide, hanem a tulelöke, es köztük voltak 5-6 eves gyerekek is. Azonkivül aki 18 evesen kerül oda 1944-45-ben, az most hany eves? Az eletkor nem mentesit a gyilkossag es az emberiseg elleni büntett alol, nem evül el soha, semelyik orszag törvenye szerint.
szaboria1
@teuton: A cikk az örökről szól nem az áldozatokról.
moiszikf
Eltelik még 10-15 év és nem lesz már egyetlen élő érintett sem. Akkor vajon ki és mit fog előhúzni ebből az agyonhasznált cilinderből? Persze, ha sikerül valahogy - és miért ne sikerülne - "átörökíteni" úgy a "bűnös" mint az "áldozat" szerepet, akkor nincs gond. Mehet a műsor tovább.
nezelodo
A mi kormányaink, de különösen a mostani nem ilyen kapkodó, hebehurgya az ügynöklista nyilvánosságra hozásával kapcsolatban, mint ez a lengyel intézet.
Veleda
A Nürnbergi 22 is azzal védekezett, hogy parancsot teljesített. Csak éppen kiírtottak X millió embert.!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.