A román kormány hatálytalanítani fogja vasárnap korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet (Btk.) és perrendtartást módosította – jelentette be Sorin Grindeanu miniszterelnök szombaton, a rendelet elleni országos tüntetéssorozat ötödik napján.

Öt napja tüntetnek százezrek Romániában, és úgy tűnik, ez mostanra hatotta meg a kormányt. A kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea azt már korábban jelezte, elképzelhető, hogy visszavonják a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító kormányrendeletet.

Pénteken késő este a román legfőbb ügyész már kezdeményezte, hogy a bíróság függessze fel és semmisítse meg a büntető törvénykönyvet és a polgári perrendtartást módosító sürgősségi kormányrendeletet, mert azt rendkívül veszélyesnek tartja.

Grindeanu döntését az ország megosztottságával indokolta, amelyet – mint mondta – el akar kerülni. Hangoztatta: annak érdekében, hogy a Btk. alkotmányellenesnek bizonyult cikkelyeit mégis kijavítsák, konzultációt kezd a pártokkal, és a kormány módosító javaslatait törvénytervezet formájában terjesztik a parlament elé.

A miniszterelnök bejelentése idején több mint százezer ember tüntetett a kormány székháza előtt.

(forrás: MTI)

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Na ennyi a különbség a magyarok, meg a románok között, és ez már ' 89-90. ben is megmutatkozott...
Azok kiállnak az érdeleikért, mi meg csak lapítunk mint szar a fűben...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
@moiszikf: kanadaihirlap.com/2014/01/13/kommunista-kutyabol-nem-lesz-demokratikus-szalonna/
Kövér László valójában most is ugyanaz, ami valamikor volt. Nem lett belőle demokratikus szalonna, mert nem is akart az lenni soha. Elég csak ránézni, egy percig hallgatni, amit mond, és könnyű belátni, hogy igaza volt Nagy Ferónak, amikor Beatrice nevű zenekarával már jó harminc évvel ezelőtt azt énekelte: az idő nem nekünk dolgozik, csak megöregít.
moiszikf
Én inkább így szoktam fogalmazni: Liberális kutyából nem lesz nemzeti szalonna. Ez inkább lényeges, mint az, hogy demokrata, vagy sem.
Eladott Ország
@moiszikf: kolozsvaros.com/2017/01/24/liberalisnak-lenni-nem-bun-hulyenek-lenni-nem-dicsoseg/
Először is, a liberális nem szitokszó. Azt csak az Orbán nevű ember tanácsadója – nem, nem
Habony – bizonyos Arthur J. Finkelstein találta ki és terítette szét az erre fogékony, önálló
gondolatokat nehezen a világra hozó körökben. Még csak nem is a magyar kormány számára alkotta meg a nagy ötletet, hanem 1972-­ben találta ki a liberális szó szitokszóvá degradálását. És természetesen nem a Fidesz nagyobb dicsőségére találta ki (akkor még nem is tehette), hanem egy Jesse Helms nevű ember számára, aki a washingtoni szenátus észak­ karolinai szenátora volt. Helm vállaltan rasszista és homofób volt, neki adott tanácsokat a zsidó származású, meleg házasságban élő Finkelstein. Ahogy most Orbánnak ad, mert Amerikából kiutálták a gyűlöletkampányairól elhíresült tanácsadót. Orbánéknak még megfelel és megfelelnek az évtizedes, újrahasznosított szlogenek is. A Fidesz­ kormány bukik az ilyesmire, remek példa erre a halszagú nóta is. De Finkelsteinen és a kormányon (máris korrigálom önmagamat: Finkelstein és a kormány többsége pontosan tudja, hogy ökörség az egész, de a hívek boldogan csócsálják és ez a fontos) kívül senki sem gondolja, hogy liberálisnak lenni egyenértékű a leprával, kolerával, vagy a korlátlan erkölcstelenséggel.
moiszikf
Egy dologban szerintem egyetértünk. A közéletben leggyakrabban előforduló fogalmakat, csak nagyon kevesen képesek a helyükön kezelni. Többnyire azok, akik tudják, hogy eredetileg mi a jelentésük és máshol, más korban, hogyan használták ezen kifejezéseket.
Nem szabad elfelejteni, hogy - a témánál maradva pl. a liberalizmus - az egyes fogalmak feltétlen "istenítése" is ugyanolyan káros, mint a szitokszóvá degradálás. A liberalizmus sem "csodaszer", ami mindig, mindenhol, mindenkinek, mindenre jó. Akár káros is lehet.
Tudomásul kell venni, h a széntabletta a hasmenésre jó, de a derékfájásra nem.
És ezt, a liberalizmuson kívül, rengeteg más fogalomról el lehet mondani. Demokrácia, jobboldal, baloldal, nemzeti, nemzetközi, stb.. Lehetne a végtelenségig sorolni.
nyanya001
Még egy két ilyen húzás és megszeretem a románokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.