Az ENSZ keretein belül működő kormányközi tudományos testület létrehozását javasolta a fenyegető vízválság kezelésére Áder János köztársasági elnök csütörtökön Stockholmban, a Víz Világhéten.

 Áder János a vízválságról mondott vészjósló részleteket Svédországban
Fotó: Bruzák Noémi/MTI

Az államfő a konferencián elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy a klímaválság fontosságát megértette a világ, de a vízválság súlyosságát még nem.

Áder János véleménye szerint a vízválság következményei alól egyik ország sem vonhatja ki magát. Példaként Svédországot említette, ahol a tavalyi év volt az elmúlt 40 esztendő legszárazabb éve. Kiemelte, hogy a legkomolyabb a helyzet Öland és Gotland szigetén volt, ahová a nyári időszakban szállítani kellett a vizet.

A magyar államfő úgy látja, hogy kibontakozóban van a víz drámája.

"Már nem a jövőről, hanem a jelen meghatározó problémáiról beszélünk" – tette hozzá.

Az is elhangzott, hogy a ma érzékelhető politikai válságokban már tagadhatatlan a vízzel, a vízellátással kapcsolatos problémák szerepe.

Áder János kitért arra is, hogy a szénerőművek szerepének csökkentésére nemcsak a szénd-ioxid-kibocsátás minimalizálása miatt van szükség, hanem azért is, mert ezek a rendszerek annyi vizet fogyasztanak, amely több mint 1 milliárd ember ellátására lenne elegendő.

A magyar köztársasági elnök felhívta a figyelmet, hogy amennyiben nem történik változás a jelenlegi vízpolitikában, akkor a szegénység felszámolásában sem lehet eredményeket elérni.

Áder János szorgalmazta a vízügyi infrastruktúrára fordítandó befektetések forrásainak növelését. Azt is fontosnak nevezte, hogy az ENSZ-en belül központi felelőse legyen a vízügyi kérdéseknek. Szintén hiányolta, hogy nincs az ENSZ-ben egy kormányközi vízügyi együttműködési testület.

Áder János delegáció élén háromnapos hivatalos látogatáson tartózkodik a svéd fővárosban, ahol nemcsak a Víz Világhét konferenciáin vett részt, hanem az idei év Water Prize díjátadóján is, és audiencián fogadta őt XVI. Károly Gusztáv svéd uralkodó.

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
atlatszo.hu/2017/07/10/nem-foldrengesmentes-a-paksi-atomeromu-telephelye-megszereztuk-a-foldtani-kutatas-eltitkolt-eredmenyeit/
Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit. Miért hallgat erről a köztársasági elnökként fizetett (ál)greenpeace aktivista?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
ez a töketlen majom pofajártatás helyett a hazai vizek védelme érdekében- lásd pl. első-papa Kis-Balatoni szabad randalírozása - cselekedne! =))
Fradigege
Hová tűnik a víz? A tengert le lehet párolni, a vízkörforgás nem áll meg. A talaj, a nádas, stb., megszűr mindent. +feltalálták a víztisztítást.+ha gyanús a víz, fel kell forralni. Ez ilyen futottak még kategória, amit káder jancsika művel. Alkalmatlan mindenre.
karma1
Na keziccsokolom... Ha annyira odaig vagyunk a tulzott vizfogyasztas miatt - es a novekvo szarazsag miatt - akkor eloszor vegyuk mindjart Paks2-t, ami teljesen tonkreteheti a Dunat, es iszonyatosan sok vizet zabal fol...
Aztan az obudai gazgyar lehetseges vizfertozeserol se feledkezzunk meg, amely katasztrofa - ha bekovetkezik - akkor egesz Magyarorszagot sujthatja osszhatasaban...

Szoval miert is ment a bajszos szar Svedorszagba karpalni? A svedek nem hulyek, valoszinuleg ok is tudnak grafikont olvasni, tehat tudjak, hogy ezt csak komoly kornyezetvedelmi szabalyokkal lehet kordaban tartani, nagyobb katasztrofakat megelozni.
Vazze, miert nem huztal el Kinaba, vagy Azerbadganba (by Markos) , esetleg Bakuba, vagy mas, piszkosul kornyezetszennyezo orszgokba???
Ott vezesd elo a dumadat.
Ugy mellesleg Magyarorszag olyan geodeziai helyzetben van, hogy ha masunk nincs is, mint fo termeszeti kincs, de asvanyvizunk, ivovizunk rengeteg - ha jol gazdalkodunk vele.
Igaz viszont, hogy mar erre az iparra is ratette a mocskos mancsat a polihisztor csuti focsovezeto.
Nekunk, magyaroknak talan nem lenne akkora problema a jo ivoviz kerdese...
nem tibi
"szegénység felszámolása " persze !
Eszetek ágában nincsen felszámolni a szegénységet sem itt sem máshol , mert akkor nektek
jóval kevesebb jutna azt meg ugye nehéz bevenni a gazdag nyomornak .
kokopelli
@RonaGyuri: Azt hitte,ha őt Ader-nak hívják,ami lefordítva "ér"-et jelent,
akkor hivatott a dologhoz ugatni! (Wasserader,Goldader (nem aranyér!)
stb. stb) :--((((
kokopelli
@karma1: Nem tudom kitől van a mondás:
"Ha mindenki csak ahhoz szólna hozzá amihez ért, elviselhetetlen lenne a csend!!
...képzeld el a parlamenteket, a pártgyűléseket,az UNO-t...stb! :--))
karma1
@kokopelli: Szerintem pedig mindenki ert valamihez, ha pedig mindenki errol az egy tudasarol kezdene beszelni, akkor csak a beszed iranya valtozna meg...;o)))
Kepzeld el a szitut, amint orban nem sorosozik, hanem a mafia szintu lopasokrol kezd el beszelni. Ne mondd azt, hogy a tudasa nem autentikus ebben az ugyben...;o)))
kokopelli
@karma1: te is tudod mire gondoltam! A nem létező "szakmai
csillogásokról",ill azokról akik azt magukról el is hiszik! :--(
quadrocopter
A Bajszos? Figyelni kell, hogy mit ír alá, mert ha leteszi a pincér a számlát, azt is azonnal aláírja!
papa.49
A hallgatóságot nem mutatják, gondolom őrült érdeklődés övezte a ,,bajuszos szar,, mondanivalóját ))))))))))))))))))))
Eladott Ország
Orbán Viktor aláírói droidja, az erkölcsi toprongy, aki már Deák Ferencnek képzeli magát, most hirtelen vízépítő mérnök lett. De Paks 2 vízvételi és vízutánpótlási problémáiról hallgat nem bölcselkedik, nem osztja az észt.
sokanvagyunk
A Víz Világhét idén Houston környékén van...
Eladott Ország
atlatszo.hu/2017/07/10/nem-foldrengesmentes-a-paksi-atomeromu-telephelye-megszereztuk-a-foldtani-kutatas-eltitkolt-eredmenyeit/
Nem földrengésmentes a paksi atomerőmű telephelye: megszereztük a földtani kutatás eltitkolt eredményeit. Miért hallgat erről a köztársasági elnökként fizetett (ál)greenpeace aktivista?
hetöndöe
Aztat nem mondta,hogy a zsidók már alólunk szivattyúzzák a vizet egyes "komoly" sufnitudósok szerint?:-)
human
Áder tett valamit azokért a településekért ahol még most is ihatatlan, arzénnal szennyezett a víz?
mackoka46
Atya Isten mekkora gáz ez ez a nemzetet összeugrasztásában élen járó bajszos (sz..) úr !
Eladott Ország
@sokanvagyunk: 4cdn.hu/kraken/image/upload/s--Rgt1948Q--/w_1160/73KCNt73wx8nCG7ks.jpeg
"A Víz Világhét idén Houston környékén van..." Ja. Halat fogtak a nappaliban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.