Az amerikai hatóságok elfoglalták a San Franciscó-i orosz főkonzulátus összes helyiségét, beleértve a főkonzuli rezidenciát is – közölte hétfőn az orosz külügyminisztérium, amely tiltakozott a történtek miatt és ellenlépésék lehetőségét helyezte kilátásba.

A moszkvai diplomáciai tárca szerint a főkonzulátus bejárati ajtaját feltörték és az egész épületet átkutatták.

A figyelmeztetések dacára az amerikai hatóságok nem hallgattak a józan észre és nem mondtak le jogellenes elhatározásukról. Ma elfoglalták Oroszország San Franciscó-i főkonzulátusának összes helyiségét

- hangzott a közlemény, amely rámutatott, hogy az épület szolgálati szegmensét már egy hónapja megszállták az amerikai titkosszolgálatok.

Az orosz külügyminisztérium szerint Washington ismét súlyosan megsértette a nemzetközi jogot.

"Tavaly december óta az amerikaiak már öt orosz diplomáciai objektumot foglaltak el erővel, amelyek a tulajdonunkat képezik" – állt a dokumentumban.

Sosem adtuk és adjuk a beleegyezésünket az Egyesült Államok hatóságainak az immunitás levételéről az orosz diplomáciai és konzuli tulajdonról, nem engedtünk és nem engedünk meg semmilyen behatolást a létesítményeinkbe. A most ott tartózkodó amerikai ügynököket senki sem hívta meg. Ők megszállók. Fellépésük a kapcsolatok történetében példátlan önkény

- hangsúlyozta a külügyi közlemény.

A tárca határozott tiltakozást jelentett be a történtek miatt rámutatva, hogy fenntartja magának a válaszadás jogát, mert "a diplomácia sarokköve mindig a kölcsönösség elve volt és marad". A minisztérium rámutatott, hogy értelmezése szerint az amerikaiak azzal, hogy betörtek az orosz külképviseletekre, "gyakorlatilag beleegyeztek abba a lehetőségbe, hogy oroszországi képviseleteikkel hasonló módon járjanak el".

Mindeközben a washingtoni orosz nagykövetség hétfőn félárbocra eresztette zászlaját a Las Vegas-i tragédia miatt. A nap folyamán Vlagyimir Putyin orosz elnök táviratban fejezte ki együttérzését amerikai hivatali partnerének, Donald Trumpnak, aki a történteket "kegyetlenségével sokkoló" bűncselekménynek nevezve.

Oroszország az amerikai külügyminisztérium felszólítására egy hónappal ezelőtt ürítette ki San-Franciscó-i főkonzulátusát, egy New York-i és egy washingtoni ingatlannal egyetemben. Ezt megelőzően Moszkva rendelte el, hogy az Egyesült Államok szeptember 1-ig 755-tel csökkentse négy oroszországi képviseletének létszámát.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: Youtube

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.