Jacinda Ardern mormon közösségben nőtt fel, de nem bírta elviselni a közösségben uralkodó homofóbiát, ezért otthagyta a közösséget. Együtt él partnerével, akivel nem házasodtak össze, imádja a macskáját és dj-ként lép fel rendszeresen. 

Mormonból dj-vé avanzsált a világ legfiatalabb női kormányfője

Jacinda Ardern fiatalok gyűrűjében (Fotó: Guardian Wires)

A vasárnap tartott választásokon Bill English eddig kormányzó jobbközép pártja nem tudott elég helyet szerezni, és senki sem akart koalícióra lépni velük. Így történhetett meg, hogy a Munkáspárt összeállt a zöldekkel és az „Új-Zéland az Első” nevű párttal, a miniszterelnök pedig a 37 éves Ardern lesz. Most a világ déli felén arról beszélnek, személyében egy

igazi rocksztár típusú vezetőt kap az ország, olyasfélét, mint Barack Obama vagy Justin Trudeau. Pedig ő azért inkább olyan, mint Bernie Sanders.

Jacinda Ardernről már húsz éve aktívan politizál. Magát progresszív szociáldemokratának tartja. A munkáspárti politikus kisvárosokban nőtt fel, mormon családban, apja rendőr volt, politikai környezete pedig minden volt, csak liberális nem.

Hétszer mondott nemet a pártelnökségre

Karrierét úgy kezdte, hogy beugrott egy munkáspárti politikus titkárnőjének a helyére, aztán egyre feljebb jutott a pártban, végül Helen Clark miniszterelnök tanácsadója lett. Végigcsinálta a 2005-ös választásokat, majd az Egyesült Államokba, később Nagy-Britanniába ment, ahol Tony Blair kabinetjében vállalt munkát – utóbbiért a mai napig sokan kritizálják. 2008-ban a fiatal szocialisták és szociáldemokraták világuniójának (IUSY) elnöke lett, de nem sokáig maradt a szervezet élén. Még ugyanebben az évben Waikatóban indult a választásokon, és bár nem ő nyert, listás helyen végül bejutott a parlamentbe 28 évesen.

Akkor jött el az ő ideje, amikor a párt elnöke, Andrew Little – alig két hónappal a parlamenti választások előtt – úgy döntött, lemond. Bár korábban Ardern már hétszer nemet mondott, most beadta a derekát. Ezután nyílt szavazáson szavazták meg a párt új vezetőjének.

Jacindamania

Új-Zéland új miniszterelnöke elsősorban a fiatalok és a nők körében lett népszerű, de híveket szerzett magának azzal is, hogy korlátozná a bevándorlást, ingyenessé tenné a felsőoktatást, és dekriminalizálná az abortuszt. Ardern a választások előtt már annyira népszerű volt, hogy a jelenségnek nevet is adtak, ez lett a jacindamania.

A politikus imidzsét az is javította, hogy szabadidejében szívesen pörgeti a lemezeket, hogy kiáll a nők jogaiért, főleg, ha a testükről van szó. Bill English hívei már hónapokkal a választás előtt betalálták azzal, hogy nincs gyereke, csak egy macskája, de miután augusztusban pártelnökké választották, egy tévéműsorban konkrétan feltették neki a kérdést, terveznek-e gyereket tévés párjával. Ardern válaszában elfogadhatatlannak nevezte, hogy 2017-ben egy nőtől ilyet kérdezzenek.

Jacinda Ardner Új-Zéland harmadik női miniszterelnöke.

(444)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
...ez egy mániákus pártfóbiás hisztérika.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.