Giuseppe Conte olasz miniszterelnök pénteken Párizsba látogat, ahol Emmanuel Macron francia elnök is fogadja – erősítette meg a római miniszterelnöki kormányhivatal közleményében, cáfolva ezzel azokat a sajtóértesüléseket, hogy a két ország között kibontakozott menekültügyi vita miatt elmaradhat kettejük találkozója.

Az olasz miniszterelnök mégse mondja le párizsi látogatását

Fotó: MTI

A közlemény szerint az olasz miniszterelnök és a francia elnök szerda este telefonon beszélt egymással, és egyetértettek abban, hogy az EU állam- és kormányfőinek június végi csúcstalálkozója előtt közös olasz-francia egyeztetésre van szükség.

A minap az olasz sajtóban olyan értesülések láttak napvilágot, hogy Giuseppe Conte a párizsi látogatás lemondását mérlegelte a migránsokat szállító Aquarius mentőhajó miatt Róma és Párizs között kibontakozott vita miatt.

Olaszország vasárnap megtagadta a francia Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (MSF) civil szervezetek által működtetett, 629 migráns szállító mentőhajó kikötését, de Málta sem fogadta a hajót. Az Aquarius sorsa végül kedden rendeződött: a migránsokat olasz hajók segítségével szállítják át Spanyolországba, amely felajánlotta, hogy fogadja őket. Az Aquarius még nem hagyta el Szicília nyugati vizeit a rendkívül viharos időjárás miatt. Az MSF továbbra is a migránsok azonnali partra szállítását szorgalmazza.

Az olasz külügyminisztériumba szerdán bekérették Franciaország olaszországi nagykövetét, miután a francia elnöki hivatal közleménye cinikusnak és felelőtlennek nevezte az olasz kormány döntését az Aquarius mentőhajó kizárásáról az olaszországi kikötőkből. Ezzel párhuzamosan Gabriel Attal, a Macron vezette Köztársaság lendületben (LREM) párt brüsszeli szóvivője egyenesen "undorítónak" nevezte az olaszok eljárását. Az olasz miniszterelnöki hivatal szintén közleményben válaszolt, hangsúlyozva, hogy Róma "nem fogadhat el álszent leckéztetést olyan országoktól, amelyek a migrációval szemben mindig elfordították tekintetüket". Giovanna Tria olasz gazdasági és pénzügyminiszter lemondta szerdai párizsi látogatását, és Matteo Salvini olasz belügyminiszter a franciák bocsánatkéréséhez kötötte Giuseppe Conte párizsi látogatását. Bocsánatkérést szorgalmazott Párizstól szerda este még az olasz elnöki hivatal is. Luigi Di Maio miniszterelnök-helyettes csütörtök reggel is azt mondta egy rádióinterjúban, hogy várja Macron bocsánatkérését.

A mindenkori olasz miniszterelnök első európai útja hagyományosan Párizsba vezet. Emmanuel Macron munkaebédre várja Giuseppe Contét, majd közös sajtótájékoztatót tartanak.

(MTI)

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

cikicakk55
Nem vagyok rasszista és sajnálom is a hajón rekedt gyerekeket és asszonyokat,de mind addig,még lesz ország ahol befogadják őket,addig nem csökkenni,hanem emelkedni fog a menekültek száma. Igaza van azoknak az országok vezetőjének,ahol azt hangsúlyozzák,hogy oda kell vinni a segítséget és nem elhozni őket. Néztem a tv-ben mind a két menekült hajón lévő emberekről a filmet. Nem értem,hogy ahonnan jönnek,ott olyan sok a 18-45 év közti elég jó erőben lévő férfi? Már csak azért,mert minden ilyen felvételen a lélekvesztőkön és a már kimentett, a mentőhajókon lévők kb 80% a életerős, fizikai teljesítményének a csúcsán lévő férfiakból áll. A gyerekekről meg azt írják,hogy felnőtt kísérő nélküliek. Láttam a gyerekeket.Nem hinném,hogy az én fiam 8-10 évesen nélkülem vagy az apja nélkül felszállna egy hajóra,amelyik a fene tudja hova viszi,már ha egyáltalán oda ér. Megértem,hogy nagyon sokan a klíma változás miatt, a víz és élelem hiány miatt menekülnek. Phoenix egy sivatagban épült hatalmas város. Ott is kánikula van a terep homokos,nem kifejezetten termőtalaj. Még is megoldották. Addig fúrtak,még vizet nem találtak,megoldották az építkezéseket, a házak felépítését,az áramellátást. Minden ember fajta tanulással tudja amit tud. Ezeket is inkább ott kéne megtanítani arra,hogy a gyerekcsináláson kívül is van mit dolgozni,csak meg kell fogadni a tanácsokat.
Jozefina
Lökött spagetti evők!!! Mi, illetve őseink honnét jöttek? És miért? Mert üldözték őket és nem találatak megélhetéshez jó terepet. Hát azért élünk itt!!!
Bízom benne, hogy normális egyetértés lesz közöttük!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.