A román parlament által július elején megszavazott közigazgatási kódexnek a romániai magyarok számára kedvező rendelkezései ellen tüntettek a székelyföldi románok érdekeit védő szervezetek vasárnap Bukarestben.

A román közigazgatási kódex magyarságnak kedvező rendelkezései ellen tüntettek Bukarestben

Fotó: Maszol.ro

A Hargita, Kovászna és Maros megyei románok Civil Fóruma elnevezésű szervezet és a Nemzet Útja Egyesület által szervezett megmozduláson pár százan vettek részt. A román parlament épülete előtti Alkotmány téren gyülekeztek a résztvevők, akik végigvonultak Bukarest belvárosán, majd a román elnöki palota közelében zárult a tiltakozó akció.

A szervezők szerint a közigazgatási kódex elfogadásával gyakorlatilag a magyar nyelv második hivatalos nyelvvé válik Székelyföldön, de Románia más területein is, ahol számottevő a romániai magyarok száma. A tüntetők egy része román nemzeti viseletbe öltözött, román zászlókat lobogtattak, a felvonulók egy kifeszített óriászászlót is magukkal vittek.

Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja Egyesület elnöke beszédében hangsúlyozta, hogy a közigazgatási kódex kiterjeszti a magyar nyelv használatát helyi szintről a központi közigazgatásba azáltal, hogy a magyar nyelv használata a prefektúrákban (kormánymegbízott hivatala) és a központi közigazgatáshoz tartozó, de megyei kirendeltséggel rendelkező, úgynevezett megyei dekoncentrált intézményekben is kötelező lesz.

A székelyföldi románok Civil Fóruma július közepén kérte Klaus Iohannis államelnöktől, hogy ne hirdesse ki a törvényt.

Időközben a jogszabály nem az elnök asztalára került, hiszen a jobbközép ellenzék mintegy ötven törvényhozója megtámadta azt az alkotmánybíróságon, ezért előbb a taláros testület fog állást foglalni az ellenzék kifogásai ügyében. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) az ellenzék óvását a magyar közösség elleni támadásként értékelte, hiszen mint mondták, a beadvány 20 oldalából 4 kifejezetten kisebbségellenes.

A jogszabály az utcák, terek, parkok többnyelvű feliratozásában, a hatóságokkal folytatott anyanyelvű kommunikációban és a kisebbségi jogok megengedő értelmezésében is a magyar közösség számára fontos pontosításokat tartalmaz.

(MTI)

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@m73: Méghozzá könnyen feláldozható gyalogok!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A fidesz már Magyarországon belül is sikeresen és nagyon hatékonyan verte szét a társadalmat. Olyan végtelen és messzire ható pusztítást végeztek, amit nagyon nehéz lesz majd jóvátenni. A béke és az összetartás helyett a gyűlölködés magvait szórja a kormány, immár nyolcadik éve. Beteg az a kormány, párt és politikus, aki kettéosztja a társadalmat és azt mondja: aki velem van, az magyar, aki nincs velem, az ellenség. Ilyen nincs. Ezt senki nem engedheti meg magának. Orbán beteg rendszere mégis ezt teszi. És ezt a fertőző kórt viszi a külhoni magyarok közé. Ennek eredményét láthattuk már számtalan alkalommal és láthatjuk most is, amikor a romániai magyar pártok egymás torkának ugranak a magyarországi népszavazás kapcsán. Holott azoknak a pártoknak a romániai magyarok érdekét kellene teljes erővel képviselni, egymást támogatva, erősítve kiharcolni az erdélyi magyarság akaratának megfelelő döntéseket. Ehhez képest ott is mélyülnek a szakadékok, a romániai magyarok képviselete helyett az viszi el a pártok energiáját, hogy miért is nem kampányoltak erősebben Orbán Viktor nagyobb dicsőségére és – tessék ezt tudomásul venni – a magyarországi magyarok többségének akarata ellenére.
Clavigo
@Shikari: Pihenjél more... A kánikula nagyon megviseli a normális embereket...,,nem beszélve a baromságaidról..
desiro57
@Shikari: Vedd be a gyogyit mert meg hülyülsz...
namihami
Na ugye, hogy az állandó Erdély-látogatásnak és az ott élő potyalesők uszításának csak beérett a vetése. Csak folytassa ez a hülye vezetés és még csépelni is fogják az ottani magyarokat. És lássuk be, nem is ok nélkül.
Eltekintve attól, hogy az állandó lázongásuk miatt meg is érdemlik, ne tekintsünk el az ottani hasonlóan primitív alakulatoktól, akik csak keresik az okot.
Amit aztán, honi b@sztstóink aktív működése által, meg is találnak. Annyi eszük nincs, hogy belássák, hogy (már csak a számarányuk miatt se), de semmi esélyük nincs. De sebaj, ekkora aggyal megérdemlik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.