Telkes Mária munkába állította a napenergiát, és ivóvízlepárló készüléket talált fel az amerikai légierő megbízásából. Választott hazájában köznévként is használják a nevét, miközben a szülőföldjén alig akad ember, aki tudná, ki volt. A mellőzöttség lehetett az egyik fő oka annak is, hogy amikor a fizikus 1995-ben, kerek 70 évvel az elvándorlása után először és utoljára Budapestre látogatott, ez gyakorlatilag senkit nem érdekelt. Pedig a világhírű tudós tulajdonképpen meghalni jött vissza Magyarországra. Az 1995. december 2-án, 95 éves korában Budapesten elhunyt Telkes Mária halálhíre sem az ország határain belülre, sem azon kívülre nem jutott el. Az Egyesült Államokban csak nyolc hónappal később tudódott ki, hogy a Napkirálynő távozott az élők sorából. Amerikában még a nyolc hónapos késés sem volt akadály, hogy az ünnepelt fizikustól a New York Times hasábjain búcsúzzanak.

Forrás: qubit.hu
Feltöltő: Rockxy
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

tudode
Elképesztő, hogy ez az ország SOHA nem karolta fel a tudósokat, művészeket, és KÜLHONBAN hasznosították tehetségüket, köztük TELKES MÁRIÁT, aki hazajött, hogy az ANYAFÖLD fogadja be!
.
Köszönet a cikk szemlézéséért!
.
És rajta kívül mégy mennyien:
.

A következő lista azokat a Kárpát-medence területéről kivándorolt magyar vagy másodgenerációs magyar származású személyeket – művészeket, tudósokat, politikusokat – mutatja be, akik lakóhelyük országában híressé váltak.
-
hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%ADres_magyar_sz%C3%A1rmaz%C3%A1s%C3%BA_szem%C3%A9lyek_list%C3%A1ja
.
A semmire kelők bezzeg érvényesülnek!!!
desiro
Bezzeg a hothy, vass és a többi NÁCI, meg érdemli az ünneplést.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.