Volodimir Zelenszkij megválasztott ukrán elnök azt üzente Vlagyimir Putyin orosz államfőnek, ne reménykedjen abban, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot.

Zelenszkij üzent Putyinnak: ne remélje, hogy sok ukrán akar orosz állampolgárságot

Zelenszkij arra reagált, hogy Putyin szombaton Pekingben közölte: Oroszország kész megkönnyíteni az orosz állampolgárság megszerzését az összes ukránnak, nemcsak a Donyec-medencei szakadár területeken élőknek.

Zelenszkij a hétvégén kiadott közleményében kifejtette: Ukrajna egyebek mellett abban különbözik Oroszországtól, hogy "az ukránoknak hazájukban van szólásszabadság, szabad média és internet". "Mi pontosan tudjuk, mit jelent az orosz útlevél. Ez jog arra, hogy békés tüntetésért letartóztassanak bennünket. Jog arra, hogy ne legyenek szabad és versenylehetőséget biztosító választások. Jog arra, hogy elfelejtsük úgy általában minden emberi és szabadságjog létezését" – fűzte hozzá.

Szavai szerint az ukrán állampolgárság ezzel szemben "a szabadságot, a méltóságot és a tiszteletet" jelenti.

Ez az, amit megvédtünk és védeni fogunk. Ukrajna nem mond le arról a küldetéséről, hogy a demokrácia példájaként szolgáljon a posztszovjet térség országai számára. Ezen küldetésünk részévé válik az, hogy védelmet, menedéket és ukrán állampolgárságot adunk mindenkinek, aki kész harcolni a szabadságért. Segítséget és menedéket fogunk nyújtani mindazoknak, akik készek velünk vállvetve harcolni a mi és az Önök szabadságáért

- jelentette ki.

Zelenszkij is leszögezte, hogy "nem érdemes" Ukrajnával a fenyegetések, a katonai és a gazdasági nyomásgyakorlás nyelvén beszélni.

Ismételten megerősítette ugyanakkor, hogy kész Putyinnal tárgyalni, és reményét fejezte ki, hogy a normandiai formátum keretében – azaz Németország és Franciaország bevonásával – a közeljövőben létrejövő találkozón Oroszország "demonstrálja készségét" a konfliktus enyhítésére. Szavai szerint Oroszországnak ezt a készségét konkrét lépéssel, a két ország közti, "mindenkit mindenkire" elv alapján történő fogolycserével kell megerősítenie.

Kijelentette, hogy kész megvitatni továbbá Ukrajna és Oroszország együttélésének új feltételeit. Leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok normalizálásáról csakis az ukrán területetek megszállásának teljes megszüntetése után lehet szó, értve ez alatt a Donyec-medencét és a Krím félszigetet is.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: MTI/EPA/Taccjana Zenkovics

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ittott
a nyelvtörvénnyel kb 10 millió oroszt vetett ki magából Ukrajna. ŐK Oda fordulnak, ahová tartoznak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@durbincs: Kérdeztelek téged te majom???
Akkor foglalkozz az árnyékommal nagy, és türelmes )))))))))))))))))))))))))))))
durbincs
@papa.49: kihagyta a gyógyszereit ? kérjen már bátran tötödétöl ,mert annak azt vannak ütős dolgai ?
fekete
Megszolalt az ujj bohoc! Az elozo is ilyen volt. Hogy ki vesszi fel es ki nem az orosz Allampolgar-sa'gott aszt nem koti senkisem a te orrodra Ha elnok is lette'l akor csak bohoc maradsz.
durbincs
@tudode: ha maga szed valamit ? adjon má @csak húgy...: - nak + @Yoda69: - nak is ?+ még ennek ? a@tulipan: -nak ?+@kula: nak+@Sámannus: nak is ?+ @dr. prédikátor: nak Vérfertözésre ? lehet a jó kis csoport-terápi is kell maguknak ?
Ho@Horizont: kérjen bátran , tán még szájas Ótvarra is van valami ?
durbincs
@Eladott Ország: maga hol látta tegnap ? Echo -tv-t -? 18:16 -kor ? a már megint csak a beteg repedt agyába ? @Eladott Ország: -------- MERT CSAK 1 HÓNAPJA MEGSZŰNT ?--ECHO-TV ?--------------@Eladott Ország: maga 1 agyaggalamb?
durbincs
De mért csak Brüsszeli istállóba lehetnek ilyen futottak-még kategóriás, tehetségtelen, beteg Piloták ? ...
S a Forma 1 meg mért tudja az aszfaltba taposni ? a tehetségtelent,a logikátlant,a buggyantat - már -se perc alatt ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok