A magyar és a román jelölt alkalmatlan az uniós biztosi pozícióra, erősítette meg az Európai Parlament jogi szakbizottsága a csütörtöki szavazás eredményét. A döntés Ursula von der Leyen kezében van.

Trócsányi megint elbukott, nem lesz belőle uniós biztos

Trócsányi László magyar és Rovana Plumb román jelöltek összeférhetetlenség miatt alkalmatlanok uniós biztosnak és új jelöltre van szükség helyettük, állapította meg ismét az Európai Parlament jogi szakbizottsága (JURI).

A testület csütörtökön már döntött arról, hogy nem javasolja Trócsányi és Plumb kinevezését, de egy jog- és szövegértelmezési vita miatt az Európai Parlament elnöke, David Sassoli megkérte a szakbizottságot, hogy fogalmazzák meg pontosan, milyen megoldást tanácsolnak Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság leendő elnökének.

A jelöltek nem képesek a biztosi feladatot ellátni 

– nyilatkozta Manon Aubry francia EP-képviselő, a szélsőbaloldali GUE/NGL az EUrologus kérdésére a hétfői szavazás után. „ A következő lépés az lesz, hogy a nemzeti kormányoknak új jelöltet kell állítaniuk" – hangsúlyozta a politikus.

A valódi eljárásrend ennél azonban kicsit bonyolultabb: előbb az EP-elnökének kell a levelet megvizsgálnia, és ha Sassoli ezúttal már elég konkrétnak találja a javaslatot, akkor továbbítja a dokumentumot Von der Leyennek. A Bizottság leendő elnökének elvileg még ekkor is lehetősége van arra, hogy egy újabb esélyt adjon a biztosjelölteknek arra, hogy tisztázzák magukat. De az EP szakbizottságának markáns véleménye után ezzel azt kockáztatná, hogy végül az egész bizottsági testületet utasítja vissza az EP plenáris ülése. Így nagy valószínűséggel Von der Leyen hamarosan új jelöltet kér Orbán Viktortól és Viorica Dăncilă román kormányfőtől.

„Fura szavazás volt, mert úgy éreztük, nyomást gyakorolnak ránk. De így is megerősítettük a korábbi álláspontunkat: Trócsányi és Plumb egyetlen uniós biztosi posztra sem alkalmas"

– jelentette ki Manon Aubry. Véleményét Sergey Lagodinsky német zöldpárti EP-képviselő, a jogi szakbizottság elnöke is osztja: „Személyes véleményem az, hogy Trócsányi igazságügyi minisztersége alatt éveken át tartó szabálytalanságok vezettek ehhez a döntéshez: az ügyvédi irodájának adott megbízatások, az üzlettársának adott minisztériumi tanácsadói poszt" – mondta a politikus az ülés után. Lagodinsky szerint

„Ez a politikai lincselés, egy durva és gyáva akció a jogi bizottság baloldali erőinek a részéről. Trócsányit megbüntették azért, mert a jogi határzárral megvédte a magyar állampolgárokat"

– mondta Szájer József fideszes EP-képviselő, a szakbizottság tagja a döntést követő sajtótájékoztatóján.

Cseh Katalin momentumos EP-képviselő úgy gondolja, hogy „Trócsányi többször is megbukott. Nehéz lehet a Fidesznek megértenie, hogy Európában nem az történik, amit ő szeretne, ám ha nem változtat, nem csak saját, de az egész ország tekintélyét rombolja tovább."

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő felemlegette, hogy Orbán Viktor egyszer arról beszélt, hogy politikai ügyekkel foglalkozik, üzleti ügyekkel nem. „Trócsányi viszont üzleti ügyekkel is foglalkozott, úgyhogy most európai politikai ügyekkel nem fog" – írta közleményében.

Molnár Csaba, a DK EP-képviselője büszke arra, hogy „Európa ismételten bebizonyította, hogy igenis meg tudja állítani Orbán Viktort és kormányát, és mi, európai magyarok számíthatunk az EU-ra."

Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő pedig reméli, hogy Orbán Viktor minél hamarabb új biztost küld, „aki nem vett részt személyesen az illiberális állam kiépítésében."

Forrás: Index

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.