A román kormány 28 prefektus leváltásáról döntött szerdai ülésén.

Leváltja a román kormány a székelyeket szívató prefektust
Fotó: Pixabay

A leváltott prefektusok között van

Sebastian Cucu, Kovászna megye prefektusa is, aki perek tucatjait indította a székely és magyar szimbólumok önkormányzati használata ellen.

Megvált a kormány a bihari, brassói, kolozsi, szatmári és bákói prefektusoktól is. Maros megye prefektusa egy nappal korábban lemondott, Hargita megye prefektusát pedig bő három héttel korábban váltották le.

A román közigazgatásban a prefektusok magas rangú közhivatalnokok, akik felügyelik a törvények helyi szintű tiszteletben tartását, és a kormányt képviselik a megyék szintjén. Megbízatásuk elviekben nem politikai jellegű, a gyakorlatban azonban általában a kormánypártok bizalmát élvező politikusok kerülnek a tisztségekbe, és a kormányváltások után a prefektusokat is leváltják. Szerepük azért fontos, mert megtámadhatják a közigazgatási bíróságon a törvénytelennek vélt önkormányzati határozatokat, és keresetük benyújtása azonnal felfüggeszti a kifogásolt határozatok hatályát mindaddig, míg a bíróság jogerős ítéletet nem hoz a közigazgatási perben.

A székelyföldi prefektusok keresetei alapján rendelték el a bíróságok a székely zászló eltávolítását az önkormányzati épületekről, és az olyan feliratok eltávolítását, amelyeken nem a román nyelven szerepelt először egy-egy intézmény neve. A prefektusok keresetei miatt kellett pereskedniük azoknak a székelyföldi önkormányzatoknak, amelyek háromnyelvű (román-magyar-angol) fejléces papírt használtak, vagy azoknak, amelyek a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) kezdeményezésére határozatban nyilvánították ki, hogy a Székelyföld nevű közigazgatási egységbe szeretnének tartozni, amely számára törvény szavatolja az autonómiát, és amelynek területén az állam nyelve mellett hivatalos nyelv a magyar is.

Míg a székelyföldi prefektusok a túlbuzgóságukkal tűntek ki, a Bákó megyei prefektus a tétlenségével vonta magára a sajtó figyelmét. Bákó megye korábbi prefektusa hónapokon át elmulasztotta, hogy a közigazgatási bíróság elé vigye azoknak az átalakításoknak az ügyét, amelyeket Darmanesti önkormányzata az úzvölgyi katonatemetőben végzett, és amelyeket több kormányhivatal törvénytelennek minősített.

(MTI)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Csak a személyek fognak változni, minden más marad!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.