Nyelvészeti elemzések alapján a mai napig kirajzolódik a két eltérő Németország térképe. Hiába dőlt le 30 éve a berlini fal és a vasfüggöny hiába lett Németország újra egységes, a tudomány szerint van valami, ami még mindig igen komoly szakadékot húz a két Németország közé:

Forrás: index.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Hogy mi köze a vasfüggönyhöz azt nem tudom,

bár lehet, hogy ott az ostik hasonlítanak a mi proszti, azaz műveletlen paraszt-suttyóinkhoz

Az index.hu mindig is bő teret adott az „angol tudósok szerint” kezdetű bulvár-tudományos béke-galambok eregetésének. Most azonban
„Hiába dőlt le 30 éve a berlini fal és a vasfüggöny hiába lett Németország újra egységes, a tudomány szerint van valami, ami még mindig igen komoly szakadékot húz a két Németország közé: ”
„Ebből ugyanis tökéletesen kirajzolódik még ma is a megosztott Németország térképe: a 10:15 például a korábbi Nyugat-Németország területén "viertel nach zehn" (szó szerinti fordításban negyeddel múlt tíz), míg a keleti területeken és Ausztriában "viertel elf" (negyed tizenegy). ”
Nos hogy ennek bármi köze lenne a berlini-falhoz az azért merész állítás, főleg, hogy elismerik, hogy az osztákok is …
Ami pedig a szóhasználatot illeti meg kell jegyezem, hogy a Fal 28 évig állt és már harminc óta nem. Miközben egyértelmű tény – persze csak ha Kancsi-mancsi nem terjesztette ki arrafelé is a hatalmát -, hogy „az egységes német nemzetállam csak 1871-ben jött létre”!
Ami pedig a nyelvezet dolgot illeti – ha nem is ez az idő dolog – lehet benne valami, például nálunk a műveletlen paraszt-suttyó bagázs szinte naponta d lényegesen eltérő értelmezést/jelentést alapvető fogalmaknak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.