A szavazatok 99,97 százalékának feldolgozottsága után eldőlni látszik, hogy Andrzej Duda nyerte a lengyel elnökválasztás második fordulóját, írja a Reuters-re hivatkoozva a 444.hu.

Eldőlni látszik a lengyel elnökválasztás, folytatódhat a jogállam felszámolása

Duda a szavazatok 51,2 százalékát kaphatta meg, és győzelme újabb lendületet adhat a kormányzó Jog és Igazságosság pártnak, hogy folytassák az ultrakonzervatív reformjaikat.

A lengyel választási bizottság szóvivője szerint a hátramaradt szavazatok már nem fogják érdemben befolyásolni az eredményt. Duda kihívója, a progresszív Polgári Platform képviselője, Rafal Trzaskowski a szavazatok 48,8 százalékát kapta meg.

A részvétel rendkívül magas, közel 70 százalékos volt.

Elemzők szerint a választás nagyban befolyásolhatja az ország következő éveinek alakulását, ugyanis ha Duda nyerni tud, akkor arra lehet számítani, hogy az országban folytatódhat a bíróságok, a média és az önkormányzatok függetlenségének korlátozása, illetve a homoszexuálisok jogainak további csorbítása, ami fontos eleme volt Duda kampányának, aki egy ponton arról beszélt, hogy az LMBT-jogok kérdése egy ideológia, ami pusztítóbb, mint a kommunizmus.

(444.hu)

Cikk- és címlapkép: MTI/AP/Petr David Josek

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Az elnökválasztás kimondottan olyan sport, ahol a gól számít, a kapufa nem. Azt nem tudom, ez társadalmi békét hoz-e az országnak, de hogy Európa demokráciára vágyó részének nem örömhír a szavazás eredménye, az teljesen biztos. Az van, hogy Duda, Orbánhoz hasonlóan nacionalista populista, ezért jól megértik egymást, sőt, szövetségesként egymás seggét védik az Unióban. A problémát az okozza – lassan írom, hogy a fideszesek is megértsék -, hogy amennyiben Dudát óhajtja habosra nyalni a fidesz, akkor ki kellene lépni az Európai Néppártból és átcuccolni a Konzervatívok és Reformisták Szövetsége Európában nevű gyülekezetbe. Nem annyira nagyon bonyolult. Már amúgy is jó régen kitették a fideszt az eresz alá száradni, el kellene engedni ezt a történetet. Persze nem könnyű, mert a néppárt a legerősebb pártcsalád, a kilépéssel a fidesz még a mostaninál is súlytalanabbá válna. Ezért – tehát nem elvből, hanem érdekből – tíz körömmel kapaszkodnak a néppártba, de ez nem gátolja meg őket abban, hogy az asztalra szarjanak. Szokásuk szerint. És persze, ha valaki szóvá teszi, hogy mégsem szép dolog összemocskolni a közös abroszt, akkor még ők vannak vérig sértve, sőt, bocsánatkérést várnak, és becsengetnek a papírért.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
lusta
@RonaGyuri: Azokból sem tud 400 ezer plusz szavazat összejönni. Egyébként a kampánycsendet feloldották úgy, hogy még tartott a szavazás. Duda csak 6 vajdaságban tudott nyerni, de a nyugdíjasok, a csórók rá szavaztak. Honnan ismerjük mindezt?
RonaGyuri
@lusta: tévedsz kb. annyi lehet, ha tisztességesen számolnak
lusta
@RonaGyuri: Nem akarok nagyképű lenni, de nem véletlenül a választásról sokkal többet tudok, mint mások.
Másképp kell nézni a szoros eredményt. 5 év elnökösködés után gyakorlatilag a teljes államapparátus és a teljes közmédia a nap 24 órájából 25 órán kersztül nyomatta a propagandát, osztotta ilyen-olyan indokkal a közpénzt és csak ilyen eredményt ért el. A nyugdíjasok 13. havi nyugdíjától kezdve a családtámogatáson keresztül egyebet sem nyomattak a propaganda programokban.
RonaGyuri
@lusta: én sem, de az egyik szakmám, amiben szakértőként ténykedtem
kokopelli
... kik szavaztak volna még rá? A"hadrafogható" lengyelek nagy része már régóta "Germániában" gályázik,
az otthoni ingatlant megtartva! Ismerek olyanokat is, akiknek már a gyerekei is odaát vannak! A németek úgy sze-
retnék őket kicsit elriasztani hogy három hónap után kényszerítik pl. a német autórendszámokra ami magasabb
éves adózást jelent mint a lengyeleknél! Nehéz saccolnii

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2020. August 13., 07:31
Demcsák Zsuzsa újrakezdte