Bevallotta.

"Gyakorlatilag tolvaj vagyok" – bevallotta a miniszterelnök, hogy másolta a diplomamunkáját

Az elmúlt napokban a szlovák miniszterelnökök, Igor Matovic – csakúgy mint a szlovák parlament elnöke és az oktatásügyi miniszter – plágiumbotrányba keveredett.

A miniszterelnök beismerte, hogy tanulmányai során "másolt" és ezért elnézést kért, de hozzátette, hogy lemondani nem készül. A Denník N szlovák liberális lap minősítette plágiumnak a diplomamunkáját Matovicnak, mint ahogy a másik két érintett szakdolgozatát is.

Szlovákia kormányfője közösségi oldalán reagált az őt ért állításokra:

Őszintén nem sejtem, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban valakit nem idéztem, és ez mennyi volt. Ha így van, (ha) elloptam valamit, ami nem az enyém volt, akkor ebben az ügyben gyakorlatilag tolvaj vagyok, ami szomorú, és biztosan nem dicséretes".

idézte a TASR közszolgálati hírügynökség Matovic Dennik-nek adott nyilatkozatát.

Elnézést kért minden olyan tisztességes diáktól, akik a tanulmányaik során nem csaltak, ő tanulmányai során "másolt", és úgy fogalmazott: "nyilván el kellene veszítenie egyetemi címét" - írja a Szeretlek Magyarország.

A miniszterelnököt ért plagizálási vádakra a szlovák pártok eddig különbözőképpen reagált. A liberális Emberekért (Za ludí) alelnöke, Juraj Seliga a Matovic szakdolgozatának ügyét "szörnyű szégyennek" minősítette.

A másik liberális párt a koalícióból – az ugyancsak plágiumgyanúba keveredett Branislav Gröhling oktatásügyi minisztert jelölő – Szabadság és Szolidaritás (SaS) úgy nyilatkozott: a párton belül még tárgyalniuk kell a számba jöhető lehetőségekről.

A koalíció második legerősebb pártja, az elsőként plágiumgyanúba keveredett Boris Kollár parlamenti elnök által vezetett Család Vagyunk egyelőre nem reagált a történtekre. Továbbá nem foglalták állást az ügyben a frakcióval rendelkező ellenzéki pártok, a Robert Fico vezette Irány (Smer-SD) és a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk – Néppárt sem. Az Irányból kilépett és új párt létrehozását bejelentő képviselők egyik alakja, Richard Rasi viszont úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek azonnal le kellene mondania.

Forrás: Blikk/SzM

Kép: MTI/EPA/Martin Divisek

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jesz
Ez a diplomamunka-lopás kiderült. Oszt hány nem?
ómió
Szlovák? Akkor nem a "habzóborász" volt? Még "csalódást" okozott volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.