Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re 10 milliárdra nőhet a Föld teljes lakossága. Ennyi embert a föld jelenlegi termőföldjei nem képesek ellátni – ráadásul az erdőirtások miatt egyre több a sivatag. A Desert Control nevű vállalkozás vadonatúj módszere erre kínál megoldást.

Hét óra alatt csinál termőföldet a sivatagból egy norvég startup

Fotó: Pixabay

A fák kivágása és az elsivatagosodás következtében folyamatosan zsugorodnak a termőföldek, a Desert Control technológiájának hála azonban ennek gátat szabhatnának, és még a kopár, gyenge minőségű talajokat is tápanyagokban gazdaggá varázsolhatnák.

A cég egy úgynevezett Liquid Nanoclay – magyarul folyékony nanoagyag – (LNC) anyagot hozott létre, ami 1,5 nanométeres burkolattal veszi körbe a homokszemcséket, ezáltal könnyedén hozzátapadhatnak a különféle szerves molekulák. Mindez azt jelenti, hogy a víz és a tápanyagok is képesek a homokhoz kötődni, így ideális körülmények jöhetnek létre a növénytermesztéshez.

Az LNC-t hagyományos öntözési technikák segítségével a talajra juttathatják, ahol egészen a gyökérrétekig szívódhat fel, itt pedig a növények bárminemű gond nélkül elérhetik a számukra nélkülözhetetlen szerves molekulákat. Ami további jó hír, hogy az agyagnak és a víznek köszönhetően semmilyen mesterséges, esetlegesen káros anyagot nem kell ehhez a földbe applikálni.

Talán a legbámulatosabb dolog az, hogy az LNC-s kezelés után csupán hét óra szükséges ahhoz, hogy a korábban sivár talajt termőfölddé változtathassák. A Desert Control weboldalán közzétett tanulmányok alapján az Abu Dhabiban termesztett karfiolok és sárgarépák 108%-kal nagyobbra nőttek a kontrollterülethez képest, továbbá Egyiptomban is hasonló eredményeket értek el búza esetében.

Az LNC technológiának hála például Dubai sivatagos részein tökéletes minőségű görögdinnyét, kölest és cukkinit tudtak előállítani, ami nem kis teljesítmény egy olyan helyen, ahol gyakorlatilag mindennek ki kéne száradnia.

Az agyag földbe való adagolása nem új keletű dolog, azonban a nanorészecskékké való átalakítását igenis a modern eljárásoknak köszönhetjük – enélkül képtelenség volna folyadék formájában a homokos rétegek legaljára eljuttatni őket.

Bármennyire is ígéretes a Desert Control megoldása, a módszer sajnos rettenetesen költséges. Egy terméketlen talaj kezelése 2-5 dollárba kerül négyzetméterenként, ami jóval drágább akármelyik technikánál, mindezen túl kérdéses, mennyire boríthatja fel a meglévő ökoszisztémát a nanoagyagos irrigáció.

A Desert Control jelenleg gőzerővel azon dolgozik, hogy csökkentse az LNC technológiaárát, ezáltal elérhetővé téve azt még a szegényebb sorsú országok számára is.

Liner

Nagyvilág - 2021. April 17., 21:10
Csehország kiutasított 18 orosz diplomatát
Itthon - 2021. April 17., 20:00
Orbán Viktor nagy bejelentést tett

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

SystemError
Már az is elég lenne, ha gazdálkodásként tekintenének az erdőkre. Tehát ahol kivágta, oda ültet is.. Fasza, de 100000. startup. Fejben kéne változni, de még több száz évre vagyunk ettől. Főleg egy oligarchák érdekeit szem előtt tartó politizálás mellett. Van szénbánya, akkor szén lesz birkák! Játszótér kéne. Térkő lesz birkák, mert a helyi kiskirály nem szereti a bonyolult kivitelezéseket, mert suttyó, hát , miközben amúgy éhen döglik a falu! Fasza éhen dögleni egy kilátón, nemzeti!
jesz
azt mondja költséges ez a technika? a környezetüket sivataggá tévők Európába vándorlása, etetése jóval drágább...

Rá kell szoktatni a négereket, hogy otthon is lehet gazdálkodni, csak nem tüzelni a növényzettel.
Gyütt Mönt
@durbincs: koma, a sötétségedet a bányából hoztad?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Sport - 2021. April 17., 20:27
Ma sem lett bajnok a Fradi
Nagyvilág - 2021. April 17., 17:54
Eltemették Fülöp herceget – videók