Több száz millió egyszer használatos maszk végezte a szabadban eldobva.

A szakértők szerint az egyszer használatos, eldobható szájmaszkok apró mikroműanyagokra bomlanak le. Ezek a káros műanyagdarabkák olyan mikroszkopikus méretűek, hogy szinte lehetetlen őket eltávolítani a világ vizeiből.

Nagy baj lesz még az eldobható szájmaszkból

A felelőtlenül eldobott szájmaszkok az élővilágra is rendkívül károsak, mivel azok lebegnek a víz felszínén, így az az állatok, mint például a teknősök, tápláléknak nézhetik azokat, emellett a vízi madarak is beléjük gabalyodhatnak. Egy brazil óceánparton például egy éppen vándorlásban lévő Magellán-pingvin holttestét mosta partra a víz, amelynek gyomrában egy szájmaszkot találtak.

Egyes becslések szerint az emberek világszerte 129 milliárd szájmaszkot és 65 milliárd műanyag kesztyűt használnak el havonta, így a többször használható, mosható maszkra való átállás talán megoldást jelenthetne a további műanyagszennyezés megállítására.

Cikk- és címlapkép: Pixabay

(mirror.co.ukblikk.hu)

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Bravó!!! És erre csak most kellett rájönniük??? Gondolom ezek is mind kínai termékek??!! Ugyanis a textilből készültek nem valószínű, hogy ilyesmi kárt okoznának!!!
Nessy
@rokker33: Ifjabb éveimben sokszor órákon keresztűl dolgoztam maszkban, méghozzá vastagabb anyagból volt, amit sterilizáltak. Nem magunkat, hanem a beteget védtük vele! Ma sem engem véd elsősorban, hanem tőlem mást!
Pálinkás Pál
@simmering73: mondtam már neked barom, ha még csak célozgatsz is rám, valamivel támaszd alá!!! az hogy te itt rettegsz..a kutyát nem érdekli...magadban otthon remeghetsz...sehol a világon egy dekát nem csökkent a fertőzések száma a maszk hordás miatt...ez statisztika.,..és nem hülye szöveg amit itt nyomsz egyfolytában!!! tavaly nem láttalak itt rikácsolni flu járvány alatt a maszkokért, azt legalább 4 -szer annyian belehaltak itthon mint a koronába...
Pálinkás Pál
@simmering73: látod ,ennyit tudsz nyomorék...
kokopelli
@simmering73: ... ne mérgelődj! Ennek az epidémiának köszönhetően világszerte millószámra nőttek ki a földből
az orvosok!Elég,ha valakinek a felmenője egy kórházban takarít mert az már a jogosult egy diagnostiká-ra! Élnünk
kell velük! A vicc jut eszembe a kis cigánygyerekről:
-Gazsi! Ettél már csokit?
Én még nem,de a bratyóm már majdnem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.