Francia állampolgárságot kér Boris Johnson brit kormányfő apja, hogy kapcsolatban maradhasson az Európai Unióval. A lánya is tett erre utalást.

Francia állampolgárságot kérnek Boris Johnson családtagjai

Fotó: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Stanley Johnson egy francia rádióban beszélt erről csütörtökön, amikor véget ér a brit EU-tagság megszűnése után életbe lépett átmeneti időszak. Az RTL rádióadónak nyilatkozva Johnson elmomndta: nem kérdés, hogy francia-e, hiszen az anyja Franciaországban született, a nagymamája teljesen francia volt, akárcsak a nagypapája. „Számomra ez annyit jelent, hogy azt kérem, ami amúgy is vagyok, és ennek nagyon is örülök" – idézett az interjúból a The Guardian.

Stanley Johnson volt az egyik első brüsszeli brit tisztségviselő, az Európai Parlament tagja. A brit EU-tagságról szóló 2016-os népszavazás idejéig Brexit-ellenes volt, de aztán hátat fordított régi elveinek, írja róla az MTI. Fia 2019 júliusa óta miniszterelnökként irányítja az Egyesült Királyság kilépését az unióból.

„Mindig is európai leszek, ez biztos. Nem mondhatják az angoloknak, hogy ‘maguk nem európaiak’. Európa mindig is több lesz, mint a közös piac, több, mint az Európai Unió" – érvelt. Lánya, Rachel Johnson is utalt arra, hogy kérelmezi a francia állampolgárságot. „Ez jó hír, francia is lehetek" – jelentette ki.

Az Egyesült Királyság 2020. január 31-én lépett ki az Európai Unióból. Távozásának napján tizenegy hónapos átmeneti időszak kezdődött azzal a céllal, hogy legyen idő a megállapodásra a majdani kétoldalú viszonyrendszer feltételeiről, mindenekelőtt egy szabadkereskedelmi egyezményről. A megállapodást szinte az utolsó pillanatban sikerült elérniük a feleknek, erről bővebben itt írtunk.

Telex

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Csizmás Kond
...ez már hóbort...na de ahhoz is kell valaki.
Jozefina
Az idétlen kócis fiát miért nem tudta normálisnak nevelni??? Minden angol nem kérhet EU-s állampolgárságot!!!
Nyírfa
@Jozefina: Mindenesetre érdekes lenne! :)
Sámannus
Az meg csak hab a tortán, hogy a putyin család is úgy tudom kijár Brüsszelbe, meg szanaszét Európába. Valahogy a tajgába még most is csak a medvepásztorok tudnak megélni
Nyírfa
@Horizont: A nagyfiam 8 éve él Angliában. Szerinte alig volt meg a többség, az is az idős populistáknak köszönhetően. Idővel vissza fognak lépni - ez már az én véleményem.
A skótok fel fogják mondani a nemzetközösséget, de az íreknek sem tetszik a Brexit, egyelőre csak azért drukkolok, nehogy újra kezdődjenek a robbantások.
kokopelli
@Horizont: Nekem volt két angol kollegám,akik még "családostúl" már a Brexit probléma igazi megjelenésekor
lepattantak otthonról! Néha találkozunk.és nevetünk a honfitársaikon!
csagyi
Még sokan tapsikolnak a kiválás tényén.A mi hazai drukkereink is . Azt viszont még senki nem tudja,hogy ez milyen nem várt hatásokat fog eredményezni. Hosszabb távon a politikában a belügyükben és a gazdaságukban lehetnek gondok az át nem gondolt döntés miatt. A fő mozgatójának családja már érzi az előszelét. A családját már sikerült megosztania. Ismerős a sztori..
Nyírfa
@Horizont: Így van. Ezért is gondolom, hogy néhány éven belül visszakoznak. Sőt, nem adok 10 évet, és az angolok fogják szorgalmazni az Egyesült Európának a kétsebességes változatát az ő aktív részvételükkel.
A Brexitet támogatók egyik érvét, hogy nem hajlandóak semmirekellő országokat finanszírozni, még meg is értem. Ha Merkel előbb észbe kap, talán ez az egész história elkerülhető lett volna, de Angela annyira a mindenáron való bővítés és a menedéket kérők asszimilálódási készségének a hitében politizált, hogy ez már szemellenzőként működött. Persze, ez csak néhány eleme a nézeteltéréseknek, és ki tudja, talán szükség volt erre a kijózanító lépésre, különben nem változik semmi.
Nyírfa
Szükségessé válik a nemzetek egysége, mert Kína megvilágosodása még odébb van, potenciális veszélyt jelent Európára, az USA-ra, Indiára, a demokratizálódó társadalmakra. Nem lehet tudni, milyen irányt vesznek az oroszok, mert, ugyan Putyin egyszer eltűnik a színről, de majd lesz utódja, és kiszámíthatatlan, hogy hidegháború vagy enyhülés jár vele.
A török népben viszont bízom, előbb-utóbb leváltják Erdogant, és visszatérnek a demokrácia rögös útjára. :)
kokopelli
@Nyírfa: Amikor a nagyszüleik kivándoroltak még nem volt Erdogán,csak szegénység,munkanélküliség és csak az or-
szágon belüli nemzetségek vitája!A 3.ill. 4. generáció már megszokta a nyugati életmódot!Én voltam már Törökorszába,
és meg is értem azokat,akik maradni akarnak!
Nyírfa
@kokopelli: A nyugati életmód hogyan fér össze az iszlámmal? Mert Erdogan hadat üzent a kereszténységnek, Nyugatnak, a demokráciának. Igaz, a török elnök sem volt mindig autokrata, Gülen mellett még mérsékelt politikusnak számított.
Régebben tervezgettem egy török utat, de ma már nem vágyom rá. Engem elriasztanak a politikai anomáliák, akkor is, ha az ország gyönyörű, és még nem tapasztalni a gazdasági visszaesés romboló hatását.
karma1
@Nyírfa: A legnagyobb hibat akkor kovettek el, amikor az elhamarkodott nepszavazas eredmenyet azonnal, feltetel nelkul elfogadtak, pedig rengetegen kifogasoltak UTOLAG a nem megfeleloen promotalt, sok mindenben rendkivul atgondolatlan szavazas megismetleset. Lattam olyan siro oreg nenit, aki meg a szavazas napjan visszament a szavazohelyisegbe, es meg akarta valtoztatni az IGEN valaszat a Brexitre, mert szamara is utolag derult ki, hogy az milyen hatranyokkal jar majd. Amikor az a ven satrafa may kerult masfel evre a miniszterelnoki szekbe, neki nem eroszakoskodni kellett volna, hanem engedni a nyomasnak (amit Strugeontol meg az irektol meg is kapott), es ki kellett volna irni meg egyszer a dolgot nepszavazasra. O, maypedig inkabb bevallalta a hulye szerepe't, aki mindenkivel civakodott es harcban allt, ahelyett, hogy egy uj szavazast bevallalt volna. Akkor senkinek nem kellett volna ennyi erot lekotni a Brexitre, es talan jutott volna ido arra is, hogy a menekultkerdessel meg a fasizmus, rasszizmus, antiszemitizmus ujraelesztesevel foglalkozo le pennel, salvinivel, orbannal foglalkozzanak, Az egesz angol parlament mar szembe ment minden jozan ervvel, es inkabb kitartott a nigel farage baromsaga mellett, minthogy valoban odafigyelt volna az emberek valos igenyeire. A Brexit gyengitette mindenkeppen a britek statuszat a vilagban, - nekik meg oriasi kihivas lesz Erzsebet halala, aki nagyon rossz huzaskent a dandy venembert tartja az eredeti tronoroklesi sorrend szerint a maga utan kovetkezonek, ahelyett, hogy torvenyben rogzitene William tronorokleset, kiteve a birodalmat egy jovobeni ketszeri tronvaltas osszes hatranyanak. Ha Erzsebet meghal, az egesz katyvasz szet fog esni, amit eddig az o vaskeze tartott ossze: ha legalabb a britek helyzetet stabilnak akartak volna megalapozni, akkor mindenkeppen megmaradnak egy eros europai kozossegben, minthogy egyedul nezzenek szembe egy esetleges kinai-orosz problemaval. koszonjek farage-nak az osszes bajukat!
verőce21
Az egykori nagyobb gyarmattartók - mint pl. Anglia, Franciaország -, egészen másképpen viszonyulnak és viszonyulak ma is az EU- hoz, mint a többi állam.
Szerintem, röviden előrebocsájtva a mondanivalómat, nincs is helyük az Európai Unióban!

Anglia már megtette az első lépést az elszakadáshoz, szerintem helyesen, de erről később még értekezhetünk...
Franciaország, mint alapító, az EU elődje, az Európai Szén- és Acélközösség, egy 1951-ben alapított nemzetközi szervezet, amit 6 állam: Franciaország, az NSZK, Olaszország, Belgium, Luxemburg és Hollandia hozott létre az acél- és szénkészletek kezelésére a tagállamok területén. Küldetésük lejárt, Franciaország már nem is rendelkezik a Lotharingiai feketeszén és Elzászi vasérc készletekkel, sőt, mindkettőből behozatalra szorul.
A szervezet 1952 és 2002 között működött, küldetésük lejárt, túlhaladott.

De a legnagyobb veszély, ami az urópai Uniót fenyegeti részükről, az éppen a volt nagy gyarmattartó létükből fakad. A gyarmataikról beáramló néger és egyéb nemzetiségek. Ez az elnégeresítés, ami felszámolja Európát...! A vérkeveredés, amely elgyengíti az európai államokat, nem engedhető meg!

Elrettentő példának, elegendő említeni a Portugáliát és Spanyolországot, ahol a kezdeti hatalmas gyarmatosítások következtében beáramlott dél-amerikai, karibi-, és egyéb szigetvilágokból az országok teljes fizikai ellenálló képességük leépüléséhez vezettek.
verőce21
Végül a "hódítók" engednek vérük tisztaságának eredetileg betartott elvéből, keveredni kezdenek a leigázott lakossággal, amivel véget vetnek önnön létezésüknek.
kokopelli
@Nyírfa: Valamit rosszu fogalmaztam?A Németországban született és azóta nagykorúvá vált fiatalok nem akarnak
többé visszamenni a szüleik,nagyszüleik országába!!Úgy akarnak élni,mint a helyi lakósság!A szülők spóroltak,hogy
otthon telket,házat vásároljanak,de azzal nem számoltak,hogy a gyerekek maradnak a nyugaton! Én megértem miért!
Főleg a lányok próbálnak az apákkal szembeszegülni!Őket még idegenben is úgy akarják nevelni mintha a Boszpo-
rusznál élnének! Hányszor jöttek hozzám a lányok:Te,milyen műszakban lesz az apám ekko rés ekkor mert az anyuval
egyedül szeretnénk moziba menni,kávét inni fejkendő nélkül!Hála,hogy az Erdogán keze nem ér el a nyugatig,!...
Csak az Orbánig,és az is csak úgy hogy a Birnbaum&Finkelstein páros a "sorosozás" közben hozta pl.az Orbánnal
is össze! Nem a Gül-baba türbéje miatt jött látogatásra!
Nyírfa
@karma1: tegnap 22.35

Laikusként is úgy látom Angliát mint lecsúszófélben lévé államot, nem mint egy birodalom fejét. A Brexit "győzelme" menekülési hullámot idézett elő az uniós polgárok körében, ami csak részben lehet öröm az angol társadalomra nézve, mert kénytelenek lesznek ellátni ők maguk azokat a munkaköröket, amelyeket a lengyel, román, bulgár, magyar munkavállalók vittek eddig. A fiam csak azért nem lépett , mert most is egyetemre jár, és azt nem fogja otthagyni, de tudja, hogyha menni kell, hol akar letelepedni - nem jön haza, mert nemcsak anyagilag éri meg Nyugaton élni, olyan szabadságot , önmegvalósítási lehetőséget biztosítanak a fejlett államok, amelyről itthon csak álmodozunk egyelőre.

Szerintem eltelik néhány év, és új szelek fognak fújni. Az orosz-kínai páros rákényszeríti a fejlődésre Európát - minden rosszban van valami jó! - és a szövetségeseit. Nem csak azért mondom, hogy Anglia visszatér az unió berkeibe, mert ezt szeretném látni, hanem, mert logikusnak, törvényszerűnek érzem, a klasszikus birodalomépítés kora - még ha az neokolonista jelleget ölt is - lejárt, a demokratizmus , a szabadság elemi igénnyé válik, s az ezt az utat járó társadalmak erős szövetséget kötnek egymással.
Elkerülöm a hurráoptimizmust, tudom, hogy nagyon nehéz évek jönnek, mert az autokrácia olyan látszatbiztonságot kínál, amely vonzó lehet a magukban bizonytalan emberek számára, és ezt az emberi gyengeséget, az élettől való félelmet egyes politikusok a végsőkig ki fogják használni, de: a haladást lehet akadályozni, ideiglenesen feltartóztatni, azonban kiiktatni, megsemmisíteni, kiölni az
igényét , lehetetlen. És, aki ezt nem érti, az semmit nem lát az élet törvényeiből, következésképpen bukásra van ítélve.
Nyírfa
@karma1: Fontos: Az EU nem maradhat a jelenlegi keretek, szabályok között, fennmaradásának a feltétele a többsebességes alakulat létrehozása. A bővítés ne jelentse az unióba való felvételt, csak a kapcsolatok megerősítését, azt is kizárólag az adott ország tudati fejlettségének megfelelően.
Óriási kihívást jelentenek az afrikai államok, a békétlen iszlám közösségek, a Közel-Kelet és a neofasizmus. Van mit megoldani, de kedvenc görög drámámból idézek: " Sok van, mi csodálatos, de az embernél nincs semmi csodálatosabb. "
:)
Nyírfa
@kokopelli: Félre értettelek, így már világos. Örülök, hogy a török népbe vetett bizalmam most megerősítést kapott.
Hatalmas potenciál rejlik bennük, erősebbnek érzem a fejlődési igényüket mint a kínai társadalomét, amely pedig rengeteget adott a múltban az emberiségnek.
Ha Európa, az USA, Törökország, India, Japán , Dél-Korea, Kanada, Izrael összefog, akkor olyan haladást érhet el általuk a világunk, amely húzóerőt jelent az elmaradott vagy kevésbé fejlett országok számára. Előbb-utóbb - de belátható időn belül - fordulatot várok az oroszoktól, és, talán ebben a században Kína is irányt vált.
Nagyon izgalmas! Szeretnék még a földre inkarnálódni! De, azért ezt még átgondolom! :))
Nyírfa
@Nyírfa: folyt. : A lehetséges összefogás nemzetei, kontinensei közül kihagytam egy nagyon fontosat: Ausztráliát és Új-Zélandot. És még ki tudja...

Lehet, hogy nem kéne felsorolást tartani? Ráadásul, ez a "lista" elsősorban az én elgondolásom.
kokopelli
@Nyírfa: Marha jó barátok,ha összejössz velük! Amennyiben idősebb vagy náluk,úgy még a tisztelet is kijár neked!
Azt hittem ,hogy eldobom magam,amikor a "Ramadán" (sokfelé "Ramazán") végének reggelén odajöttek hozzám,
megfogták a jobb kezemet,és meghajolva a homlokukhoz emelték.Azután kiderült,hogy minden általuk tisztelt idősebb
férfinek az kijár! A fiatallabbak egyszerűen "Jozef babá"-nak szólítottak a tegeződés ellenére is! Érdekes volt,de meg-
szoktam! Még néha ittunk is egy kis erőset ("Raki),"amire azt mondták:"Allah messzire van,és nem is akarja látni"!
Nyírfa
@kokopelli: Örömmel olvastam. A barátság számomra az első helyen álló érték, ez határoz meg minden kapcsolatomat. Ha nem építhetek fel barátságot azzal, akivel pedig szívesen tenném, akkor inkább maradok korrekt kívülálló, de nem fordítok hátat.
kokopelli
@Nyírfa: Sajnos az egykori Angyalföldi barátok mind elmentek!A kérdéseimre mindíg u.a.-t a választ kaptam:
" a magyar egészségügy oltárán,de nem önként, áldozták fel magukat! (:-()
Nyírfa
@kokopelli: Szomorú. A gyászélmény akkor is jelentkezik, ha a közvetlen kapcsolat már nem él vagy szakadozik.
Az pedig dühítő is, ha valaki az egészségügy hibájából távozik.
Magyarországon ma erős és kiterjedt ez az érzelem.

A barátság - nem a haverok vagy a jó ismerősök, kedvelt kollégák sorára gondolok - felemel. Nekem a saját nememmel nem sikerült maradandót létrehozni, kivéve talán az anyósomat, a férfiakkal mindig jobb, értékesebb kapcsolatot tudtam ápolni. Biztosan nem véletlen, hogy fiaim vannak. :)
kokopelli
@Nyírfa: mi is hárman voltunk,és fiúk!A négy 180cm fölötti férfit a 155 magas "anyunk" úgy irányította,hogy csak
jóval később jöttük rá a turpisságaira!
Nyírfa
@kokopelli: A női fortélyok! :) Hát, én nem élek vele, talán, illetve valószínűleg ezért sincs barátném. A fiúk édesapja értékelte, hogy "nyitott könyv" vagyok, kiszámítható, stabil, játszmamentes. Remélem, a fiúk is , hiszen, ha igaz, hogy a párválasztásban az édesanya bizonyos fokig minta a fiúgyerek számára, akkor ők is egyenes leányzót választanak maguk mellé. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.