Már ott is el lehet végezni az antigén gyorsteszteket. Gyorsteszteket eddig is lehetett venni, de ezek a tesztek ingyenesek lesznek és az eredménye bekerül a hivatalos statisztikába – írja a 444.hu.

Romániában ezentúl a közegészségügyi hatóságok által akkreditált gyógyszertárak is elvégezhetik a koronavírus-fertőzés kimutatására alkalmas antigén gyorsteszteket – közölte kedden a bukaresti sajtó az erről szóló, előző nap kiadott miniszteri rendeletet ismertetve.

A szolgáltatást felvállaló gyógyszertárak alkalmazottai tíz napon belül megkapják a szükséges kiképzést ahhoz, hogy – védőfelszerelésbe öltözve, egy megszabott órarend szerint a helyiség egy legalább négy négyzetméteres elkülönített részében – szakszerűen végezzék el az orr-, vagy garatváladék vételezését.

A gyógyszertárakat az adott településen mért fertőzési ráta függvényében látja el több-kevesebb ingyenes gyorsteszttel a minisztérium, azzal a kikötéssel, hogy azokat a patikák nem értékesíthetik.

A kezdeményezés célja, hogy a gyorsteszteket szakszerűen használják fel és azok eredménye bekerüljön a statisztikába. A fertőzésgyanús emberek és környezetük gyorsan és helyesen elvégzett tesztelése jelentős segítség a járvány terjedésének megfékezésében – mutatott rá Ioana Mihaila egészségügyi miniszter.

A tesztelésre vállalkozó gyógyszertáraknak ügyfeleiket is tájékoztatniuk kell arról, hogy pozitív eredmény esetén a közegészségügyi hatóság is nyilvántartásba veszi őket, márpedig ennek pedig egyenes következménye, hogy elrendeli elszigetelésüket és kontaktjaik letesztelését.

Romániában lecsengőben van a járvány harmadik hulláma, de az egészségügyi szakemberek több ízben felhívták a figyelmet arra, hogy a hivatalos statisztikák nem tükrözik a koronavírus-fertőzöttek valós számát: a tünetmentes fertőzötteken kívül megszaporodott a "rejtőzködő" fertőzötteké is, akik – a kéthetes elkülönítést elkerülendő – nem jelentik be a hatóságoknak, ha pozitív eredményt mutat az otthon elvégzett gyorstesztjük.

Mindeközben a magyar kormány kitartó álláspontja szerint a járvány megfékezéséhez nincs szükség kiterjedt tesztelésre, mert Orbán Viktor szerint a járványt egyedül védőoltással lehet megfékezni. Ez azonban koránt sincs így a 444.hu cikke szerint. Ausztráliában például szinte még senkit se oltottak be (május elején egy százalék volt a legalább egy oltással beoltott népesség aránya), ám a tesztelésekkel, szigorú és alapos kontaktkutatással és a célzott lezárásokkal gyakorlatilag fertőzésmentesen tudják tartani az országot.

Forrás: 444.hu, MTI

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Dániában nem lop a kormány, és nem költenek stadionokra, mert senki nem tölti meg azokat nézőkkel.
Yoda69
Azért nem tesztelnek mert kiderülne hogy meg tombol a járvány.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.