Joe Biden amerikai elnök nehezen dönt, lobbanékony természetű és türelmetlen – többek között ezekkel a tulajdonságokkal jellemzi hétvégi összeállításában az amerikai elnököt a The New York Times című liberális napilap.

A New York Times szerint Biden nehezen dönt, lobbanékony természetű és türelmetlen

Fotó: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP

A lap az amerikai elnök több mint két tucat volt és jelenlegi kollégájával készített interjút. Ezek alapján nyújt áttekintést arról, hogy "Biden hogyan dolgozik elnökként, miként tárgyal, kitől kér tanácsot amióta elfoglalta azt az irodát, amelyért több mint három évtizeden át küzdött".

A portréból olyan politikus képe rajzolódik ki, aki korántsem – a lap megfogalmazásában – az a "közvetlen ember", mint amilyennek a sajtó láttatja, és a külvilág látja őt. Hirtelen haragú, hajlamos a dühkitörésekre a munkatársaival. "Mondjuk ki egyszerűen: "rájuk förmed" – informálja olvasóit a The New York Times. Bár később megjegyzi: Biden dührohamai soha nem olyanok, mint elődje, Donald Trump kifakadásai voltak.

"A gyors döntéshozatal nem Biden úr stílusa"

- fogalmaz a lap.

Példaként a Times a vélhetően Oroszország részéről az amerikai kormányt és ipart ért "valaha volt legnagyobb kibertámadásra" adott válaszlépésekről szóló döntést hozta fel. Biden március végén azt mondta nemzetbiztonsági tanácsadójának, Jake Sullivannek: "Viszonylag gyorsan kell lépnem." A cikk szerint annak ellenére, hogy elnöksége első két hónapját Biden azzal töltötte, hogy döntsön az orosz lépésekre adandó reakcióról, az elnök még márciusban is újabb és újabb tanácskozásokat hívott össze, mielőtt határozott volna.

"Van egyfajta mantrája: soha nem szolgálhatsz nekem túl sok részlettel"- véleményezte az elnököt Sullivan a The New York Times munkatársának. A cikk szerint az elnök órákig tartó, részletekbe menő tárgyalásokon vesz részt politikai szakértőkkel, mielőtt bármilyen következtetésre jutna. Ezt a Fehér Ház munkatársai "szókratészi útnak" nevezik, amelynek során Biden hajlamos haragra gerjedni, amennyiben nem kap választ a kérdéseire és ilyenkor "frusztráltsága dühössé teszi, amelyhez gyakran káromkodás társul."

A lap szerint a "lobbanékony természetű" elnöknek – aki megszállottja a részleteknek – napokba, vagy hetekbe is telhet, mire döntést hoz valamiről. Meginterjúvolt munkatársai példaként említik azt az esetet, amikor Biden többször késleltette a döntését arról, hogy hány illegális bevándorlót engedjenek be az Egyesült Államokba. Ezzel pedig "a szövetségeseit és az ellenfeleit egyaránt feldühítette". A The New York Times szerint ez a fajta kormányzási módszer "ellentmondásba kerülhet a világjárvánnyal és a gazdaság helyreállításával küzdő ország sürgős ügyeivel."

Egy, az elnökhöz közel álló tanácsadóra hivatkozva a lap azt állítja: "Biden nem hajlandó vagy nem képes túllépni a szokásain". Időre van szüksége egy téma feldolgozásához. A cikk szerint az elnök tanácskozásai gyakran elhúzódnak és sokszor éjszaka hívja fel telefonon tanácsadóit.

Közvetlen kollégáira hivatkozva azt írják Bidenről, hogy szokása hirtelen megszakítani ezeket a beszélgetéseket. "Lerakja a telefont, ha úgy érzi, valaki az ő idejét pazarolja" – fogalmaztak a munkatársak, akik szerint az elnöknek nincs türelme azokkal a tanácsadóival, akik nem tudnak válaszolni a kérdéseire. "A lehető legfelkészültebbnek kell lenned. Minden elképzelhető kérdésre, amely csak felmerülhet, tudnom kell a választ" – mondta Dylan Loewe, Biden egykori beszédírója.

A lap szerint az elnök stábja mostanra megtanulta a szokásokat és 15 perces szünetekkel tűzdelik tele a napirendjét, mert tudják, hogy nem fogja időben befejezni a tárgyalását.

Forrás: New York Times, MTI
Címlapkép: AFP

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

rokker33
Az fasza. De mit is várunk egy majdcsak 80 éves embertől?Még Trump is gyorsabban cselekedett, ha arra volt szükség.Ez a vénember kifog robbantani egy háborút! Én korhoz kötném max 70 év,de már az is nagyon öreg elnöknek!
rokker33
Az fasza. De mit is várunk egy majdcsak 80 éves embertől?Még Trump is gyorsabban cselekedett, ha arra volt szükség.Ez a vénember kifog robbantani egy háborút! Én korhoz kötném max 70 év,de már az is nagyon öreg elnöknek!
amaramaistanna
Ez a "cikk" azoknak szól, akik nem tudnak angolul és ezért nem tudják ellenőrizni. Tele van csúsztatásokkal. A Twitteren és a Facebook-on is követem Joe Biden-t és olvasom az amerikai jelentősebb újságok vele kapcsolatos cikkét. Lehangoló ami a magyar kormányközeli sajtóban zajlik. Javaslom, hogy olvassátok el az első 100 napjáról a sajtóbeszámolókat és elemzéseket. Foglalkozott vele a Szabad Európa és a Telex.hu, ha nem tudnátok angolul. A Propeller-nek sem kellene mindent átvennie az MTI-től.
amaramaistanna
@rokker33: Gratulálok, te már csak tudod. Ritka butaságokat írsz. A like ennek szólt. Elárulnád, hogy miért nem tájékozódsz, mielőtt "véleményt" írsz?
Gauntlet
Jobb dolguk nincs mint ekézni? Ekézzék az Orbánt aki egy túdóssal való párbeszédből csak a disznó sajt maradt meg!
rokker33
@amaramaistanna: minek tájékozódni? A tények magukért beszélnek! Nézd meg inkább Te, hogy 5 hónap alatt mit művelt a trottyos és nem írsz hülye hozzászólást ! Oroszokba törökökbe és Kínába is bekekötött sőt europába is elakarja hozni a nagy usaféle demokráciát!!!.Hát köszönjük nem kérünk belőle!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok