Nagy gazdasági osztogatásba kezdhet a Jaroslav Kaczynski vezette PiS, és az sem kizárt, hogy előrehozott választást kezdeményeznek.

A napi.hu számolt be a lengyel onet.pl cikke nyomán arról, hogy a Lengyelországot kormányzó jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt bejelentette, a kormány alapvető változásokat tervez a gazdaságirányításban a válság után, amelyre a pénzt az uniós helyreállítási alapból érkező forrásokból fordítanák.

Orbánék lengyel barátai is uniós pénzből nyernék meg a választásokat

Jaroslaw Kaczynski 2018 novemberében Varsóban. Fotó: wikipedia CC BY 2.0/Kancelaria Sejmu/Flickr

A lengyel média értékelése szerint a nagy gazdasági osztogatás után lehetséges forgatókönyv, hogy a párt előrehozott választás kiírását fogja sürgetni, mivel mivel a két kis koalíciós partnerével egyre nagyobb súrlódásaik vannak, nélkülük viszont kisebbsége kerülnének a szejmben (a lengyel alsóházban). A következő parlamenti választás egyébként 2023 őszén lenne esedékes.

A lap szerint Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke – aki egyben Lengyelország tényleges vezetője – meg van győződve arról, hogy a lengyelek úgy látják, nekik is jár a nyugati életszínvonal – ennek szellemében állították össze az új szabályokat, amit "lengyel rend"-re kereszteltek. Ezt azért tették, mert összhangban van a lengyelek meggyőződésével, másodsorban pedig a lengyel értékeken – hagyomány és szolidaritás – alapul.

A napi.hu szemléje szerint a program pontjai között szerepel a jövedelemadó második kulcsa határának a jelenlegi 85 ezer zlotyról 120 ezerre emelése. Akik hitelből vásárolnak lakást és gyermeket vállalnak, a második gyerek után 20 ezer zloty támogatást kapnak az államtól, a harmadik gyerek után 60 ezret, és hat gyerekig mindegyik után további 20 ezret. (Egy zloty a május 24-ei reggeli árfolyam szerint 77,58 forintot ér.)

A programban az egészségügyre 2027-től a GDP hét százalékát akarják fordítani, az önkormányzatok pedig 100 uszoda és 3600 játszótér építésére, valamint további kulturális és sportberuházásokra számíthatnak.

Forrás: napi.hu, onet.pl

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Ugye milyen könnyű ezt így ráhazudni, efftársak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.