Enyhe csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek kedden. A befektetők szabadulni igyekeztek a gazdaság alakulására kényesen reagáló részvényektől a vártnál erősebb amerikai inflációs adatok láttán, de az aggodalmakat tompította, hogy több nagyvállalat is a vártnál jobb gyorsjelentéssel rukkolt elő.

Enyhe csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék

Fotó: Angela Weiss / AFP

A hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as index 0,03 százalékos pluszban, 460,96 ponton zárt, gyakorlatilag stagnált, de napközben 461,38 ponton újabb történelmi csúcson is járt. A nap vesztesei a bankok, autó- és autóalkatrész-gyártók, valamint a földgáz és kőolajipari vállalatok voltak, alindexük 0,5 százalék és 1,2 százalék közötti mértékben csökkentek. Ezt ellensúlyozni tudta, hogy egyes defenzív és technológiai vállalatok árfolyama tovább emelkedett.

A londoni FTSE-100 mutató, a frankfurti DAX-index és a párizsi CAC-40 index egyaránt 0,01 százalékos, a madridi IBEX 1,38 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,50 százalékos mínuszban fejezte be a napot. Viszont a páneurópai indexek közül az FTSE Eurofirst 300 0,07 százalékkal, az euróövezeti gyűjtőindexek közül pedig az EuroStoxx50 0,03 százalékkal emelkedni tudott.

Az Egyesült Államokban tizenhárom éve nem látott mértékben nőttek a fogyasztói árak júniusban, az éves összevetésű maginfláció pedig 1991 novembere nem volt ilyen magas. A vártnál jóval erősebb adatok felszították azokat az aggodalmakat, hogy egy gyorsabb újranyitás közepette túlfűtötté válik a gazdaság, ami arra kényszerítheti a jegybank szerepét betölte Federal Reserve döntéshozóit, hogy a vártnál hamarabb szigorítsák a rendkívül laza monetáris politikát.

"Továbbra is kételkedünk a Fed narratívájában, miszerint a (magas) infláció átmeneti jelenség, ehelyett annak kockázatát látjuk, hogy még sok hónapig emelkedett marad" – mondta James, Knightley, az ING holland bank közgazdásza.

Forrás: MTI

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.