Conversation ismeretterjesztő portálon megjelent cikkben négy brit kutató a Covid–19 gyerekekre gyakorolt hatásával foglalkozott - írja az Index.hu.

 A gyerekek szervezete másképp reagál a Covidra, mint a felnőtteké
Fotó: Pixabay

A brit COVID Symptom Study nevű projekt adatait vették alapul, amelynek lényege, hogy az emberek egy applikáción keresztül rögzítik a saját vagy gyerekeik tüneteit, illetve a teszteredményeiket.

A kutatók azon gyerekek adatait vizsgálták, akiknek pozitív tesztjük volt és tipikus Covid–19-tüneteket mutattak.

Többnyire gyorsan jobban lettek, a betegségük átlagos ideje hat nap volt (az általános iskolásoké jellemzően öt, a középiskolásoké hét).

Mindössze a gyerekek 4,4 százaléka mutatott legalább 28 napig tüneteket, míg az azonos metodológiával vizsgált felnőttek 13,3 százaléka.

Az idősebb gyerekeknél ez az arány valamivel nagyobb volt (5,1 százalék), a kisebbeknél pedig kevesebb (3,1 százalék).

A gyerekek 98,1 százaléka legfeljebb nyolc hét alatt teljesen meggyógyult, ami azt mutatja, hogy az elhúzódó Covid–19 a gyerekeknél ritkább, mint a felnőtteknél.

A kutatók szerint fontos az is, hogy a hosszú ideig beteg gyerekeknél nem nőtt a tünetek száma. A betegségük első hetében általánosságban hatféle tünetük volt, de 28 nap után többnyire csak kettő.

A betegség teljes idejét nézve a leggyakoribb tünetek a fáradtság, a fejfájás, a szaglás elvesztése és a torokfájás – ezek közül az első háromnál volt jellemző, hogy sokáig megmaradt.

Megvizsgálták az olyan tünetek gyakoriságát, amelyek a tanulási képességet befolyásolják. A kisebb gyerekek kilenc százaléka, az idősebbek húsz százaléka tapasztalt tompultságot, de többnyire csak egy-két napig.

A kisebbek 14 százaléka, az idősebbek 26 százaléka tapasztalt szédülést, jellemzően két napig. Hasonló ideig szenvedett rossz hangulattól a kisebbek nyolc és az idősebbek tizenhat százaléka.

A cikkben megjegyezték, hogy kutatási eredményeik egybecsengenek a hasonló svájci és ausztrál kutatásokéval. Hozzátették ugyanakkor, hogy a hivatalos brit statisztika több, elhúzódó betegségtől szenvedő gyerekről tesz említést, ez a módszertani különbségekből fakadhat.

Forrás: Index.hu
Címlapkép: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
még mit találtok ki?...kezd összedőlni a covid lufi...
magyar1
Minden betegségek a gyerekek gyorsabban átvészelnek, ez ezer éve így van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.